Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoEvropa dodelila Kazahstanu  sredstva za projekte litijuma i volframa

Evropa dodelila Kazahstanu  sredstva za projekte litijuma i volframa

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Izvršni potpredsednik Evropske komisije za zeleni dogovor, Maroš Šefčovič je rekao da je planirana podrška rudarskim projektima „konkretan primer kako mi [Evropa i Kazahstan] možemo da radimo zajedno na razvoju potpuno integrisanih lanaca vrednosti održivih sirovina“.

„Ovo će nam pomoći da rešimo strateške zavisnosti i promovišemo ekonomski razvoj i stvorimo visokokvalitetna radna mesta – kako u Kazahstanu, tako i u EU.

U junu su Tau-Ken Samruk i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali sporazum o podsticanju inovacija u domaćem rudarskom sektoru i uvođenju novih tehnologija.

Supported by

Šefčovič je juče u Almatiju rekao da su ove nedelje potpisani i sporazumi između SGS Holandije i kazahstanskog istraživačkog centra retkih metala Zhezkazganredmet o tehnološkoj saradnji u obnavljanju retkozemnih elemenata iz otpada iz rudarstva uranijuma.

Sporazum o saradnji u vazdušnom geofizičkom istraživanju između španske kompanije Kscalibur Multiphisics i Kazahstanskog nacionalnog geološkog zavoda takođe je postignut, dodao je zvaničnik EK.

„Nastojimo da na održiv način, u skladu sa strogim ekološkim i društvenim standardima, unapredimo naše domaće kapacitete za rudarstvo  i preradu.

„Drugo, znamo da domaće snabdevanje Evrope nikada ne može u potpunosti da zadovolji naše potrebe za kritičnim mineralima. Tako da moramo da diverzifikujemo spoljne izvore snabdevanja.“

Sporazum dolazi godinu dana nakon što je potpisano strateško partnerstvo između Evropske unije i Kazahstana o održivim sirovinama, baterijama i lancima vrednosti obnovljivog vodonika.

Procenjuje se da Kazahstan ima 8,6 miliona tona resursa litijuma, što ga stavlja na peto mesto na svetu po rezervi litijuma​​, kažu iz Geološkog zavoda Sjedinjenih Država. Nalazišta litijuma u ​​zemlji nalaze se u dve glavne oblasti: južnom i zapadnom regionu. Južna ležišta se nalaze u provincijama Aktau i Zhambil, dok se zapadna nalaze u provincijama Mangistau i Atirau.

Izvor : Mining Magazine

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!