Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoAktivisti zabrinuti zbog požara u okolini Žagubice gde se planira otvaranje rudnika

Aktivisti zabrinuti zbog požara u okolini Žagubice gde se planira otvaranje rudnika

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Udruženje građana Čuvari Homolja su putem društvenih mreža alarmirali javnost da je došlo do požara u okolini Laznice.

Veliki požar bukti na Crnom Vrhu, reon gde se planiraju budući kopovi kompanije Dundee Precious Metals i vetrogeneratori. Gori iza Dumitrovog Potoka u Lazničkom ataru izmedju Valja sake i Žarkovog Brda (Šoka alu Žarko)“, konstatuje se u objavi UG Čuvari Homolja na Fejsbuku od nedelje, 31. marta.

Čuvari Homolja su objavili mapu sa okvirnom lokacijom požara. U komentarima se izražava zabrinutost da je požar, odnosno požari podmetnuti. Zvaničnih informacija o požaru zasad nema.

Supported by

Po podacima građana gore tri požara

Kako je u nedelju uveče objavila Eko straža, građani su detektovali tri požara na tri različita mesta.

„Na terenu su dve cisterne koje stoje na nekim mestima jer ne mogu ni da priđu zbog terena i samo jedna policijska patrola. Imamo informaciju da se čeka da izgori“, objavili su iz Eko straže. Kako dodaju:

„Sumnja se da su svi požari podmetnuti i da neko pali čim padne mrak.

Situaciju užasno komplikuje to što noć je pala i što košava požare širi velikom brzinom“.

Aktivisti protiv rudnika, ali i vetroparka

Podsetimo, u Homolju se planira nekoliko rudnika i vetropark. Aktivisti su protiv oba tipa projekata. Oni smatraju da bi izgradnja vetroparka zahtevala da se poseče velika površina šume na teritoriji koja je istovremeno najveća neprekinuta šuma u Srbiji i kandidat za proglašenje za Nacionalni park.

Kako smo ranije pisali, u Homolju je (na lokaciji Potaj Čuka-Tisnica) prvobitno bio planiran površinski rudnik zlata koje bi se uboralo posipanjem rude razastrte po velikoj površini cijanidom. Nakon što je prethodna ministarka rudarstva, Zorana Mihajlović, izjavila da se takav rudnik neće graditi, ista kompanija se preorijentisala na projekat podzemnog rudnika na užoj lokaciji (Čoka Rakita), navode lokalni aktivisti.

Građani brinu da će se na koncu izgraditi oba rudnika. Javnosti su dostavljali dokaze da su istražne bušotine ugrozile životnu sredinu.

Izvor: Mašina

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!