Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEIT Raw Materials i ERMA objavljuju novu evropsku mapu puta za sirovine

EIT Raw Materials i ERMA objavljuju novu evropsku mapu puta za sirovine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

EIT Raw Materials i European Raw Materials Alliance (ERMA) objavili su novu mapu puta „Evropski poziv za akciju u vezi sa materijalima za skladištenje i konverziju energije.“ Ako se prati i dobije ulaganje od najmanje 15 milijardi evra, nova mapa puta za sirovine bi mogla da obezbedi EU sa potrebnim sirovinama do 2030. godine i nakon toga.

 

Supported by

Obezbeđivanje lanca snabdevanja sirovinama je ključno

 

Klimatske promene zahtevaju hrabru transformaciju privrede. Metali i minerali će omogućiti evropski zeleni dogovor i prelazak na cirkularnu zelenu ekonomiju.

Sa porastom obnovljivih tehnologija, biće potrebno više sirovina. Mnogi od njih su kritični i nije ih lako pronaći u Evropi. Neki od ovih izvora energije, kao što su vetar i solarna energija, su povremeni. To znači da nisu uvek dostupni ili dosledni.

Sistemi za skladištenje i konverziju energije su stoga potrebni da podrže varijabilnost ovih izvora kako bi se osiguralo da energija bude dostupna kada je to potrebno. Ovi sistemi takođe zahtevaju veliki broj sirovina. Zbog toga je izazov obezbeđivanja rastuće potražnje za sirovinama sada na vrhu političke agende.

U martu je EU pokrenula svoj predloženi pravni okvir, Zakon o kritičnim sirovinama. Sektor metala i minerala ovo smatra najvitalnijom akcijom potrebnom za reformu industrije.

Nova mapa puta za sirovine daje smernice za razvoj čitavog lanca vrednosti

Evropski poziv za akciju o materijalima za skladištenje i konverziju energije pruža mapu puta za stvaranje lanca vrednosti sirovina, od istraživanja do reciklaže.

Obrađuje četiri primarne strateške oblasti: materijale u solarnoj energiji, materijale za baterije, gorivne ćelije, elektrolizu i alternativno skladištenje i konverziju energije.

Bernd Šefer, izvršni direktor i generalni direktor EIT Raw Materials, naglasio je važnost obezbeđivanja održivog lanca snabdevanja sirovinama: „U protekle dve godine videli smo nagli porast geopolitičkih poremećaja i nestabilnosti koji su uzdrmali Evropu do srži. Evropa treba brzo da se proširi i razvije sopstveni cevovod domaćih sirovina kako bi nahranio sektor obnovljivih izvora energije, kao što su vetroturbine i solarni paneli, ali i druge industrijske sektore, kao što su odbrana i e-mobilnost.

„Evropa mora povećati kapacitete za ekstrakciju i preradu u zemlji, što ne samo da će dekarbonizirati industriju, već će i obezbediti robusne količine sirovina kako bi se omogućila potpuno funkcionalna ekonomija recikliranja sirovina.

Nova mapa puta, koja je uključivala doprinos preko 100 zainteresovanih strana ERMA-e, navodi konkretne akcije i preporuke. Evropski poziv za akciju o materijalima za skladištenje i konverziju energije takođe naglašava investicije i mogućnosti i rešava uska grla u politici i nedostatke u potražnji za sirovinama.

Ako se ove akcije prate i podrže finansijskim ulaganjima, Evropa će biti korak bliže postizanju ciljeva Zelenog dogovora.

Da bi uspešno završila dvostruku zelenu i digitalnu transformaciju, Evropa mora da predvidi i kvantifikuje ogromne potrebe za ulaganjem sirovina koje su potrebne za skladištenje energije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!