Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoDa bi obezbedila sirovine, Evropa se okreće reciklaži

Da bi obezbedila sirovine, Evropa se okreće reciklaži

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Izazov ekstrakcije

Evropska ekonomija visoke tehnologije zasniva se na sirovinama kao što su kobalt, platina, paladijum i zlato. Prisutni su u mnogim uredjajima, od mobilnih telefona do solarnih panela.

Ipak, ovi materijali se često kopaju van Evrope i na načine koji štete životnoj sredini.

Supported by

Na primer, Kina snabdeva 97% magnezijuma u ​​EU, koji se koristi u metalnim proizvodima koji moraju biti jaki, ali lagani, kao što su bicikli, merdevine i laptopovi. Kina je takođe izvor retkih zemalja koje se koriste u magnetima – suštinskoj komponenti električnih automobila i vetroturbina.

Jedno od rešenja za Evropu je da se recikliraju kritične sirovine sve dok se mogu izvući iz proizvoda koji se odlažu. Ali to je lakše reći nego učiniti.

Određeni materijali su prisutni u tako malim količinama da ih je teško ukloniti. Ili često procesi ne dozvoljavaju potpuno uklanjanje.

Naučnici pronalaze nove načine da pretvore gomile otpada u bukvalne rudnike zlata.

Geopolitički cilj

Osim što bi doneo beneficije za životnu sredinu, uspeh na ovom frontu bi ojačao geopolitičku poziciju EU tako što bi je učinio manje zavisnom od uvoznih sirovina koje takođe dolaze iz Rusije, Demokratske Republike Kongo i drugih zemalja.

„Evropi nedostaje mnogo plemenitih metala“, rekla je dr Elisabet Andres Garcia, menadžerka projekta u TECNALIA, privatnom centru za primenjeno istraživanje i tehnološki razvoj u San Sebastijanu, Španija. „Recikliranje je najbolji način da se spreči zavisnost Evrope od drugih zemalja .“

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine izazvala je skok u ceni paladijuma, mekog srebrnobelog metala koji se uglavnom kopao u Rusiji i koristio u proizvodnji automobila, elektronskih komponenti, pa čak i zubnih plombi.

Kako bi osigurala da može zadržati pristup ovim materijalima, EU se fokusira na sopstvenu proizvodnju i istraživanje.

U martu 2023. Evropska komisija je putem nacrta zakona odlučila da poveća domaću proizvodnju osnovnih roba u EU. Nazvan Zakon o kritičnim sirovinama, predloženi zakon bi postavio ciljeve od najmanje 10% za ekstrakciju, 40% za preradu i 15% za reciklažu ovih supstanci u Evropi.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!