Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoAndrada Mining završava dobru godinu proizvodnjom komercijalnog litijuma

Andrada Mining završava dobru godinu proizvodnjom komercijalnog litijuma

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Ranije poznata kao AfriTin, od kada je poslednji put pisano o kompaniji sa liste AIM-a, kompanija je zabeležila povećanje cene akcija za 62%. Otvarajući trgovanje danas (27. jun) na 8.025p, rudar je ponudio prinos od 48,1% od početka godine, sa jednogodišnjim prinosom od 48,9% sa akcijama u rasponu od 3,6p do 8,7p u periodu od 52 nedelje.

Kao što je ranije objavljeno, bivši rudar kalaja se repozicionirao kako bi postao igrač na tržištu litijuma, zajedno sa imovinom uključujući kalaj, volfram, tantal i bakar na četiri lokacije, sve relativno blizu jedna drugoj u regionu Erongo u Namibiji, koja ima rudarsko nasleđe u mermeru i uranijumu. Erongo se nalazi na Obali skeleta u centru države i ima Walvis Bay i Swakopmund kao glavne centre stanovništva.

Supported by

 

Andrada poseduje četiri licence: Uis, Brandberg West, Nai-Nais i B1C1. U Uis-u kompanija je već izgradila pilot fabriku lima i krenula u proizvodnju. Proizvodnja na tablici od 720 tona godišnje (Tpa) je već postignuta i fabrika je profitabilna samo na lima. Međutim, Uis nudi značajan potencijal nusproizvoda od litijuma i tantala i kompanija se nada da će njegova faza 2 proširenja proizvodnje kalajnog koncentrata na 1300 Tpa čini ovaj Uis dramatično skalabilan projekat sa potencijalom da postane i globalni dobavljač litijuma.

Brandenberg West je licenca za istraživanje od 35.000 ha, koja je ranije bila stabilna Goldfields [NISE:GFI] [JSE:GFI] i imala je 20 godina kontinuirane proizvodnje lima od 1957. godine, ali Andrada veruje da je nedovoljno istraženo i nudi dodatne mogućnosti u kalaju, volframu i bakru. U Nai-Naisu je postojala istorija otvorenog iskopavanja kalaja i tantala, ali koncesija se takođe može pohvaliti nalazištima spodumena, petalita i lepidolita, svi minerali koji sadrže litijum. B1C1 je udaljen samo 10 km od Uisa i koristio bi operativnu infrastrukturu rudnika sa sličnom geologijom kao Uis.

 

Andrada Mining „pravi pare“

 

Ono po čemu se Andrada izdvaja od drugih rudarskih kompanija koje se nalaze na AIM-u je to što je u proizvodnji, preko svog rudnika Uis tin, koji zarađuje samo na kopanju kalaja, što znači da kompanija može da finansira sopstveno istražno bušenje i nema potrebe da se redovno bavi investitorima kako bi prikupili novac kako bi mala rupa u zemlji postala veća rupa u zemlji.

Kompanija je objavila operativno ažuriranje do kraja maja. Kompanija je „sa zadovoljstvom objavila“ da je povećala proizvodnju kalaja za 50% u odnosu na prethodnu godinu na 359 tona. Šav koji je iskopavao takođe je pokazao poboljšanje, sa povećanjem kalajnog koncentrata od 42% u odnosu na isti period prošle godine na 216 tona.

Ali velika vest je da je Andrada proizvela svoj prvi koncentrat litijuma u ​​rasutom stanju za prodaju u partnerstvu sa južnoafričkim specijalistom za preradu minerala Bond Equipment. Firma je proizvela koncentraciju od 85% čistog petalita sa sadržajem litijuma od 4,16%, koji je poslat na testiranje brojnim potencijalnim industrijskim prodavačima kako bi se videlo koliko litijum karbonata i litijum hidroksida može da se rafiniše iz koncentrata, obe bitne komponente za sektor obnovljive energije i proizvođače litijum-jonskih baterija.

Opet, za razliku od mnogih svojih kolega, Andrada je uspeo da se pridržava rasporeda i završio je izgradnju pilot postrojenja za masovno uzorkovanje na licu mesta prema budžetu i na vreme. Postrojenje bi trebalo da bude pušteno u rad sledećeg meseca.

Ako stvari idu po planu, Andrada bi trebalo da počne da ostvaruje prihode od litijuma tokom druge polovine godine.

 

Cevovod za istraživanje

 

Kompanija je definitivno uhvatila litijumsku bubu i nastavlja svoj program istraživanja u Namibiji u potrazi za daljim komercijalno eksploatacionim nalazištima stena koje sadrže litijum u svojim stanovima. Izbušeno je sedamdeset rupa na „Spodumene Hillu“ – Andradinoj licenci ML129 sa programom koji je završen u aprilu ove godine. Kompanija je takođe uzorkovala „Lithium Ridge“ svoju ML133 licencu.

Od promene imena iz jednodimenzionalnog ‘AfriTin’ u Andrada, u čast Brazilca iz devetnaestog veka, pesnika, političara, profesora, prirodnjaka i geologa Hozea Bonifasija de Andrada e Silve, koji je zaslužan za otkriće petalita i spodumena 1800. godine na putu sakupljanja kamena u Švedsku, kompanija svakako zna snagu imena.

Pored toga što je u proizvodnji, držao gradnju po rasporedu i energično dovršavao projekat istraživanja, menadžment Andrada je držao ček na džeparcu. Prosečni operativni gotovinski troškovi su bili ispod očekivanja menadžmenta, sa ukupnim troškovima održavanja koji su iznosili 21,377 USD/tona kalaja, ispod smernica od 25,000 USD do 30,000 USD/toni lima.

Kompanija je takođe iskoristila nešto jeftinog novca, obezbeđujući kredit od 5,5 miliona dolara od Razvojne banke Namibije ranije ovog meseca, koji će biti spreman za povlačenje u julu. Postati igrač u globalnoj litijumskoj igri podigla je profil Andrade, a rudarska kompanija je obezbedila Barclays banku [LON:BARC] kao svog strateškog savetnika na svom litijumskom projektu u maju i počela da trguje na OTCKB tržištu, američkom finansijskom tržištu , početkom ovog meseca, trostruko kotiranje kompanije na AIM-u, Namibijskoj berzi i OTC-u.

Sve u svemu, bila je to dobra godina do sada za Andradu, a Anthony Viljoen , glavni izvršni direktor, rekao je u izjavi za tržište: „Prekretnice postignute tokom kvartala postavile su neophodnu osnovu za ubrzani rast koji očekujemo za stanje finansijske godine. Pokazali smo sposobnost da proizvodimo prodajni litijum koncentrat. Završetak našeg postrojenja za masovno uzorkovanje na licu mesta ostaje na putu za završetak ovog meseca i ubrzaće metalurške testove potrebne da bi prihodi od litijuma bili u toku.“

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...

EU i partneri podstiču globalnu saradnju na polju kritičnih sirovina

Novi globalni forum ima za cilj da unapredi saradnju na polju kritičnih sirovina neophodnih za zelenu i digitalnu tranziciju sveta. Predvođenom Evropskom unijom i njenim partnerima, forumu su pristupile četiri nove članice, uključujući zemlje bogate mineralima poput Kazahstana i...
error: Content is protected !!