Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoZašto obrada retkih zemalja u Švedskoj neće biti laka

Zašto obrada retkih zemalja u Švedskoj neće biti laka

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Otkriće prvog velikog evropskog izvora oksida retkih zemalja u Švedskoj budi nadu u ambicije kontinenta u pogledu čiste tehnologije, ali priprema za korišćenje novog otkrića će potrajati godinama i zahtevaće izgradnju objekata za rukovanje složenim proizvodnim procesom.

Rudarska kompanija LKAB ,koja je u vlasništvu švedske vlade , saopštila je da je u januaru pronašla oko milion metričkih tona retkih zemnih metala, najveće takvo nalazište u Evropi. Ovi minerali se obično koriste za pravljenje magneta koji se koriste u vetroturbinama na moru i električnim vozilima.

LKAB testira novo ležište i planira da se prijavi za koncesiju za eksploataciju, što je prvi korak u traženju odobrenja za rudnik. Kompanija je saopštila da će biti potrebno 10 do 15 godina da se počne sa obnavljanjem retkih zemalja.

Supported by

Lanac snabdevanja retkim zemljama je dug. Iskopane retke zemlje se obično obrađuju da bi se proizveo koncentrat koji se zatim rafiniše u karbonat, koji se zatim razdvaja u okside, koji se zatim koriste za proizvodnju magneta.

Povrh svega, visoka cena proizvodnje i nedostatak stručnosti stvaraju prepreke.

“To je suština problema”, rekla je Suzanne Shav, šefica energetske tranzicije i sirovina za baterije u konsultantskoj firmi Vood Mackenzie.

Otprilike 60% rudarstva retkih zemalja se dešava u Kini, a ostatak je rasprostranjen širom SAD, Mjanmara, Australije i drugih zemalja.

Novo otkriće LKAB-a će izvući retke zemlje iz minerala apatita, dok većina aktuelnih projekata uključuje minerale monazit i bastnezit.

Takođe, LKAB je izvestio da njegov nalaz ima nizak nivo koncentracije oksida retkih zemalja (0,18%).

Za poređenje, rudnik retkih zemalja u Kaliforniji kojim upravlja MP Materials Corp. iz Las Vegasa ima nivo koncentracije od 7%.

LKAB je rekao da bi nalazište, mešavina rude gvožđa, fosfora i retkozemnih minerala, bilo profitabilno samo od proizvodnje gvozdene rude.

Ipak, posao sa retkim zemljama ima mnogo prepreka, rekli su rukovodioci.

„Kapitalni troškovi za izgradnju rafinerije van Kine su ogromni. Zakon o smanjenju inflacije je od velike pomoći, ali ekonomija funkcioniše samo kada možete proizvesti visokokvalitetni koncentrat ili karbonat u velikom obimu“, rekao je Matt Sloustcher, portparol MP Materials.

izvor : WSJ

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!