Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEIT Raw Materials i ERMA objavljuju novu evropsku mapu puta za sirovine

EIT Raw Materials i ERMA objavljuju novu evropsku mapu puta za sirovine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

EIT Raw Materials i European Raw Materials Alliance (ERMA) objavili su novu mapu puta „Evropski poziv za akciju u vezi sa materijalima za skladištenje i konverziju energije.“ Ako se prati i dobije ulaganje od najmanje 15 milijardi evra, nova mapa puta za sirovine bi mogla da obezbedi EU sa potrebnim sirovinama do 2030. godine i nakon toga.

 

Supported by

Obezbeđivanje lanca snabdevanja sirovinama je ključno

 

Klimatske promene zahtevaju hrabru transformaciju privrede. Metali i minerali će omogućiti evropski zeleni dogovor i prelazak na cirkularnu zelenu ekonomiju.

Sa porastom obnovljivih tehnologija, biće potrebno više sirovina. Mnogi od njih su kritični i nije ih lako pronaći u Evropi. Neki od ovih izvora energije, kao što su vetar i solarna energija, su povremeni. To znači da nisu uvek dostupni ili dosledni.

Sistemi za skladištenje i konverziju energije su stoga potrebni da podrže varijabilnost ovih izvora kako bi se osiguralo da energija bude dostupna kada je to potrebno. Ovi sistemi takođe zahtevaju veliki broj sirovina. Zbog toga je izazov obezbeđivanja rastuće potražnje za sirovinama sada na vrhu političke agende.

U martu je EU pokrenula svoj predloženi pravni okvir, Zakon o kritičnim sirovinama. Sektor metala i minerala ovo smatra najvitalnijom akcijom potrebnom za reformu industrije.

Nova mapa puta za sirovine daje smernice za razvoj čitavog lanca vrednosti

Evropski poziv za akciju o materijalima za skladištenje i konverziju energije pruža mapu puta za stvaranje lanca vrednosti sirovina, od istraživanja do reciklaže.

Obrađuje četiri primarne strateške oblasti: materijale u solarnoj energiji, materijale za baterije, gorivne ćelije, elektrolizu i alternativno skladištenje i konverziju energije.

Bernd Šefer, izvršni direktor i generalni direktor EIT Raw Materials, naglasio je važnost obezbeđivanja održivog lanca snabdevanja sirovinama: „U protekle dve godine videli smo nagli porast geopolitičkih poremećaja i nestabilnosti koji su uzdrmali Evropu do srži. Evropa treba brzo da se proširi i razvije sopstveni cevovod domaćih sirovina kako bi nahranio sektor obnovljivih izvora energije, kao što su vetroturbine i solarni paneli, ali i druge industrijske sektore, kao što su odbrana i e-mobilnost.

„Evropa mora povećati kapacitete za ekstrakciju i preradu u zemlji, što ne samo da će dekarbonizirati industriju, već će i obezbediti robusne količine sirovina kako bi se omogućila potpuno funkcionalna ekonomija recikliranja sirovina.

Nova mapa puta, koja je uključivala doprinos preko 100 zainteresovanih strana ERMA-e, navodi konkretne akcije i preporuke. Evropski poziv za akciju o materijalima za skladištenje i konverziju energije takođe naglašava investicije i mogućnosti i rešava uska grla u politici i nedostatke u potražnji za sirovinama.

Ako se ove akcije prate i podrže finansijskim ulaganjima, Evropa će biti korak bliže postizanju ciljeva Zelenog dogovora.

Da bi uspešno završila dvostruku zelenu i digitalnu transformaciju, Evropa mora da predvidi i kvantifikuje ogromne potrebe za ulaganjem sirovina koje su potrebne za skladištenje energije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!