Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
Region energetikaLykos Metals - velika nalazišta zlata u Bosni

Lykos Metals – velika nalazišta zlata u Bosni

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Lykos Balkan Metals, deo australijskog istraživača metala za baterije Lykos Metals Ltd, pronašao je značajne količine zlata na svom projektu Sinjakovo u severozapadnoj Bosni.

„Laboratorijski nalazi prošlogodišnjih geoloških istraživanja na području opštine Jezero potvrdili su prisustvo značajnih količina zlata“, rekla je Bojana Jovanović za Rojters.

Supported by

„Koncentracija zlata na pojedinim lokacijama iznosila je i 27,5 grama/toni u neprekidnoj liniji od 60 metara, što je izvanredan rezultat“, dodao je Jovanović.

Uzorci su analizirani u akreditovanoj laboratoriji i rezultati su podržali nastavak geoloških istraživanja, rekao je Jovanović dodajući da kompanija planira da veći deo od svojih 60 miliona maraka (33,7 miliona dolara) ulaganja u BiH ove godine izdvoji za dalja istraživanja. Ona je upozorila da takvo istraživanje obično traje 5-8 godina.

Lykos Balkan Metals je dobio dozvolu za geološka istraživanja na lokalitetu od Ministarstva industrije Republike Srpske, jedne od dve autonomne oblasti u BiH.

Skupština i građani opštine Jezero su se protivili istraživanju, strahujući od štete po životnu sredinu. Međutim, Jovanović je rekao da kompanija ima sve potrebne potvrde da je istraživanje obavljeno u skladu sa propisima.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Adriatic Metals preuzima upravljanje ležištem Rupice u Bosni i Hercegovini

Adriatic Metals preuzima ulogu operatera razvoja ležišta Rupice, vitalne komponente rudnika srebra Vareš koji se nalazi u centralnoj Bosni. Od 2022. godine lokalna kompanija Nova Mining and Construction nadgledala je razvoj ležišta Rupice. Međutim, u junu prošle godine, Adriatic se...

Borci za zaštitu životne sredine protiv korporativne eksploatacije u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini, građani se okupljaju u borbi protiv industrijskih projekata koji ugrožavaju njihovu životnu sredinu. Ovaj pokret okuplja ljude u sve većem broju širom države sa ciljem pružanja otpora ekstrakciji minerala. Međunarodne korporacije, zainteresovane za minerale neophodne za...

Sve veća zabrinutost za životnu sredinu u Bosni i Hercegovini usled predloga za otvaranje rudnika litijuma

Najava puštanja u rad rudnika litijuma u ​​Loparama izazvala je zabrinutost građana, aktivista i stručnjaka u regionu. Ekolozi i brojni stručnjaci istakli su potencijalne opasnosti za ljudski život i prirodu koje mogu biti povezane sa otvaranjem prvog evropskog rudnika...
error: Content is protected !!