Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNovi kapaciteti, sirovine pod pritiskom zelene tranzicije: OECD  

Novi kapaciteti, sirovine pod pritiskom zelene tranzicije: OECD  

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Ulaganja u nove kapacitete za proizvodnju čelika globalno su vođena vladinom intervencijom i drugim netržišnim ponašanjem, uprkos postojećem prekomernom kapacitetu, koji se pretvara u preveliku potražnju za sirovinama za proizvodnju čelika. Zelena tranzicija će u međuvremenu dovesti do dodatnog pritiska na snabdevanje sirovinama, rekao je šef čelične jedinice OECD Anthony de Carvalho, na regionalnom sastanku EUROMETAL-a za Centralnu Evropu u Krakovu u četvrtak.

Dodavanje kapaciteta za proizvodnju čelika se ubrzava nakon izvesne skromnosti pre nekoliko godina, sa globalnim kapacitetom projektovanim na 2,63 milijarde tona godišnje do 2025. Većina novih dodataka se dešava u Aziji, dok BOF čine 55% ukupnog dodatka, što znači pritisak na tradicionalne sirovine. Prebacivanje na proizvodnju čelika EAF, vođeno energetskim prelazom, će u međuvremenu vršiti pritisak na snabdevanje otpadom.

Supported by

Zabrinjavajuće je što se kapaciteti dodaju u regionima u kojima potražnja ne raste tako brzo ili, u stvari, opada, kao što su Alžir, Vijetnam, Iran i Malezija. To znači višak kapaciteta koji će biti izvezen na svetska tržišta, čime se povećavaju postojeći disbalansi i rezultira „prezasićenjem ugljenikom“, primetio je de Carvalho na događaju kojem je prisustvovao Kallanish.

OECD procenjuje da bi dodavanje kapaciteta od 166 miliona u periodu 2023-2025. moglo da znači dodatnu potražnju od 196 miliona rude gvožđa, 94 miliona koksnog uglja i 58 miliona otpada.

Geografska koncentracija izvoznika sirovina takođe bi mogla biti problem u budućnosti. Na Južnu Afriku, na primer, otpada 70% svetskog izvoza hroma, pri čemu i EU i SAD zavise od njegove ponude. Ovo bi moglo predstavljati probleme u budućnosti ako Južna Afrika, ili druge zemlje sa mineralnim rezervama, odluče da prošire svoju industriju proizvodnje čelika i zadrže ove sirovine na svom domaćem tržištu. Svaka izvozna ograničenja koja uvedu moraće da se prate, rekao je de Carvalho.

Kina u međuvremenu prebacuje kapacitete za čelik sa niskom dodatom vrednošću u inostranstvo, dok se kreće dalje u lancu vrednosti u svojoj domaćoj proizvodnji. To znači povećano interesovanje za nabavku sirovina iz Afrike i Latinske Amerike, čime se povećava potražnja za kritičnim sirovinama.

Politički dijalog i koordinacija su stoga od suštinskog značaja kako bi se izbegle jednostrane protekcionističke mere i osigurala održivost lanaca snabdevanja čelikom u budućnosti, zaključio je de Carvalho.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!