Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEvropska komisija planira potpisivanje strateškog partnerstva sa Australijom o kritičnim sirovinama

Evropska komisija planira potpisivanje strateškog partnerstva sa Australijom o kritičnim sirovinama

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropska komisija je spremna da potpiše strateško partnerstvo sa Australijom u vezi sa sirovinama. Ovaj potez dolazi kao deo aktuelnih napora EU da diverzifikuje svoje izvore kritičnih materijala.

Kerstin Jorna, generalni direktor za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća u Komisiji, izjavila je da su u toku pregovori za četiri partnerstva.

EU ima za cilj da smanji svoje oslanjanje na kineske kritične sirovine ključne za zelene i digitalne ciljeve, kao što su litijum za baterije i minerali retkih zemalja za elektroniku.

Supported by

Australija je poznata po svojim resursima litijuma, a razgovori u vezi sa bilateralnim sporazumom o slobodnoj trgovini traju već pet godina.

Nedavno je Savet EU usvojio Zakon o kritičnim sirovinama, sa ciljem da se ojačaju ciljevi Evrope u pogledu nezavisnosti. U skladu sa ovim zakonodavstvom, EU stvara strateška partnerstva kako bi obezbedila pristup ovim materijalima, a Norveška je najnoviji partner.

CRMA identifikuje 17 strateških elemenata i proširenu listu od 34 kritična materijala, uključujući koksni ugalj. Zakonodavstvo postavlja ambiciozne ciljeve za snabdevanje strateškim elementima, sa ciljem da se do 2030. godine obezbedi određeni procenat lokalno izvađenih minerala, prerađenih elemenata u EU i materijala dobijenih reciklažom. Pored toga, ima za cilj da ograniči oslanjanje na bilo koju treću zemlju za snabdevanje ključnim materijalima.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!