Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoPortugal želi da iskoristi svoje rezerve litijuma. Ali po koju cenu po...

Portugal želi da iskoristi svoje rezerve litijuma. Ali po koju cenu po životnu sredinu?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Covas de Barroso, selo sa nešto više od 100 stanovnika, moglo bi da postane dom najvećeg rudnika litijuma u ​​zapadnoj Evropi.

Portugal ima najveće rezerve litijuma u ​​Evropi i osmu po veličini u svetu, prema američkom geološkom istraživanju. Portugalska vlada želi da podseti stanovništvo na ovo, ali stručnjaci upozoravaju da se ne donose prebrzi zaključci.

Supported by

„Ovde imamo ovu stvar da kažemo da imamo petu, šestu, osmu najveću rezervu… to je potpuno isto kao ništa“, kaže Carlos Leal Gomes, profesor na Univerzitetu Minho i stručnjak za litijum.

„Mesto znate samo kada započnete proizvodnju litijuma“.

 

Projekat Covas do Barroso

 

Covas do Barroso je mala župa na severu Portugala gde postoje planovi za stvaranje novog rudnika litijuma. Takođe je dom nekih od najvećih rezervi litijuma na svetu.

Zbog toga londonska kompanija Savannah Resources želi da postavi rudnik u malom selu. Time bi Covas do Barroso postao najveći rudnik litijuma u ​​zapadnoj Evropi.

Projekat se nada da će izvući litijum za proizvodnju koncentrata spodumena, tvrdog kamena koji je veoma tražen za automobilske baterije.

„Proizvodićemo oko 25.000 tona litijum hidroksida“, objašnjava Dale Ferguson, privremeni izvršni direktor kompanije Savannah Resources. „To je dovoljno materijala da se napravi dovoljno baterija za oko 500.000 novih električnih vozila svake godine.

Za profesora Carlosa Leala Gomesa, brojke koje je predstavila Savana su nedokazane.

„Kao mogući rudnik za proizvodnju litijumskih koncentrata, on nije ništa izvanredno, čak ni po broju rezervi, niti po rudama, posebno u rudama koje ima“, kaže Gomes.

„Rude nisu najbolje koje postoje. Biće potrebno mnogo rada u tehničkom i tehnološkom smislu“, dodaje Gomes.

Prema Savannah Resources, kompanija je potrošila milione evra na testove i istraživanja na području u Covas do Barrosu. Kažu da tokom proteklih 30-40 godina razvoja mogu jednostavno i efikasno ukloniti litijum iz stene.

Veliki sporovi među meštanima

 

Ono što će svakako biti veoma teško je da stanovništvo Covas do Barrosua prihvati projekat. Selo sa nešto više od 100 stanovnika, uglavnom farmera, masivni litijumski projekat je svima glavna tema razgovora..

Mnogi meštani veruju da će rudnik doneti mnoge probleme u njihove živote, loše uslove vode i štetan kvalitet vazduha.

Portugalska agencija za životnu sredinu izdala je 31. maja povoljnu procenu uticaja na životnu sredinu, uz neke uslove koje Savana mora da ispoštuje, ali stanovništvo nije uvereno.

„Ne razumemo kako da de-zagađujemo. Umesto toga, čini se, moramo uništiti šume, uništiti životnu sredinu, uništiti vodene tokove, uništiti živote stanovništva koje ovde živi“, kaže Nelson Gomes, predsednik Udruženja Ujedinjenih nacija za odbranu Vovas do Barrosa.

Udruženje Ujedinjeni u odbranu Covasa do Barrosa kaže da bitka još nije gotova i obećavaju da će preći na sud kako bi zaustavili ovaj rudnik.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!