Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoZapadna industrija retkih zemalja udaljava se od kineske tehnologije

Zapadna industrija retkih zemalja udaljava se od kineske tehnologije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Peking šalje snažan signal globalnoj industriji retkih zemalja: Kina više neće izvoziti tehnologiju koja se koristi za rafinisanje i preradu. Ova mera, koja se pripisuje razlozima nacionalne bezbednosti, mogla bi da ometa napore drugih zemalja koje žele da uspostave sopstvene lance vrednosti.

Kina jača svoju dominaciju u industriji retkih zemalja tako što zvanično zabranjuje izvoz tehnologije koja se koriste za rafinisanje i preradu ovih kritičnih minerala. Kao i u slučaju nedavno uvedenih ograničenja izvoza galijuma i germanijuma, kineski carinski organi ovaj korak opravdavaju pozivanjem na interese nacionalne bezbednosti. Dok su zabrane izvoza tehnologija retkih zemalja na snazi već neko vreme, sada su uvedene nove zabrane u ključnim oblastima: između ostalog, Narodna Republika sada više ne dozvoljava izvoz tehnologija za proizvodnju magneta retkih zemalja. Kao rezultat toga, izvoz znanja kroz ceo magnetni lanac vrednosti je ozbiljno ograničen. Ovo jača poziciju Kine na tržištu, posebno u preradi sirovina.

Prve naznake buduće zabrane izvoza tehnologije pojavile su se u aprilu 2023. i izazvale zabrinutost u japanskoj vladi. Kina dominira globalnim tržištem neodimijumskih i samarijum-kobaltnih magneta, koji su ključne komponente tekuće energetske i transportne tranzicije. Novi propisi o izvozu nisu usmereni na direktan izvoz proizvoda od retkih zemalja, već imaju za cilj da osujete napore da se razviju lanci vrednosti retkih zemalja izvan Kine. U zapadnim zemljama, novi propisi bi mogli imati veliki uticaj na magnetne projekte važnih kompanija u ovoj oblasti, kao što su Neo Performance, MP Materials ili Vacuumschmelze.

Supported by

Istovremeno, nove zabrane još jednom naglašavaju važnost postojanja sopstvenih lanaca vrednosti u zapadnim zemljama. U Kini se prerađuje oko 90 odsto retkih zemalja.Takođe, Kina ima vodeću tehnologiju i opremu, kao i stručnost za odvajanje retkih zemalja, njihovo korišćenje za proizvodnju legura i proizvodnju trajnih magneta.

Jan Giese, stručnjak za retke zemlje u TRADIUM GmbH, ocenjuje trenutnu situaciju na sledeći način: „U novembru 2023. kinesko ministarstvo trgovine izdalo je nova pravila o izvozu retkih zemalja koja zahtevaju od izvoznika da otkriju sveobuhvatne informacije, uključujući ugovor o kupovini i podatke o otpremi. Kina sada ponovo pooštrava pravila za izvoz tehnologije potrebne duž celog lanca vrednosti. U sprezi sa suverenitetom nad proizvodnim kvotama, konsolidacijom kineske industrije koja je stabilno napredovala godinama,  rezultirajući bližom integracijom sa kompanijama, ovo vidim kao dalji korak u dugoročnoj strategiji, a manje kao konkretnu provokaciju i trgovinski spor.”

Izvor : Tradium

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!