Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRudarski projekti se suočavaju sa sve većim protivljenjem

Rudarski projekti se suočavaju sa sve većim protivljenjem

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Protesti u više zemalja protiv rudarskih projekata ponovo su na naslovnicama. Stiče se utisak da neke vlade i zajednice žure da steknu što veću kontrolu nad mineralima i metalima koji su od suštinskog značaja za prelazak na ekonomiju sa niskim sadržajem ugljenika.

Iako nije ništa novo, nacionalizacija resursa je pokrenula sporove visokog profila poslednjih nedelja, a borbe First Kuantum u Panami i rudara litijuma u ​​Portugalu su dva najistaknutija primera.

Ratifikacija sporazuma Paname sa kanadskim rudarom kome je omogućeno da upravlja svojim rudnikom bakra Cobre Panama u narednih 20 godina izazvala je nasilne proteste koji su gotovo zaustavili glavni grad Paname. To je, takođe, uplašio investitore, primoralo vlasti na povlačenje, izbrisalo oko 6,5 milijardi dolara vrednosti za akcionare kompanije i dovelo do zabrane novih rudnika širom zemlje.

Supported by

Demonstracije protiv rudarstva postale su smrtonosne u utorak kada je muškarac navodno pucao i ubio dve osobe, saopštila je policija. Na snimku koji su posmatrači postavili na X, ranije poznat kao Tviter, vidi se stariji čovek koji, očigledno frustriran blokadom autoputa od strane demonstranata, vadi pištolj i otvara vatru.

Državni tužilac Paname rekao je da je osumnjičeni napadač uhapšen na mestu pucnjave i napomenuo da vlasti istražuju 175 ljudi za različite zločine počinjene tokom poslednje dve nedelje protesta, od kojih je 60 u pritvoru dok se optužnice protiv njih formulišu.

Tokom kontroverze, i dok tržište čeka da vidi da li će Vrhovni sud poništiti sporazum, rudnik Kobre Panama je nastavio da radi.

Optužbe Portugala za korupciju

Socijalni nemiri su pogodili i Portugal, gde grupe protiv rudarstva traže od vlade da zaustavi i ponovo proceni sve projekte litijuma. Preokret je uslijedio nakon optužbi za korupciju zbog kojih je premijer Antonio Kosta u utorak podnio ostavku.

Kosta je predao obaveštenje samo nekoliko sati nakon što su tužioci pritvorili njegovog šefa kabineta u istrazi o navodnoj korupciji u postupanju njegove administracije sa koncesijama za rudnike litijuma u ​​blizini severne granice Portugala sa Španijom. Istraga takođe istražuje dozvole izdate za zelenu fabriku vodonika i data centar u gradu Sines, oko 100 km južno od Lisabona.

Portugalska Agencija za životnu sredinu APA ranije ove godine dala je ekološka odobrenja lokalnoj kompaniji Lusorecursos za vađenje litijuma za baterije i za Savannah Resources da razvije četiri površinska rudnika. Oba projekta su u severnom Portugalu.

Savanna, koja je angažovala investicionu banku Barclais i finansijsku konsultantsku kuću Barrenjoei da pronađu partnere za svoj projekat Barroso litijum, saopštila je da sarađuje sa vlastima. Napominje, međutim, da ni kompanija ni bilo ko od njenih zaposlenih nije meta istrage.

Lusorecursos, koji planira da počne izgradnju u severnom Montalegreu početkom 2025. i da pokrene proizvodnju litijuma krajem 2027. godine, nije odgovorio na zahtev za komentar.

Izazovi sa kojima se suočavaju rudari u Panami i Portugalu, dve zemlje koje su relativno prijateljske za investitore, pružaju priču o upozorenju za strane investitore o ranjivosti rudarskih projekata na neprijateljstvo javnosti i nacionalizam resursa.

Razvoj događaja dolazi samo pet meseci nakon što je Čile najavio novi javno-privatni model za svoju industriju litijuma, u kojem će država imati većinsko učešće u svim novim ugovorima.

Oni takođe dovode u sumnju planove za ulaganje milijardi dolara za vađenje bakra, litijuma i drugih kritičnih minerala potrebnih za prelazak sveta sa fosilnih goriva.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Hispania kupuje imovinu u Španiji

Hispania Resources Inc., kompanija za istraživanje minerala fokusirana na Španiju, objavila je da je 10. novembra završila kupovinu Otero poseda koji se nalazi u Kastilji i Leonu, Španija. Imanje je zvanično poznato kao: "C.E. SEGOVIANA OESTE" i sastoji se od...

EU i Grenland potpisali strateško partnerstvo za održive lance snabdevanja 

EU je potpisala Memorandum o razumevanju (MoR) sa Vladom Grenlanda za strateško partnerstvo i razvoj održivih lanaca sirovina. Izvršni potpredsednik za evropski zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i predviđanje Evropske komisije, Maroš Šefčovič, potpisao je Memorandum o razumevanju sa Vladom Grenlanda,...

Prekretnica za evropsku auto-industriju

Potražnja za kritičnim mineralima, kao što su litijum i nikl, eksponencijalno se povećala poslednjih godina, paralelno sa sve većom proizvodnjom električnih vozila i globalnim naporima ka održivoj energiji i postizanju neto nultih ciljeva. Brza ekspanzija industrije električnih automobila odigrala je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!