Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoIzazovi i mogućnosti za retke zemne metale i litijum u Evropi

Izazovi i mogućnosti za retke zemne metale i litijum u Evropi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Postizanje ciljeva postavljenih Zakonom o kritičnim sirovinama (CRMA) predstavlja izazove i mogućnosti za retke zemlje i litijum u Evropi.

Retke zemlje: Nedostatak postojećih rudnika u Evropi i dugotrajni procesi izdavanja dozvola i razvoja predstavljaju izazov za postizanje CRMA ciljeva za domaće rudarstvo retkih zemalja. Dok napredni projekti kao što su Norra Karr u Švedskoj i Sokli u Finskoj obećavaju, može potrajati i do decenije da se završe neophodne studije i dobiju dozvole bez značajne državne podrške.

Međutim, uz podršku vlade, pojedinačni rudnici bogati teškim elementima retkih zemalja (HREE) ili lakim retkim zemnim elementima (LREE) mogli bi potencijalno da zadovolje značajan deo projektovane potražnje EU za određenim elementima do 2030. Pored toga, EU ima obećavajuće izglede za prerada oksida retkih zemalja, sa potencijalom da se obezbedi do 50% svoje domaće potrošnje do 2030. Bez obzira na to, rešavanje nedostatka kapaciteta za proizvodnju retkih zemnih metala i legura u regionu ostaje prepreka.

Supported by

Proširenje opsega kvalifikovanih dobavljača na zemlje unutar Evropskog ekonomskog prostora i teritorije EU moglo bi da poboljša opcije snabdevanja EU i poboljša njene šanse da ispuni ciljeve CRMA.

Litijum: Za razliku od retkih zemalja, izgledi za litijum pod CRMA su pozitivni. Evropa se može pohvaliti snažnim nizom novih proizvođača i perspektiva litijuma, što ukazuje na veliku verovatnoću da će se ispuniti domaći ciljevi u rudarstvu. Slično tome, rastući broj litijumskih hemijskih i daljih procesora u regionu ukazuje na obećavajuću putanju ka postizanju ciljeva obrade.

Štaviše, recikliranje u Evropi postojećih i novih baterija pružaja dovoljno kapaciteta za rukovanje otpadnim materijalima i otpadom od proizvodnje, dobro usklađeni sa CRMA smernicama za reciklažu litijuma.

Poređenje: Sve u svemu, dok su izgledi za litijum u ispunjavanju CRMA ciljeva povoljni, situacija za retke zemlje je izazovnija. Bez ubrzane podrške vlade i industrije, Evropa bi mogla da se bori da ispuni ciljeve za ekstrakciju i preradu retkih zemalja. Štaviše, rešavanje nedostatka kapaciteta za obradu predstavlja značajnu prepreku oporavku retkih zemalja.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!