Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoZijin Mining je najavio prvi zeleni rudnik u Srbiji i na Balkanu

Zijin Mining je najavio prvi zeleni rudnik u Srbiji i na Balkanu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija “Zijin Mining” saopštila je da će rudnik Čukaru Peki biti prvi zeleni rudnik u Srbiji i na Balkanu, odnosno rudnik koji je potpuno ekološki.
Iz kompanije navode da je cilj da se površina rudnika potpuno ozeleni i pretvori u parkove i bašte, kao i da se šahtovi koji više nisu u upotrebi zaliju, odnosno da se zapune mešavinom jalovine i cementa.
Veći deo, odnosno 90 odsto jalovine, koja ostaje kao nusproizvod nakon vađenja bakra, koristi se za pastu kojom se popunjavaju rudnička okna.
Na ovaj način se sprečava sleganje tla i površina kopa ostaje kao oranica na kojoj je moguće zasaditi nisko i visoko rastinje, saopštio je menadžment rudnika. Prema njihovim rečima, zagađenja je nula jer se u rudarstvu koriste najsavremenije tehnologije i mašine.
„Zijin“ je rekao da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti ekologiji i
ozelenjavanju rudničkih površina, što će koštati desetine miliona dolara. Prema rečima generalnog direktora Jong Čena, želja kompanije je da rudnik Čukaru Peki postane primer u Evropi i svetu.
„Želimo da rudnik bude u obliku parka i bašte. „Da se ​​menja svake godine jer će se saditi različite biljke i usevi“, rekao je Čen. On je dodao da trenutno u menadžmentu radi 110 Kineza, ali da je tendencija da se taj broj smanji, a da se šansa pruži ljudima iz Srbije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!