Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEvropa dodelila Kazahstanu  sredstva za projekte litijuma i volframa

Evropa dodelila Kazahstanu  sredstva za projekte litijuma i volframa

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Izvršni potpredsednik Evropske komisije za zeleni dogovor, Maroš Šefčovič je rekao da je planirana podrška rudarskim projektima „konkretan primer kako mi [Evropa i Kazahstan] možemo da radimo zajedno na razvoju potpuno integrisanih lanaca vrednosti održivih sirovina“.

„Ovo će nam pomoći da rešimo strateške zavisnosti i promovišemo ekonomski razvoj i stvorimo visokokvalitetna radna mesta – kako u Kazahstanu, tako i u EU.

U junu su Tau-Ken Samruk i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali sporazum o podsticanju inovacija u domaćem rudarskom sektoru i uvođenju novih tehnologija.

Supported by

Šefčovič je juče u Almatiju rekao da su ove nedelje potpisani i sporazumi između SGS Holandije i kazahstanskog istraživačkog centra retkih metala Zhezkazganredmet o tehnološkoj saradnji u obnavljanju retkozemnih elemenata iz otpada iz rudarstva uranijuma.

Sporazum o saradnji u vazdušnom geofizičkom istraživanju između španske kompanije Kscalibur Multiphisics i Kazahstanskog nacionalnog geološkog zavoda takođe je postignut, dodao je zvaničnik EK.

„Nastojimo da na održiv način, u skladu sa strogim ekološkim i društvenim standardima, unapredimo naše domaće kapacitete za rudarstvo  i preradu.

„Drugo, znamo da domaće snabdevanje Evrope nikada ne može u potpunosti da zadovolji naše potrebe za kritičnim mineralima. Tako da moramo da diverzifikujemo spoljne izvore snabdevanja.“

Sporazum dolazi godinu dana nakon što je potpisano strateško partnerstvo između Evropske unije i Kazahstana o održivim sirovinama, baterijama i lancima vrednosti obnovljivog vodonika.

Procenjuje se da Kazahstan ima 8,6 miliona tona resursa litijuma, što ga stavlja na peto mesto na svetu po rezervi litijuma​​, kažu iz Geološkog zavoda Sjedinjenih Država. Nalazišta litijuma u ​​zemlji nalaze se u dve glavne oblasti: južnom i zapadnom regionu. Južna ležišta se nalaze u provincijama Aktau i Zhambil, dok se zapadna nalaze u provincijama Mangistau i Atirau.

Izvor : Mining Magazine

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!