Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNeo pokreće izgradnju postrojenja za trajne magnete za retke zemlje

Neo pokreće izgradnju postrojenja za trajne magnete za retke zemlje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Prvi evropski lanac snabdevanja mine-to-magnets

Neo Magnequench, odeljenje Neo Performance Materials Inc, nedavno je pokrenulo izgradnju prvog pogona za proizvodnju magneta retkih zemalja u Evropi dizajniranog za proizvodnju specijalizovanih trajnih magneta retkih zemalja za upotrebu u električnim vozilima, turbinama na vetar i drugim tehnologijama čiste energije.

Supported by

Sa sedištem u Narvi, u Estoniji, fabrika očekuje da 2025. godine počne proizvodnju trajnih magneta retkih zemalja, dovoljnih da podrži proizvodnju približno 1,5 miliona električnih automobila. Neoova očekivana proizvodnja u fazi 2 od 5.000 tona godišnje može podržati proizvodnju 4,5 miliona električnih automobila.

Prelomni događaj uključivao je govore značajnih zvaničnika iz Estonije, uključujući gradonačelnicu Narve Katri Raik, estonskog predsednika Alara Karisa, direktora Estonske investicione agencije Joonasa Ventoa, ministra za ekonomska pitanja Tiita Riisala, ministra regionalnih poslova MadisaKalasa, a učestvovali su i predstavnici Evropske unije, uključujući Zamenicu generalnog direktora za razvoj Evropske komisije Maive Rute i predsednica Evropske komisije Ursula von der Layen. Događaju su prisustvovali i ambasadori i osoblje ambasada iz više zemalja sa komercijalnim interesima u Neoovim operacijama u Estoniji, kao što su Kanada, Sjedinjene Države, Nemačka i Francuska.

Neova obližnja fabrika za separaciju retkih zemalja u Sillamaeu, u Estoniji, obezbediće sirovinu za retke zemlje fabrici u Narvi iz SAD i drugih izvora. Ovi magnetni oksidi retkih zemalja visoke čistoće biće transformisani u sinterovane neodimijum-gvožđe-bor magnete. Neo zvaničnici su uzbuđeni što će negovati integrisaniji lanac snabdevanja za sinterovane trajne magnete od retke zemlje razvijene od recikliranih magneta na kraju životnog veka i proizvodnog strugotina. Ovaj proces će biti prvi te vrste u Evropi.

Sinterovani trajni magneti retkih zemalja se koriste u širokom spektru tehnologija koje povećavaju energetsku efikasnost, smanjuju emisiju ugljen-dioksida i pomažu da se omogući napor Evropske unije da postigne neutralnost ugljenika. Ovi magneti su sastavni deo pogona većine električnih vozila koja se danas proizvode, gde povećavaju snagu i efikasnost motora. Drugi magneti za retke zemlje koje proizvodi Neo, koriste se u električnim motorima, hibridnim električnim i konvencionalnim vozilima, kao i u elektronici, pumpama za cirkulaciju vode, visokoefikasnim kućnim aparatima i mnogim visokoefikasnimindustrijskim aplikacijama.

Predsednik Neo-a, Rahim Suleman, koji će u julu preuzeti mesto generalnog direktora Neo Performance Materials-a, rekao je: „Neo kreće u novo poglavlje služenja automobilskoj industriji i industriji energije vetra. Gradimo prvo postrojenje za proizvodnju permanentnih magneta retkih zemalja u Evropi, imajući na umu specifikacije naših nemačkih, francuskih i drugih evropskih OEM i Tier 1 kupaca, pogodno za vučne motore za električna vozila.

Greg Kroll, koji vodi Neo-ovu poslovnu jedinicu Magnequench, rekao je: „Interesovanje tržišta za naše planove za proizvodnju trajnih magneta retkih zemalja u Evropi i dalje je veoma robusno, i radujemo se što ćemo moći da pružimo usluge kupcima širom Evrope u oblasti automobilske i vetroenergijekoja se brzo širi. tržišta. Nameravamo da iskoristimo naše dugogodišnje iskustvo u industriji magneta retkih zemalja i decenije specijalizovanog znanja našeg tima u ovom sektoru, kako bismo izgradili i upravljali najsavremenijim, visoko efikasnim postrojenjem koje maksimizira kružnu ekonomiju kroz reciklažu krajnjih delova magneta u životnom dobu i kao i strugotine magneta za obnavljanje i recikliranje napravljene u procesu proizvodnje.”

Constantine Karaiannopoulos, izvršni direktor Neo Performance Materials

„Ponosni smo što smo glavna investicija koja će pomoći Estoniji da postane centar za kritične lance snabdevanja sirovinama za tehnologije koje su neophodne za prelazak Evrope na elektromobilnost i energetsku sigurnost iz obnovljivih izvora. Ovaj pristup lancu vrednosti za privlačenje investicija i razvoj industrijskog ekosistema je smela vizija koju podržavaju visoka kompetentnost i brzina do izvršenja lidera Evropske komisije, Estonije i opštinske vlade. Uz podršku Fonda za pravednu tranziciju Evropske unije, naša kompanija smanjuje rizik od lanaca snabdevanja retkih zemlja u Evropi i širom sveta, što zauzvrat smanjuje rizik za milion radnih mesta u tranziciji sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na električna vozila u Evropi i proizvodnja vetroturbina za energetsku bezbednost Evrope.”

Claire Kennedi, predsednica odbora, Neo PerformanceMaterials

„U ime Upravnog odbora Neo Performance Materials-a i naših akcionara, čast mi je i zadovoljstvo podeliti ovu posebnu priliku sa svima vama danas. Svi koji su ovde okupljeni imaju ulogu u uspehu ovog projekta — projekta koji neće služiti samo kupcima Neo-a u lancima vrednosti električnih vozila i vetrogeneratora, već će služiti i cilju Evropske unije kako bi razvila domaće industrijske kapacitete u oblastima od strateškog značaja čineći okrug Ida Viru destinacijom za kvalifikovane poslove i investicije, zaista, čine ovu županiju i Estoniju visoko strateškom jurisdikcijom za lance snabdevanja retkih zemalja u Evropi. Neov projekat magneta je prva uspešna priča, ali siguran sam da ne i poslednja Strateškog partnerstva Kanade i EU o kritičnim sirovinama, dostignuća na koje smo ponosni kao kanadska kompanija koja posluje globalno, sa našim zajedničkim vrednostima: izvrsnosti, integritetu i dubokojposvećenost društvenoj i ekološkoj odgovornosti.”

Ursula von der Layen, predsednica Evropske komisije

„Magneti retkih zemalja koji će se ovde proizvoditi su neophodni za rast i inovacije u sektorima kao što su električna mobilnost, energija vetra i mikroelektronika. Oni obećavajulakše baterije, manju potrošnju kritičnih materijala i veću energetsku efikasnost. Da bismo garantovali snabdevanje, mi zajedno razvijamo ovaj objekat sa rudnikom retkih zemalja na Grenlandu. Ovo je prvi evropski lanac snabdevanja rudnik-magnet. Iz Neo Performance Materiala su me obavestili da sa svojim svetskim iskustvom nikada nisu videli tako brzo izdavanje dozvola kao za ovaj objekat. A ovo je Evropa u svom najboljem izdanju. Sa evropskim, nacionalnim i lokalnim institucijama podjednako uključenim, brzom, odlučnom akcijom, sa jasnom vizijom za budućnost, Unija budućnosti se osvaja upravo ovde u Narvi. Danas vas cela Evropa gleda sa ponosom i nadom.”

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!