Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEvropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas.

Svet stoji na ivici zelene revolucije. Lek za naše trenutne izazove leži u okretanju ka obnovljivoj energiji koja se proizvodi u zemlji ili u savezu sa drugim državama. Međutim, ostvarenje ove vizije donosi skup složenih izazova.

Zavisnost Evrope od drugih

Supported by

Evropa, neprikosnoveni lider u proizvodnji turbina na vetar (koja čini 58% svetske proizvodnje), u velikoj meri se oslanja na Kinu za materijale koji omogućavaju ove turbine.

Zapanjujućih 94% materijala sa trajnim magnetima, koji su ključni za visokoefikasne generatore u vetroturbinama i motore za električna vozila (EV), dolazi iz Kine. Ovo se proteže i na druge materijale kao što su niobijum i litijum, sa mnogim lancima snabdevanja pod kontrolom Kine.

Termin „retke zemlje“, iako nije ekskluzivan za Kinu, postao je sinonim za naciju zbog njenih strateških rudarskih i prerađivačkih operacija, posebno u Africi.

Prema nedavnim podacima koje je objavila IEA u svom Izgledu svetske energije za 2023., globalna potražnja za retkim zemljama zajedno sa litijumom, grafitom i kobaltom raste. Međutim, za razliku od prethodnih osnovnih roba kao što su ugalj i donekle nafta i prirodni gas, snabdevanje je koncentrisano u samo nekoliko nacija. To ne znači da se ovi materijali mogu naći samo u ovim zemljama ili regionima, već da se proizvode ili kontrolišu u lancu vrednosti po najkonkurentnijim cenama.

Ovu nadolazeću zavisnost EU  njene zemlje članice nisu zanemarile. Podseća na uzbunu podignutu u Nemačkoj kada se suočila sa oštrom konkurencijom američkih električnih vozila. Da je Kina povukla snabdevanje, evropska automobilska industrija bi mogla da doživi sudbinu poput opadanja britanske industrije motocikala 1970-ih, koja se borila sa nedostatkom inovacija.

Međutim, snažna evropska ekonomija i velika kupovna moć služili su kao tampon protiv takvog pada. Ipak, Evropa se danas suočava sa novim izazovima.

Novi izazovi pred Evropom

Kineska dominacija na tržištu električnih vozila, sa ponudom u rasponu od automobila do autobusa, je porasla.

Izraz „pranje automobila“—kako bi luksuzni EV-ovi bili pristupačni kroz subvencije i smanjene troškove rada—potekao je iz Norveške, jedne od nacija koje najviše vole EV. Ova strategija konkurentnih cena naterala je čak i ljude poput Elona Maska da ponovo kalibriraju svoje poslovne pristupe.

Štaviše, evropski proizvođači električnih vozila, koji trenutno proizvode oko 23% globalnih električnih vozila, bore se sa nabavkom osnovnih materijala i komponenti izvan Evrope. Ovo osećanje odjekuje među evropskim proizvođačima vetroturbina, koji se sada suočavaju sa inflacijom i rastućim troškovima materijala. To je slično prelasku Evrope sa zavisnosti od ruske energije na sve veće oslanjanje na Kinu.

Put napred za Evropu

Shvatajući ove izazove, Evropska komisija je uvela Zakon o kritičnim sirovinama. Ovo ima za cilj da podstakne autonomiju u nabavci strateških sirovina vitalnih za tranziciju čiste energije. Uredba postavlja jasna merila za domaće kapacitete duž strateškog lanca snabdevanja sirovinama i za diversifikaciju snabdevanja EU do 2030. godine:

Najmanje 10% godišnje potrošnje EU za ekstrakciju

Najmanje 40% godišnje potrošnje EU za preradu

Najmanje 15% godišnje potrošnje EU za reciklažu

Ne više od 65% godišnje potrošnje svake strateške sirovine u bilo kojoj relevantnoj fazi prerade, ako dolazi iz zemlje vanh Unije

Stvaranje bezbednih i otpornih lanaca snabdevanja kritičnim sirovinama za EU: Zakon će smanjiti administrativni teret i pojednostaviti procedure izdavanja dozvola za projekte kritičnih sirovina u EU.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!