Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNestašica litijuma već 2025?

Nestašica litijuma već 2025?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Svet bi mogao da se već 2025. godine suoči sa nestašicom litijuma jer potražnja za ovim metalom raste.

Ovo je predikcija jedne grupe analičara, dok druga grupa ne negira mogućnost nestašice, ali je vidi u dužem vremenskom roku.

BMI, istraživačka jedinica kompanije Fitch Solutions, bila je među onima koji su predvideli deficit snabdevanja litijumom do 2025. U nedavno objavljenom izveštaju, BMI je u velikoj meri pripisao deficit kineskoj potražnji za litijumom koja je veća od njene ponude.

Supported by

„Očekujemo prosečni godišnji rast potražnje za litijumom u Kini za električna vozila od 20,4% godišnje tokom period od 2023. do 2032“, navodi se u izveštaju.

Nasuprot tome, kineska ponuda litijuma će porasti samo za 6% u istom periodu, saopštio je BMI, dodajući da ta stopa ne može zadovoljiti ni jednu trećinu predviđene potražnje.

Kina je treći najveći svetski proizvođač litijuma, koji je sastavni element baterija za električna vozila.

Rast ponude, ali i mnogo veći rast potražnje

Svet je 2021. proizveo 540.000 metričkih tona litijuma, a do 2030. Svetski ekonomski forum predviđa da će globalna potražnja dostići preko 3 miliona metričkih tona.

Prema predviđanjima S&P Global Commodity Insights-a, prodaja električnih vozila bi trebalo da dostigne 13,8 miliona u 2023. godini, ali će naknadno skočiti na više od 30 miliona do 2030. godine.

„U osnovi verujemo u nedostatak industrije litijuma. Mi, naravno, predviđamo rast ponude, ali će potražnja rasti mnogo bržim tempom“, rekla je Korin Blanšar, direktorka Deutsche Bank za istraživanje litijuma i čiste tehnologije.

Do kraja 2025. Blanšar vidi „skromni deficit“ od oko 40.000 do 60.000 tona ekvivalenta litijum karbonata, ali predviđa širi deficit koji će iznositi 768.000 tona do kraja 2030.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!