Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoImplementacija CRMA i stvaranje evropskog puta ka održivim sirovinama

Implementacija CRMA i stvaranje evropskog puta ka održivim sirovinama

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nakon što Zakon o kritičnim sirovinama (CRMA) počne da se sprovodi, niz ciljeva, procena i pregleda će voditi njegovu primenu.

U roku od 9 meseci od donošenja, biće imenovane jedinstvene tačke za kontakt za različite dužnosti, pojednostavljujući procedure odobravanja radi efikasnosti i transparentnosti.

U roku od 12 meseci biće identifikovane i navedene kompanije koje koriste strateške sirovine, a veliki proizvođači čiste tehnologije i strateških tehnologija će sprovoditi procenu rizika svake tri godine.

Supported by

Države članice moraju uspostaviti nacionalne programe istraživanja kritičnih sirovina u roku od 12 meseci.

Identifikacija proizvoda, komponenti i tokova otpada sa potencijalom za obnavljanje CRM-a će se desiti u roku od 12 meseci, a proizvodi koji sadrže trajne magnete retkih zemalja biće označeni na odgovarajući način u roku od 24 meseca kako bi se olakšala reciklaža.

Komisija EU će izvestiti o projektovanoj godišnjoj potrošnji svakog SRM-a za 2030., 2040. i 2050. kako bi usmeravala razvoj industrije i obezbedila usklađenost sa CRMA.

Svake dve godine, strateške zalihe će se revidirati i usklađivati među članicama.

Stres testovi za svaki SRM će se sprovoditi svake tri godine, ili ranije ako se rizici povećaju, startujući za 36 meseci.

U roku od 36 meseci, kompanije koje prodaju trajne magnete retkih zemalja u Evropi moraju da otkriju količinu recikliranih materijala u svojim proizvodima.

Države članice moraju usvojiti mere za promovisanje oporavka kritičnih sirovina ekstrakovanjem otpada .

U roku od 60 meseci, Komisija će definisati i sprovoditi minimalne udele recikliranih materijala u trajnim magnetima retkih zemalja koji se prodaju u regionu.

Lista SRM-a će se revidirati svake tri godine, a nakon pet godina, rezultati CRMA će biti procenjeni i ukoliko bude potrebno, uzeće se u obzir određene izmene.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!