Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoFactorial nastoji da uvede cirkularnu ekonomiju do čvrstih baterija recikliranjem litijum-metala

Factorial nastoji da uvede cirkularnu ekonomiju do čvrstih baterija recikliranjem litijum-metala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Proizvođač čvrstih baterija Factorial Energy najavio je novo partnerstvo sa južnokorejskom kompanijom za preradu metala, Young Poong, za istraživanje i implementaciju recikliranja litijum-metala u svoje proizvodne prakse. Kroz ulaganje, Factorial se nada da će ponovo iskoristiti višak metalnih materijala kako bi stvorio kružniju ekonomiju.

Factorial Energy, proizvođač čvrstih baterija sa sedištem u Masačusetsu, proizvodi neke zanimljive tehnologije za podršku EV aplikacijama. Trenutno vodi više zajedničkih preduzeća sa velikim imenima u automobilskoj industriji, uključujući Mercedes-Benz, Hyundai Motor Group i Stellantis.

Supported by

Vodeći proizvod kompanije je njena Factorial Electrolite Sistem Technology (FEST) – sopstvena vlasnička zamena za korišćenje čvrstog materijala elektrolita. Na CES-u prošlog januara, Factorial Energy je predstavio prototip solid-state (čvrste) ćelije od 100 amper-sat (Ah) koji nudi kompatibilnost sa postojećom opremom za proizvodnju litijum-jonskih baterija  podstičući proizvođače automobila da pređu na napredne ćelije baterija putem besprekornijeg procesa.

U maju je kompanija objavila da je sertifikovana da počne da isporučuje tih 100 Ah solid-state ćelija proizvođačima automobila da ih sami testiraju pre nego što budu integrisani u nove proizvodne modele EV.

Kako Factorial Energy radi na povećanju proizvodnje solid-state baterija i potencijalno pomoći u revoluciji u industriji električnih vozila koja je već u procvatu, radi na optimizaciji svoje proizvodne prakse recikliranjem plemenitog litijumskog metala zaostalog tokom procesa proizvodnje. Da bi to uradila, kompanija je angažovala pomoć Young Poonga da po prvi put prilagodi svoju ekspertizu recikliranja ka čvrstom stanju.

 

Factorial, Young Poong isprobava prvi projekat reciklaže u čvrstom stanju

 

Ranije danas, Factorial Energy je najavio svoje najnovije partnerstvo sa Young Poongom, u kojem će južnokorejskoj kompaniji za topljenje i rafinaciju metala obezbediti litijum-metalni materijal koji je preostao iz njenog FEST procesa proizvodnje čvrstih baterija.

Odatle, Yong Poong namerava da iskoristi višak litijumskog materijala za razvoj procesa reciklaže koji omogućava ponovnu upotrebu kroz integraciju u dodatne solid-state baterije, stvarajući cirkularniju ekonomiju. Ako budu uspešne, kompanije kažu da će prvi postići industriju u dovođenju održive reciklaže u procvat segmenta čvrstog stanja.

To je zato što litijum-metalne anode koje se koriste u Factorialovim čvrstim baterijama zahtevaju drugačiji proces recikliranja u poređenju sa tradicionalnim litijum-jonskim ćelijama koje se koriste u trenutnim električnim vozilima.

 

Factorial suosnivač i CTO, Alex Yu rekao je:

 

Naša osnovna misija unapređenja održive mobilnosti proteže se dalje od proizvodnje EV baterija. Duboko smo uložili u unapređenje tehnologija koje podstiču cirkularnu ekonomiju. Kroz naše partnerstvo sa Young Poongom, Factorial je spreman da oblikuje budućnost koju karakteriše otporan lanac snabdevanja za solid-state baterije, čime pomaže u pokretanju rasta i održivosti industrije električnih vozila.

Young Poong opisuje svoju trenutnu tehniku recikliranja baterija kao prvi pirometalurški proces na svetu, hvaleći se da može da povrati preko 90% litijuma i više od 95% nikla, kobalta i bakra iz korišćenih baterija. Kroz svoje novo partnerstvo sa Factorial Energy-om, kompanija je obećala da će investirati u razvoj projekta prilagođavanja sličnog procesa reciklaže čvrstom stanju.

 

Po predstavniku Young Poongovog poslovnog odeljenja i zelenog metala, Kang In Liju:

 

Zadovoljstvo nam je što sarađujemo sa Factorialom na unapređenju našeg istraživanja reciklaže litijum-metala za poluprovodničke punjive baterije, prvi u industriji. Sa reciklažom litijum-metala, imamo priliku da uspostavimo proces reciklaže mnogo pre budućeg razgradnje čvrstih baterija.

Za početak, Factorial će obezbediti Young Poongu višak materijala iz svog trenutnog procesa proizvodnje u čvrstom stanju, ali kompanija je već potvrdila da će Young Poong biti prisutan u svojim budućim proizvodnim pogonima dok kompanija pokušava da poveća svoje FEST ćelije ka potpunoj komercijalizaciji.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Stellantis i CATL planiraju evropsku fabriku za proizvodnju jeftinijih EV baterija

Stellantis planira da izgradi fabriku baterija za električna vozila (EV) sa kineskom savremenom Amperek tehnologijom (CATL) u Evropi. To bi bila četvrta fabrika u regionu, pošto evropski proizvođač automobila nastoji da proizvodi jeftinije baterije i pristupačnija EV. Planovi za EV...

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas. Svet stoji na ivici...

Proizvođači automobila nastoje da proizvode EV vozila sa manje retkih zemalja

Veliki proizvođači automobila traže nove načine da naprave motore za električna vozila (EV) koji manje zavise od minerala retkih zemalja. Kina kontroliše većinu rudarstva i obrade grupe od 17 metala poznatih kao retke zemlje. Ovi minerali se koriste za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!