Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoZiđin Mining Group postavlja ambiciozne ciljeve za proizvodnju bakra u Srbiji

Ziđin Mining Group postavlja ambiciozne ciljeve za proizvodnju bakra u Srbiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Predsednik Upravnog odbora Ziđin Mining grupe Čen Đinhe saopštio je danas da je uspešno rešeno 90 odsto ekoloških izazova nasleđenih iz rudnika Bor i Majdanpek. Budući cilj je da se rudarski basen Bor transformiše u najveću evropsku korporaciju u narednih pet godina.

“Naš cilj u predstojećem petogodišnjem periodu je da pozicioniramo Srbiju kao moderno čvorište za rudarstvo bakra u Evropi. S obzirom na to da se naše primarne operacije nalaze u Boru i Majdanpeku, to će imati veliki uticaj na ekonomski i društveni pejzaž Bora“, istakao je Jinhe. Prošlog septembra, Ziđin Mining Group, u saradnji sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović, potpisala je memorandum kojim se nagoveštava opredeljenost korporacije da investira 3,8 milijardi dolara u Srbiju. Međutim, Jinhe je nagovestio da bi stvarne investicije mogle premašiti ovu cifru.

„Naše buduće investicije će se prvenstveno fokusirati na unapređenje podzemnih eksploatacija bakra i zlata. Sa procenjenim rezervama bakra od oko 20 miliona tona i rezervama zlata u rasponu od 700 do 800 tona, naša strateška vizija uključuje povećanje godišnjeg proizvodnog kapaciteta naših srpskih projekata na 450.000 tona bakra i 10 tona zlata, čime se Srbija zapravo pozicionira kao najveći evropski proizvođač bakra“, precizirao je Jinhe.

Supported by

Uprkos značajnom napretku, Jinhe je identifikovao izazove koji ometaju dalji napredak, uključujući neadekvatnu infrastrukturu, ograničenu podršku lokalnih zajednica i birokratska kašnjenja u obezbeđivanju vladinih dozvola. „Nedostatak električne energije i dalje predstavlja značajnu prepreku za proizvodnju“, primetio je Đinhe tokom razgovora sa srpskim novinarima koji su posetili Kinu da bi se upoznali sa savremenim i ekološkim praksama rudarske grupe Ziđin Mining Group.

Jinhe je podvukao njihovu posvećenost održivosti, navodeći da njihov neposredni fokus uključuje smanjenje emisije ugljenika u svim rudarskim operacijama, čime se promovišu ekološki odgovorne prakse. Pored toga, Jinhe je otkrio tekuća ispitivanja električnih kamiona u okviru njihovih kineskih operacija, nagoveštavajući planove za uvođenje sličnih ekoloških inicijativa u srpskim rudnicima u očekivanju uspešnih rezultata. Prošle godine Ziđin je zabeležio značajnu proizvodnju u Srbiji, sa 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata.

Izvor: rawmaterials.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!