Supported byspot_img
Supported byspot_img
UncategorizedKritične sirovine i zakoni o neto-nultoj industriji:pomoć ili prepreka konkurentnoj industrijskoj politici...

Kritične sirovine i zakoni o neto-nultoj industriji:pomoć ili prepreka konkurentnoj industrijskoj politici EU?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ne možemo da dekarboniziramo sektor drumskog saobraćaja bez pristupa kritičnim sirovinama i neto-nultim tehnologijama. Američki zakon o smanjenju inflacije (IRA) i masivni kineski planovi za podsticanje industrijskih investicija predstavljaju ozbiljne pretnje konkurentnosti evropskog auto sektora.

Ranije ove godine, EU je signalizirala da je spremna da odgovori jer je sve teže ignorisati pretnju industriji EU koju predstavljaju Kina i SAD. EU je predstavila svoj industrijski plan zelenog dogovora (GDIP), navodeći i Zakon o kritičnim sirovinama (CRMA) i Zakon o neto-nultoj industriji (NZIA) kao glavni deo svog industrijskog plana.

U to vreme, ACEA je pozdravila inicijativu kao potez u pravom smeru. Skoro tri meseca kasnije, više se zna, ali ostaju pitanja da li i CRMA i NZIA mogu da podstaknu industrijsku konkurentnost i spreče smanjenje investicija.

Supported by

Sve zavisiti od toga šta se dešava na nivou država članica. Zbog toga ACEA podržava pojednostavljene procedure izdavanja dozvola i odobrenja prema oba predloga. Smanjenje administrativnog opterećenja je samo jedan korak, ali inicijative moraju biti potkrijepljene i kredibilnim finansijskim sredstvima za realizaciju tzv. strateških projekata.

Efikasnost CRMA i NZIA će otkriti mnogo o šansama napora EU da preispita svoju industrijsku politiku, a elektrifikacija vozila će biti ključni poligon za testiranje. Evropska automobilska industrija trenutno juri napred u oblasti elektrifikacije, ulažući više od 250 milijardi evra da bi se realizovala ova suštinska tranzicija.

„Siguran i pouzdan evropski lanac snabdevanja je od suštinskog značaja za elektrifikaciju i zelenu tranziciju sektora. Ako nastavimo da se oslanjamo na naše konkurente za pristup kritičnim sirovinama koje pokreću revoluciju elektrifikacije, rizikujemo da zakočimo ovu tranziciju“, rekla je Sigrid de Vris, generalna direktorka Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA). „Mere koje ubrzavaju prelazak automobilske industrije na net-zero tehnologije su takođe od velikog značaja da bi sprečili zaostajanje na sve konkurentnijem globalnom tržištu električnih vozila”.

„CRMA i NZIA su samo deo priče. Evropskoj automobilskoj industriji potreban je ambiciozniji okvir za podsticanje zelenih investicija i jačanje konkurentnosti dok Sjedinjene Države, Kina i drugi povećavaju svoje ambicije“, dodala je ona.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!