Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoItalijanski ministar energetike zalaže se za inovacije i cirkularnu ekonomiju kako bi...

Italijanski ministar energetike zalaže se za inovacije i cirkularnu ekonomiju kako bi se obezbedile kritične sirovine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Italijanski ministar energetike, Gilberto Pichetto Fratin, naglasio je značaj inovacija i cirkularne ekonomije u obezbeđivanju stabilnog snabdevanja kritičnim sirovinama, u skladu sa širim evropskim naporima da se smanji oslanjanje na inostrani uvoz. Ova strategija je u skladu sa nedavnim otkrivanjem sveobuhvatne strategije Evropske unije koja ima za cilj da poboljša pristup bloka osnovnim sirovinama neophodnim za zelenu tranziciju, stavljajući fokus na jačanje sposobnosti reciklaže.

Tokom parlamentarne sednice, ministar Pičeto Fratin istakao je snažan fokus Italije na istraživanje i inovacije, kao i njen značajan rekord u recikliranju elektronskog otpada. Međutim, on je naglasio potrebu za daljim delovanjem u rešavanju trenutnih izazova, naglašavajući značaj analize lanaca nabavke, dizajna i istraživanja alternativnih materijala.

Italija se može pohvaliti stopom recikliranja od preko 35% za elektronske materijale koji se odnose na vozila, baterije i druge energetske sisteme, što premašuje globalni prosek od 17,4%. Pičeto Fratin je podvukao da, iako procenat nerecikliranih proizvoda predstavlja izazove, on takođe predstavlja priliku za stvaranje radnih mesta, smanjenje emisija i povećanje energetske bezbednosti zemlje.

Supported by

Ministar ističe posvećenost Italije jačanju znanja i upravljanja kritičnim sirovinama, uključujući uspostavljanje Nacionalne tabele kritičnih sirovina.

Italijanski ciljevi obnovljive su potvrđeni, uz obećanje da će do 2030. godine pokriti približno 40% bruto potrošnje energije u zemlji putem obnovljivih izvora energije. Vlada istražuje podsticaje za regione koji ispunjavaju ciljeve obnovljivih kapaciteta, signalizirajući višestrani pristup unapređenju održivosti i energetske bezbednosti ciljevima.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!