Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoPortugal želi da iskoristi svoje rezerve litijuma. Ali po koju cenu po...

Portugal želi da iskoristi svoje rezerve litijuma. Ali po koju cenu po životnu sredinu?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Covas de Barroso, selo sa nešto više od 100 stanovnika, moglo bi da postane dom najvećeg rudnika litijuma u ​​zapadnoj Evropi.

Portugal ima najveće rezerve litijuma u ​​Evropi i osmu po veličini u svetu, prema američkom geološkom istraživanju. Portugalska vlada želi da podseti stanovništvo na ovo, ali stručnjaci upozoravaju da se ne donose prebrzi zaključci.

Supported by

„Ovde imamo ovu stvar da kažemo da imamo petu, šestu, osmu najveću rezervu… to je potpuno isto kao ništa“, kaže Carlos Leal Gomes, profesor na Univerzitetu Minho i stručnjak za litijum.

„Mesto znate samo kada započnete proizvodnju litijuma“.

 

Projekat Covas do Barroso

 

Covas do Barroso je mala župa na severu Portugala gde postoje planovi za stvaranje novog rudnika litijuma. Takođe je dom nekih od najvećih rezervi litijuma na svetu.

Zbog toga londonska kompanija Savannah Resources želi da postavi rudnik u malom selu. Time bi Covas do Barroso postao najveći rudnik litijuma u ​​zapadnoj Evropi.

Projekat se nada da će izvući litijum za proizvodnju koncentrata spodumena, tvrdog kamena koji je veoma tražen za automobilske baterije.

„Proizvodićemo oko 25.000 tona litijum hidroksida“, objašnjava Dale Ferguson, privremeni izvršni direktor kompanije Savannah Resources. „To je dovoljno materijala da se napravi dovoljno baterija za oko 500.000 novih električnih vozila svake godine.

Za profesora Carlosa Leala Gomesa, brojke koje je predstavila Savana su nedokazane.

„Kao mogući rudnik za proizvodnju litijumskih koncentrata, on nije ništa izvanredno, čak ni po broju rezervi, niti po rudama, posebno u rudama koje ima“, kaže Gomes.

„Rude nisu najbolje koje postoje. Biće potrebno mnogo rada u tehničkom i tehnološkom smislu“, dodaje Gomes.

Prema Savannah Resources, kompanija je potrošila milione evra na testove i istraživanja na području u Covas do Barrosu. Kažu da tokom proteklih 30-40 godina razvoja mogu jednostavno i efikasno ukloniti litijum iz stene.

Veliki sporovi među meštanima

 

Ono što će svakako biti veoma teško je da stanovništvo Covas do Barrosua prihvati projekat. Selo sa nešto više od 100 stanovnika, uglavnom farmera, masivni litijumski projekat je svima glavna tema razgovora..

Mnogi meštani veruju da će rudnik doneti mnoge probleme u njihove živote, loše uslove vode i štetan kvalitet vazduha.

Portugalska agencija za životnu sredinu izdala je 31. maja povoljnu procenu uticaja na životnu sredinu, uz neke uslove koje Savana mora da ispoštuje, ali stanovništvo nije uvereno.

„Ne razumemo kako da de-zagađujemo. Umesto toga, čini se, moramo uništiti šume, uništiti životnu sredinu, uništiti vodene tokove, uništiti živote stanovništva koje ovde živi“, kaže Nelson Gomes, predsednik Udruženja Ujedinjenih nacija za odbranu Vovas do Barrosa.

Udruženje Ujedinjeni u odbranu Covasa do Barrosa kaže da bitka još nije gotova i obećavaju da će preći na sud kako bi zaustavili ovaj rudnik.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!