Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRuanda i Evropska investiciona banka stvaraju savez za ulaganje u kritične sirovine

Ruanda i Evropska investiciona banka stvaraju savez za ulaganje u kritične sirovine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ruanda i Evropska investiciona banka (EIB) učvrstile su svoju saradnju 19. decembra kroz zajedničku deklaraciju, formirajući savez koji ima za cilj da podstakne ulaganja u lance vrednosti kritičnih sirovina.

Fokus je na jačanju tehničke i finansijske saradnje kako bi se identifikovale strateške investicije u kritičnom sektoru sirovina.

Njihov cilj je da podstiču otvaranje novih radnih mesta, ekonomski rast i ekološki i društveno svestan razvoj u domenu kritičnih sirovina.

Supported by

Ova saradnja predstavlja prekretnicu za EIB, najveću međunarodnu javnu banku na svetu, čime je obeležen njen prvi sporazum ove prirode sa afričkim partnerom.

Zajednički napori odražavaju ranije sporazume između Evropske komisije i nacija kao što su Demokratska Republika Kongo, Namibija i Zambija.

Tokom potpisivanja kojem su svedočili predsednik Ruande Pol Kagame i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ministar finansija i ekonomskog planiranja Ruande, dr Uziel Ndagijimana, istakao je pozitivan uticaj na putanju razvoja Ruande.

On je istakao posvećenost zemlje održivom ekonomskom rastu, izražavajući očekivanje da se ovo partnerstvo iskoristi za otvaranje radnih mesta, jačanje privrede i obezbeđivanje odgovornog korišćenja kritičnih sirovina.

Gelsomina Vigliotti, potpredsednica EIB-a, podvukla je usklađenost sporazuma sa Zakonom Evropske unije o kritičnim sirovim mineralima (CRM), naglašavajući neophodnost da se obezbedi pristup kritičnim sirovinama uz poštovanje strogih ekoloških, društvenih i standarda upravljanja.

On je istakao da je ovo partnerstvo ključno za otvaranje novih investicija, podsticanje zapošljavanja i obezbeđivanje odgovornog razvoja resursa širom Afrike i Evrope.

Ova saradnja označava značajan korak ka implementaciji Evropskog CRM zakona, ključnog okvira dizajniranog da uspostavi održiv i otporan lanac vrednosti sirovina.

Vigliotti je tokom svoje posete Ruandi potvrdio podršku EIB-a inicijativama kao što je Afrička fondacija za farmaceutsku tehnologiju i učestvovao je u inauguraciji prve fabrike za proizvodnju mRNA vakcine u Africi, u saradnji sa političkim i finansijskim liderima.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!