Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoPodrška SAD-a Rainbow Rare Earths-u u diverzifikaciji lanaca snabdevanja

Podrška SAD-a Rainbow Rare Earths-u u diverzifikaciji lanaca snabdevanja

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rudarska kompanija Rainbow Rare Earths dobiće finansijsku podršku od vlade SAD za razvoj južnoafričkog rudnika za vađenje kritičnih metala vitalnih za energetsku tranziciju.

Američka finansijska korporacija za međunarodni razvoj planira da obezbedi 40 miliona funti kompaniji Rainbow Rare Earths, čija tržišna kapitalizacija na Londonskoj berzi iznosi 63 miliona funti.

Ovaj potez odražava strateški interes američke vlade da se suprotstavi kineskoj dominaciji u sektoru retkih zemalja. Kina trenutno kontroliše 70 procenata eksploatacije retkih zemalja i 90 procenata proizvodnje, što izaziva zabrinutost zbog globalne ponude i manipulacije cenama.

Supported by

Rainbow Rare Earths poseduje 85 procenata južnoafričke teritorije koja se nalazi u regionu Falaborva. Lokalitet se izdvaja zbog niskog nivoa radioaktivnog materijala i specijalizovanog sistema za ekstrakciju i preradu koji daje veće količine retkih zemalja od uobičajenih.

Džordž Benet, izvršni direktor kompanije Rainbow Rare Earths, istakao je značaj ovakvih projekata u diversifikaciji izvora retkih zemnih elemenata i smanjenju zavisnosti od Kine. Ovi elementi su bitne komponente u različitim tehnologijama, uključujući sisteme zelene energije, električna vozila i elektronske uređaje.

Uprkos trenutnim izazovima u sektoru metala, sa padom cena retkih zemalja za oko 63 odsto od 2022. godine, predviđa se da će potražnja za kritičnim mineralima značajno porasti u narednoj deceniji. Velika Britanija, međutim, zaostaje za EU ​​i SAD u obezbeđivanju snabdevanja retkim zemljištima, oslanjajući se u potpunosti na uvoz bez uspostavljenog okvira snabdevanja.

Dok je vlada Velike Britanije izdvojila 15 miliona funti za dalji pristup projektima retkih zemalja, napori da se pojača domaće snabdevanje i takmiči sa dominacijom Kine ostaju prioritet zapadnih zemalja.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!