Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoZijin Mining je najavio prvi zeleni rudnik u Srbiji i na Balkanu

Zijin Mining je najavio prvi zeleni rudnik u Srbiji i na Balkanu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija “Zijin Mining” saopštila je da će rudnik Čukaru Peki biti prvi zeleni rudnik u Srbiji i na Balkanu, odnosno rudnik koji je potpuno ekološki.
Iz kompanije navode da je cilj da se površina rudnika potpuno ozeleni i pretvori u parkove i bašte, kao i da se šahtovi koji više nisu u upotrebi zaliju, odnosno da se zapune mešavinom jalovine i cementa.
Veći deo, odnosno 90 odsto jalovine, koja ostaje kao nusproizvod nakon vađenja bakra, koristi se za pastu kojom se popunjavaju rudnička okna.
Na ovaj način se sprečava sleganje tla i površina kopa ostaje kao oranica na kojoj je moguće zasaditi nisko i visoko rastinje, saopštio je menadžment rudnika. Prema njihovim rečima, zagađenja je nula jer se u rudarstvu koriste najsavremenije tehnologije i mašine.
„Zijin“ je rekao da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti ekologiji i
ozelenjavanju rudničkih površina, što će koštati desetine miliona dolara. Prema rečima generalnog direktora Jong Čena, želja kompanije je da rudnik Čukaru Peki postane primer u Evropi i svetu.
„Želimo da rudnik bude u obliku parka i bašte. „Da se ​​menja svake godine jer će se saditi različite biljke i usevi“, rekao je Čen. On je dodao da trenutno u menadžmentu radi 110 Kineza, ali da je tendencija da se taj broj smanji, a da se šansa pruži ljudima iz Srbije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!