Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoFactorial nastoji da uvede cirkularnu ekonomiju do čvrstih baterija recikliranjem litijum-metala

Factorial nastoji da uvede cirkularnu ekonomiju do čvrstih baterija recikliranjem litijum-metala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Proizvođač čvrstih baterija Factorial Energy najavio je novo partnerstvo sa južnokorejskom kompanijom za preradu metala, Young Poong, za istraživanje i implementaciju recikliranja litijum-metala u svoje proizvodne prakse. Kroz ulaganje, Factorial se nada da će ponovo iskoristiti višak metalnih materijala kako bi stvorio kružniju ekonomiju.

Factorial Energy, proizvođač čvrstih baterija sa sedištem u Masačusetsu, proizvodi neke zanimljive tehnologije za podršku EV aplikacijama. Trenutno vodi više zajedničkih preduzeća sa velikim imenima u automobilskoj industriji, uključujući Mercedes-Benz, Hyundai Motor Group i Stellantis.

Supported by

Vodeći proizvod kompanije je njena Factorial Electrolite Sistem Technology (FEST) – sopstvena vlasnička zamena za korišćenje čvrstog materijala elektrolita. Na CES-u prošlog januara, Factorial Energy je predstavio prototip solid-state (čvrste) ćelije od 100 amper-sat (Ah) koji nudi kompatibilnost sa postojećom opremom za proizvodnju litijum-jonskih baterija  podstičući proizvođače automobila da pređu na napredne ćelije baterija putem besprekornijeg procesa.

U maju je kompanija objavila da je sertifikovana da počne da isporučuje tih 100 Ah solid-state ćelija proizvođačima automobila da ih sami testiraju pre nego što budu integrisani u nove proizvodne modele EV.

Kako Factorial Energy radi na povećanju proizvodnje solid-state baterija i potencijalno pomoći u revoluciji u industriji električnih vozila koja je već u procvatu, radi na optimizaciji svoje proizvodne prakse recikliranjem plemenitog litijumskog metala zaostalog tokom procesa proizvodnje. Da bi to uradila, kompanija je angažovala pomoć Young Poonga da po prvi put prilagodi svoju ekspertizu recikliranja ka čvrstom stanju.

 

Factorial, Young Poong isprobava prvi projekat reciklaže u čvrstom stanju

 

Ranije danas, Factorial Energy je najavio svoje najnovije partnerstvo sa Young Poongom, u kojem će južnokorejskoj kompaniji za topljenje i rafinaciju metala obezbediti litijum-metalni materijal koji je preostao iz njenog FEST procesa proizvodnje čvrstih baterija.

Odatle, Yong Poong namerava da iskoristi višak litijumskog materijala za razvoj procesa reciklaže koji omogućava ponovnu upotrebu kroz integraciju u dodatne solid-state baterije, stvarajući cirkularniju ekonomiju. Ako budu uspešne, kompanije kažu da će prvi postići industriju u dovođenju održive reciklaže u procvat segmenta čvrstog stanja.

To je zato što litijum-metalne anode koje se koriste u Factorialovim čvrstim baterijama zahtevaju drugačiji proces recikliranja u poređenju sa tradicionalnim litijum-jonskim ćelijama koje se koriste u trenutnim električnim vozilima.

 

Factorial suosnivač i CTO, Alex Yu rekao je:

 

Naša osnovna misija unapređenja održive mobilnosti proteže se dalje od proizvodnje EV baterija. Duboko smo uložili u unapređenje tehnologija koje podstiču cirkularnu ekonomiju. Kroz naše partnerstvo sa Young Poongom, Factorial je spreman da oblikuje budućnost koju karakteriše otporan lanac snabdevanja za solid-state baterije, čime pomaže u pokretanju rasta i održivosti industrije električnih vozila.

Young Poong opisuje svoju trenutnu tehniku recikliranja baterija kao prvi pirometalurški proces na svetu, hvaleći se da može da povrati preko 90% litijuma i više od 95% nikla, kobalta i bakra iz korišćenih baterija. Kroz svoje novo partnerstvo sa Factorial Energy-om, kompanija je obećala da će investirati u razvoj projekta prilagođavanja sličnog procesa reciklaže čvrstom stanju.

 

Po predstavniku Young Poongovog poslovnog odeljenja i zelenog metala, Kang In Liju:

 

Zadovoljstvo nam je što sarađujemo sa Factorialom na unapređenju našeg istraživanja reciklaže litijum-metala za poluprovodničke punjive baterije, prvi u industriji. Sa reciklažom litijum-metala, imamo priliku da uspostavimo proces reciklaže mnogo pre budućeg razgradnje čvrstih baterija.

Za početak, Factorial će obezbediti Young Poongu višak materijala iz svog trenutnog procesa proizvodnje u čvrstom stanju, ali kompanija je već potvrdila da će Young Poong biti prisutan u svojim budućim proizvodnim pogonima dok kompanija pokušava da poveća svoje FEST ćelije ka potpunoj komercijalizaciji.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!