Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
Region energetikaLomiko Metals - dobitak u tonaži grafita pokreće

Lomiko Metals – dobitak u tonaži grafita pokreće

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Istraživač i programer materijala za baterije Lomiko Metals zabeležio je značajno povećanje resursa na svom imanju od prirodnog ljuspičastog grafita La Loutre u južnom Kvebeku. Procena mineralnih resursa (MRE) sredinom aprila pokazuje da je Lomikov program bušenja za 2022. povećao mineralne resurse na lokaciji za 45 miliona tona, što je povećanje od 195% u poređenju sa procenama iz 2021. godine.

La Loutre sada sadrži naznačeni resurs od 68,3 miliona tona sa 4,08% Cg koji sadrži 3,1 miliona tona in situ i pretpostavljeni resurs od 12,7 miliona tona 4, 11% Cg koji sadrži 800,000 tona grafita in situ. Kompanija je saopštila da je uspela da unapredi ranije pretpostavljene resurse u kategoriju kroz dodatnih 13.000 metara bušenja u 79 rupa u kombinaciji sa rafiniranim modeliranjem.

Supported by

„Kvalitet imovine je prevazišao naša očekivanja, izvanredan je“, kaže Gordana Slepčev, izvršni direktor kompanije Lomiko. „Deo toga je zato što smo otkrili da se grafit nalazi ne samo u paragnajsu, već i u zoni mermera.

Od kada su se pridružili Lomiku 2021. godine, Slepčev i njegov tim su radili na tome da La Loutre dovedu do faze pre-izvodljivosti, sa bušenjem punjenja i izlaza kako bi se definisao obim mineralizacije grafita u EV i bateriji projekta kao glavni prioritet. Oba ležišta ostaju otvorena po potezu i na dubini i dostupna su za dodatno bušenje.

„Bilo je potrebno uzeti uzorke sa ramena da bismo shvatili šta imamo ovde“, kaže Slepčev. „Ali pred nama je još posla da odredimo ukupnu dubinu mineralizacije i shvatimo koliko su duboki ovi depoziti.

Pozitivne vesti iz Lomiko-a dolaze nakon što je kompanija u februaru objavila da bi koncentrati visokog kvaliteta sa do 99,7% ukupnog sadržaja ugljenika i 94,7% iskorišćenja mogli da se proizvode u La Loutre-u koristeći rezultate studija optimizacije flotacije pre nivoa izvodljivosti.

Za grafit, procesi flotacije su neophodni za odvajanje ljuspica od okolnog kamena. Lomikove studije optimizacije, koje je sprovela test kompanija SGS Lakefield iz Piterboroa na 640 kg uzoraka, uključivale su simulaciju kontinuiranih operacija postrojenja i uslova ispitivanja kao što su veličine mlevenja i flotacijske smeše.

Metalurška ispitivanja su pokazala da Lomiko može postići čistoću od 98,6% Cg (99,1% Cg usaglašeno) dok izvlači 94,7% grafita iz glavne partije koji se sastoji od više serija koncentrata koji predstavljaju prosečan kvalitet i količinu rude prerađene tokom početne faze La Loutre. godine rada. Visoka kvaliteta flotacionog koncentrata postignuta je od nivoa na glavi u rasponu od 1,39% Cg do 9,86% Cg.

„Dobra stvar je što smo ovim studijama postigli taj sadržaj grafita sa samo tri koraka čišćenja“, kaže Slepčev. „Izgleda da bi naši osnovni koncentrati mogli da se prodaju sa +97% ukupnog ugljenika – standard je 94% kvaliteta, tako da može biti velika premija.

Drugi faktor koji utiče na cenu grafita je veličina pahuljica. Lomiko metalurški testovi su otkrili da je oko trećina pronađenih pahuljica spadala u kategoriju ekstra velikih do srednjih (100 do 32 mesh, ili oko 150 do 450 mikrona). Pahuljice u ovom rasponu veličina su lakše za obradu i imaju veću vrednost za industrijsku primenu, dok se manje ljuspice koriste u aplikacijama litijum-jonskih baterija zbog njihove superiorne provodljivosti i izdržljivosti.

Početkom maja, Lomiko je objavio da je uspešno konvertovao svoj flotacioni koncentrat u sferične grafitne čestice sa 99,99% ukupnog ugljenika (C(t)), zahvaljujući testiranju nemačke kompanije ProGraphite.

Sferični grafit je kritična komponenta u anodama litijum-jonskih baterijama, koje napajaju električna vozila i sisteme za skladištenje energije, između ostalog. Ocena od 99,99% C(t) znači da Lomikov grafit ima čistoću i kvalitet potreban za zahtevne primene.

„Testovi fizičke karakterizacije dali su veoma dobre rezultate, kao što su uski opseg raspodele veličine čestica i čistoća, ispunjavajući ciljne vrednosti za aplikacije baterija zasnovanih na litijum-jonskim baterijama“, napominje Slepčev.

Grafit je izuzetno težak i skup za transport. Sa stotinama novih mega-fabrika baterija u pripremi širom sveta, Benchmark Mineral Intelligence procenjuje da bi se do 2025. godine mogla pojaviti preko milion tona nove godišnje potražnje za grafitom.

„Naša preliminarna ekonomska procena je urađena na osnovu prodajne cene grafita od 916 dolara po toni, a danas je bliža 1.100 dolara“, kaže Slepčev. „Mnogi proizvođači sada prodaju za više od 1.500 dolara po toni, što bi moglo povećati neto sadašnju vrednost projekta La Loutre na pola milijarde dolara.

Lomikova preliminarna ekonomska procena za 2021. predložila je otvoreni rudnik sa 15-godišnjim životnim vekom i ukupnom proizvodnjom od 1,4 miliona tona koncentrata grafita.

„Ubuduće ćemo ažurirati naše brojeve troškova, ali očigledno je da će u godinama koje dolaze biti ogroman deficit grafita“, kaže Slepčev. „Za razliku od drugih metala baterija, grafit je teško reciklirati, a proizvodnja sintetičkog grafita ima intenzitet ugljenika do pet puta veći od rudarstva.

Dok je trenutno na pola puta kroz studiju predizvodljivosti La Loutre, Lomiko nastavlja da dodaje svoje fondove u potencijalnom grafitnom pojasu Grenville u Kvebeku. U martu, kompanija je najavila kupovinu imanja Carmin od prirodnog pahuljastog grafita od 6,8 km2, koje se nalazi pored lokacije La Loutre površine 45,3 km2. Carmin je u prošlosti bio predmet opsežnog bušenja, kopanja rovova i površinskog uzorkovanja, uključujući istorijsku studiju izvodljivosti koja je procenila da lokacija sadrži 1 milion tona sa 8,8% Cg.

„Carmin pruža mnogo potencijala za planiranje lokacije i dodatne resurse, a pored toga prošle godine smo kupili šest novih imanja kako bismo naš ukupni prostor dostigli preko 15.000 hektara“, kaže Slepčev. „Cilj je da se izgradi južni centar izvrsnosti za grafit, jer kada razgovarate sa industrijskim dobavljačima, pitanje broj jedan je energetska bezbednost, svi žele pouzdan izvor u narednih 30 godina.

Takođe na dnevnom redu za Lomiko ove godine je završetak prve faze 49% vlasništva nad Bourier litijumskom imovinom koju je Lomiko izabrao od Critical Elements Lithium.

„To je projekat u ranoj fazi, ali smo identifikovali zonu od dva i po kilometra sa litijumom, cezijumom i tantalom u povećanim vrednostima“, kaže Slepčev. „Nadamo se da nas ovogodišnji rad ne samo da će dovesti do tog nivoa od 49%, već i da generiše ciljeve za buduća bušenja.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Finska kompanija planira fabriku katodnih aktivnih materijala kao deo napora ka zelenoj tranziciji

Easpring Finland New Materials Oi, zajedničko preduzeće između Finnish Minerals Group i Beijing Easpring Material Technologi Co., Ltd., nedavno je podnelo zahtev za ekološku dozvolu za fabriku katodnog aktivnog materijala (CAM) u Kotki. Oni su zatražili ubrzanu obradu po...

Francuska planira rafineriju nikla i kobalta za jačanje lanca snabdevanja

Francuska vlada podržava inicijativu privatnog sektora za uspostavljanje rafinerije nikla i kobalta u blizini Bordoa, čiji je cilj jačanje lanca snabdevanja baterijama za električna vozila u zemlji i smanjenje zavisnosti od Kine. Po ceni od 300 miliona evra, projekat, koji...

Grafit kao strateška sirovina u oktretanju Evrope ka elektrifikaciji

Zakon Evropske komisije o kritičnim sirovinama (CRMA) zadržao je grafit na svojoj listi strateških sirovina, ističući njegov značaj u kontekstu okretanja ka elektrifikaciji. Uključivanje grafita, prirodnog i sintetičkog, pozdravili su zainteresovani akteri u industriji, prepoznajući njegovu ključnu ulogu u...
error: Content is protected !!