Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoAltilium- grupa za čistu tehnologiju iz Velike Britanije radi u partnerstvu sa...

Altilium- grupa za čistu tehnologiju iz Velike Britanije radi u partnerstvu sa Nissanom na inovativnom projektu održivih EV baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji koja je posvećena olakšavanju prelaska na neto nultu emisiju štetnih gasova, otkrila je detalje saradnje sa Nissanom. Zajednički projekat ima za cilj da poboljša održivost baterija za električna vozila proizvedena u Velikoj Britaniji primenom naprednih tehnologija za reciklažu. Altilium i Nissan će raditi zajedno na smanjenju ugljeničnog otiska novih baterija i smanjenju zavisnosti od uvoznih sirovina.

Ova inicijativa je deo zajedničkog projekta vrednog 30 miliona funti koji je najavio Napredni pogonski centar (APC), čime je obezbeđeno 15 miliona funti. Program će ojačati tehničku ekspertizu i mogućnosti istraživanja i razvoja Nissanovog tehničkog centra Evropa (NTCE) u Kranfildu, Bedfordšir. Primarni fokus će biti na unapređenju tehnologije ponovne upotrebe EV baterija, recikliranja i balansiranja energije.

Konzorcijum uključuje dugogodišnjeg Nissan-ovog partnera, proizvođača baterija AESC i Connected Energi, vodećeg provajdera rešenja za skladištenje energije baterija u Velikoj Britaniji. Koristeći Altilium-ove zelene tehnologije prerade, saradnja ima za cilj da maksimizira recikliranje sirovina, uspostavljajući model „zatvorene petlje“ za materijale za baterije. Ovaj pristup će smanjiti potrebu za rudarstvom i sačuvati prirodne resurse, uključujući preradu otpada od istrošenih Nissan Leaf baterija i proizvodnog otpada.

Supported by

Dr Kristijan Marston, Altlium-ov suosnivač i izvršni direktor, izjavio je: „Saradnja sa Nissanom, AESC-om i Connected Energi-om označava značajnu prekretnicu u našoj misiji stvaranja održivog ekosistema za EV baterije.“ Zajedno, kompanije planiraju da preokrenu način upravljanja EV baterijama i njihovu prenamenu, osiguravajući da Velika Britanija ima domaći i održivi izvor materijala za baterije za transport sa niskim sadržajem ugljenika.

Zajednički poduhvat ima za cilj uspostavljanje sveobuhvatnog, kružnog pristupa upravljanju EV baterijama, minimizirajući uticaj na životnu sredinu i maksimizirajući efikasnost resursa. Altlium-ov EcoCathode hidrometalurški proces može oporaviti preko 95 procenata katodnih metala, uključujući litijum, iz EV baterija koje su istekle. Ovi materijali ,ne samo da se recikliraju, već su ponovo konstruisani i prerađeni u aktivni materijal sa katodom sa visokim sadržajem nikla (CAM) za testiranje u sledećoj generaciji EV baterija.

Uz podršku APC-a, ova saradnja naglašava značaj javno-privatnog partnerstva u unapređenju tehnologija nulte emisije i izgradnji održivog lanca snabdevanja električnim vozilima u Velikoj Britaniji. Finansijska podrška će ubrzati povećanje Altilium-ovih najsavremenijih postrojenja za reciklažu, uključujući izgradnju prvog industrijskog postrojenja za reciklažu u Velikoj Britaniji u Tisajdu.

Altiliumov kompletan model kružne baterije nudi jedinstvenu ponudu za kupce u Velikoj Britaniji, koja pokriva kolekciju EV baterija bez ugljenika, reciklažu crne mase i hemijsku rafinaciju. Cilj je da se proizvede 30.000 MT CAM-a spremnog za baterije, koji će zadovoljiti 20 procenata zahteva Ujedinjenog Kraljevstva do 2030. i značajno doprineti održivijoj budućnosti.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!