Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNada i zabrinutost zbog projekta rudnika litijuma u Francuskoj

Nada i zabrinutost zbog projekta rudnika litijuma u Francuskoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Projekat rudarstva litijuma daje nadu za ekonomski oporavak regiona pogođenog deindustrijalizacijom u centralnoj Francuskoj, ali promoteri projekta suočeni su sa sve većom zabrinutošću stanovnika i, u nekim slučajevima, protivljenjem izabranih zvaničnika.

Projekat rudnika Bovoar u regionu Alije, koji je prvi put najavljen u oktobru 2022, mogao bi da postane pokretač zelene tranzicije u Francuskoj i EU.

Evropska unija želi da poveća domaće snabdevanje mineralima, kao što je litijum, kao deo svog vodećeg Zakona o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je Evropska komisija podnela u martu.

Supported by

Da bi zadovoljila rastuću potražnju za električnim vozilima i drugim zelenim tehnologijama, Francuska priprema „veliki inventar rudarstva“ kako bi istražila resurse svog podzemlja, a takodje je primetila i rastuće interesovanje za domaće projekte rudarstva litijuma.

Ovde bi rudnik Bovoar mogao da igra centralnu ulogu.

U oktobru prošle godine, francuska rudarska kompanija Imeris predstavila je svoj projekat EMILI za eksploataciju velikih rezervi litijuma pronađenih u bivšem rudniku kaolina.

Identifikovali su nalazište od oko milion tona litijuma, koje se može koristiti tokom narednih 25 godina, što bi bilo od velikog značaja za region.

Prema Imerisu, cilj je da se do 2028. proizvodi 34.000 tona litijum hidroksida godišnje, što je dovoljno za opremanje oko 700.000 vozila godišnje.

Predviđena investicija je značajna – oko milijardu evra ukupno za pokrivanje ekstrakcije, prerade i transporta dragocenog minerala, uključujući izgradnju novog postrojenja za prečišćavanje, ekstrakciju litijuma iz granita i renoviranje lokalne železničke stanice za transport.

Projekat bi mogao da otvori oko 1.000 direktnih i indirektnih radnih mesta, koja bi bila od velikog značaja za čitav region obeležen decenijama deindustrijalizacije i sumornim ekonomskim perspektivama.

Ograničenja životne sredine

Međutim, projekat je takođe podložan ekološkim ograničenjima.

Lokacija Bovoar je u oblasti bogatoj biodiverzitetom. Kamenolom se nalazi u šumi Kolets od 2.000 hektara, na lokaciji Natura 2000 gde se nalaze neka od najboljih bukovih stabala i mnoge ugrožene vrste.

Ekolozi iz regiona Auvergne-Rhone-Alpes brzo su se zainteresovali za projekat i organizovali posetu rudniku mesec dana nakon objavljivanja projekta.

Svesni da je litijum neophodan za skladištenje obnovljive električne energije i da bi ovaj projekat omogućio Francuskoj i EU da ojačaju svoj energetski suverenitet, lokalni Zeleni tvrde da bi ovaj rudnik litijuma, koji se nalazi na nekadašnjoj industrijskoj lokaciji, takođe mogao da revitalizuje region pogođen decenijama deindustrijalizacija.

„Mnoge stvari su još uvek nejasne, pre svega ključno pitanje vode. Pažljivo ćemo pratiti ovo“, rekla je Anne Babian-Lhermet iz Regionalnog saveta za odeljenje Alije.

Izvor: euractiv

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!