Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoElectra Battery Materials proširuje ugovor sa LG Energy Solutions kako bi povećao...

Electra Battery Materials proširuje ugovor sa LG Energy Solutions kako bi povećao kobalt iz lokalnog izvora

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Electra Battery Materials Corporation sa sedištem u Torontu proširila je ugovor o snabdevanju kobalta lokalnog porekla sa južnokorejskim proizvođačem baterija LG Energy Solution, tako da uključi 19.000 tona kobalta za baterije tokom pet godina, počevši od 2025.
Kompanija je u ponedeljak saopštila da će materijal biti isporučen iz jedine rafinerije kobalt sulfata u Severnoj Americi.
Snabdevanje će početi sa 3.000 tona 2025. godine, nakon čega sledi dodatnih 4.000 tona svake godine do 2029. Cene će biti određene na osnovu dogovorenog
mehanizma. Ranije je prvobitni sporazum između Electre i LGES-a uključivao nabavku 7.000 tona sadržanog kobalta u proizvodu kobalt sulfata u periodu od tri godine, počevši od tekuće godine.
„LG Energy Solution nastavlja da jača svoju poziciju globalnog lidera u lancu
snabdevanja električnim vozilima kroz svoja ulaganja u Ontariju i aktivnu saradnju sa kanadskim kompanijama koje razvijaju kritične minerale i materijale za baterije“, rekao je Trent Mell, izvršni direktor Electre.
Electra je uspostavila kompleks hidrometalurške rafinerije sa niskim sadržajem
ugljenika u Temiskaming Shores-u, blizu basena nikla u Sudberiju. Rafinerija je trenutno u izgradnji i paralelno se sprovodi ispitivanje reciklaže crne mase u postrojenjima.
Javna politika i sve veće usvajanje električnih vozila (EV) ubrzavaju rast sistema prerade i recikliranja baterija u Severnoj Americi. Američki zakon o smanjenju inflacije naglašava značaj uspostavljanja lokalnog lanca snabdevanja EV baterijama produženjem poreskog kredita od 7.500 dolara za vozila koja ne koriste kritične minerale iz Kine i Rusije.
Kina je odgovorna za 71 odsto rafinisanog kobalta, 76 odsto rafinisanog nikla i 93 odsto rafinisanog mangana koji se koristi u baterijama električnih vozila (EV), prema istraživanju kompanije za poslovnu inteligenciju za rudarstvo i industriju đubriva, CRU.

Proba ima za cilj da povrati vredne elemente

Supported by

Ovo ispitivanje ima za cilj da povrati vredne elemente, kao što su litijum, nikl, kobalt,mangan i grafit, iz isteklih litijum-jonskih baterija. Do sada, Electrini rezultati ispitivanja nisu samo odgovarali, već su čak i nadmašili rezultate postignute u laboratorijskim postavkama ranije.
Kompanija predviđa komercijalizaciju svojih kapaciteta za reciklažu crne mase 2024. godine, pod uslovom da se ispune obaveze finansiranja.
Jednom kada bude potpuno operativan, Electrin park materijala za baterije ima
potencijal da proizvede dovoljno kobalt sulfata da ispuni zahteve oko 1,5 miliona
električnih vozila svake godine. Pored toga, imaće kapacitet da preradi 2.500 tona crne mase godišnje.
Međutim, izgradnja Elektrine rafinerije kobalta je i dalje u toku, a kompanija aktivno traži dodatni kapital iz različitih izvora, uključujući vladu i strateške investitore, za završetak izgradnje i konačno puštanje u rad rafinerije. Da bi podržala svoje planove za operaciju prerade crne mase iz baterija od 2.500 tona, Electra trenutno sprovodi privatni plasman uz posredovanje i obezbeđuje stratešku investiciju kompanije Three Fires. Ovi koraci će pomoći u određivanju prioriteta i unapređenju njegovih operacija rafiniranja crne mase baterije.

Kanada je na šestom mestu u svetskoj proizvodnji kobalta

Kobalt je svestran metal sa raznim vrednim primenama. Poseduje svojstva tvrdoće,sjajnog izgleda i srebrno-sive boje. Njegova primarna upotreba leži u tome da služi kao katodni materijal u litijum-jonskim baterijama i drugim tipovima baterija.
Kobalt se takođe koristi za stvaranje moćnih magneta, alata za sečenje i legura visoke čvrstoće koje su neophodne u vazduhoplovnoj, energetskoj i odbrambenoj industriji.
Pored toga, jedinjenja kobalta imaju bogatu istoriju korišćenja kao pigmenti za grnčariju, staklo, boje i druge umetničke medije, koja datira vekovima unazad. Široka svojstva i primena ovog metala čine ga vitalnim elementom u brojnim modernim industrijama i istorijskim umetničkim poduhvatima.
Najveća svetska prodavnica kobalta nalazi se u Demokratskoj Republici Kongo (DRC), koja čini 73 odsto svetske proizvodnje. DRC je poznat po svom negativnom stanju ljudskih prava. Uporedno, Kanada se nalazi na šestom mestu u svetu po proizvodnji kobalta, doprinoseći samo 2 procenta ukupne globalne proizvodnje.
U 2021, kanadska proizvodnja kobalta premašila je 3.800 tona, a 36 odsto ove
proizvodnje potiče iz Njufaundlenda i Labradora, prema vladi Kanade.
Preostali kobalt je nabavljen iz provincija Ontario, Manitoba i Kvebek. Kanadski izvoz kobalta i proizvoda od kobalta imao je značajnu vrednost od 562,4 miliona dolara tokom iste godine. Sva proizvodnja kobalta u Kanadi trenutno se dobija kao sekundarni proizvod rudarstva nikla. Ovo ukazuje da se kobalt dobija kao nusproizvod prilikom vađenja nikla iz rudarskih operacija u zemlji.
Globalni trgovac robom i rudari minerala, Glencore Plc (LSE: GLEN) je na vrhu liste kompanija koje posluju u Kongu, isporučujući kobalt. Takođe, 2022. godine Freeport- McMoRan (NISE: FCKS) je prodao svoj 100-postotni udeo u Kisanfu, projektu istraživanja bakra i kobalta koji se nalazi u blizini Tenkea, DRC, kineskom konglomeratu CMOC Group Limited. Pored toga, Sherritt International sa sedištem u Torontu (TSKS: S) deli kubansku Moa Joint Venture sa General Nickel Company S.A.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!