Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoDa li leži zlato pod prahom Srbije?

Da li leži zlato pod prahom Srbije?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Na više od 30 lokacija u Srbiji, u našoj zemlji trenutno petnaestak kompanija traži zlato, a istraživanja se rade i u Kuršumliji, Prokuplju, Blacu, Aleksincu, Bosilegradu i Trgovištu, Medveđi, Pirotu i Beloj Palanci. Pored rudnih polja u Boru i Majdanpeku, na listi lokacija najznačajnijih nalazišta zlata nalaze se Cerovo u opštini Ražanj, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja Varoš kod Kuršumlije.

Otkako je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić sredinom decembra prošle godine rekao da je, pored nalazišta zlata i kalcijum karbonata u Gadžinom Hanu, otkriveno još jedno nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije, počele su spekulacije na kojoj se tačno lokaciji nalazi predsednik, a onda je pre nekoliko dana objavljeno da se u Žagubici nalazi bogato nalazište zlata.

Supported by

Međutim, predsednik Vučić sada kaže da je u Srbiji otkriveno još jedno nalazište zlata koje je bolje od onog u Žagubici i među 100 najvećih u svetu, ali i dalje ne otkriva gde je novootkriveno mesto.

Ono što se zna je da se za zlatom traga na mnogim lokacijama u Srbiji, uključujući više desetina područja u Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Nišavskom okrugu.

U tabeli sa spiskom lokacija na kojima se izvode istraživanja, Ministarstvo rudarstva i energetike je navelo da se istraživanja kod Bosilegrada vrše na lokacijama Crnoštica, Resen, Gornja Ržana i Donje Tlamino.

Istraživanja sprovode beogradske kompanije Golden age resources, Idera mineral resources exploration i Medgold kompanija, a pored zlata traže se i srebro, bakar, olovo, cink i molibden.

Kompanija Medgold je zadužena i za istraživanje zlata, srebra, olova, cinka i bakra na Žutom kamenu kod Trgovišta.

U Jablaničkom okrugu kompanija Golden Age Resources traži zlato na lokaciji Brod kod Crne Trave, kao i srebro, bakar, olovo i cink.

Za istraživanja kod Medveđe zadužena je kompanija Metalfer polimetals iz Sremske Mitrovice, a na lokalitetu Stublo traže se zlato, srebro, olovo i cink.

U ataru Degrmena kod Kuršumlije, beogradska kompanija Dunav Minerals je u fazi istraživanja zlata i obojenih metala, a kompanija Golden Age Resources traži zlato i bakar u selu Đake.

Istraživanja zlata i bakra u toku su i u Prokuplju, Blacu i Aleksincu, a reč je o lokalitetima Đulica i Garvanuš, a radi ih beogradska kompanija Tara gold.

Kod Bele Palanke i Pirota, beogradska grupa Miniral traga za zlatom na području Miranovca.

Pojave zlata kod Ražnja, Medveđe i Kuršumlije

U Ministarstvu rudarstva i energetike navode da se zlato najčešće javlja u kombinaciji sa drugim metalima, bakrom, srebrom, olovom, cinkom, gvožđem, a kao najznačajnija nalazišta zlata u Srbiji izdvajaju rudna polja Bor, Majdanpek, Veliki. Krivelj, Cerovo, Čukaru Peka, ali i pojava zlata u Cerovu kod Ražnja, Tularu i Kiseljaku kod Medveđe i Đavolji varoši kod Kuršumlije.

Najznačajnija nalazišta zlata (u kombinaciji sa bakrom ili samostalno u sličnim geološkim sredinama) su u rudnim poljima Bor, Majdanpek, Veliki Krivelje, Cerovo, Čukaru Peka, kao i pojave u Malom Krivelju, Tilva Njagra, Crni vrh, Vlaole Jasikovo, Gradište, Savinca, Rogozne, Tulara-Kiseljak, Đavolje Varoši i dr.

Sekundarne koncentracije zlata koncentrisane su na području Deli Jovana , navode iz Ministarstva.

Dodaju da u ovom trenutku u Srbiji ne postoje overene rezerve zlata kao dominantne mineralne sirovine.

 

Odakle su kompanije koje traže zlato na jugu?

 

Kompanija Golden age resources je ćerka kompanije Balkan Metals Corp i osnovana je 2018. godine u našoj zemlji, dok je u vlasništvu Kanađana. Maltežanka Medgold je ćerka kanadske kompanije Medgold Resources, koja se bavi istraživanjem zlata i srebra na nedovoljno istraženom području južne Srbije.

Medgold je deo „Gold“ grupe sa sedištem u Vankuveru, koja uključuje Fortuna Silver Mines, Radius Gold, Volcanic Gold Mines, Focus Ventures i Rackla Metals. U Srbiji posluju od 2016. godine, a sedište im je u Zemunu.

Treći kopač zlata na Balkanu, istraživanje mineralnih sirovina Idera, u Beogradu radi od 2019. godine, a sedište kompanije je u Sloveniji.

Firma Metalfer iz Sremske Mitrovice, koja je zadužena za istraživanja kod Medveđe, je domaća kompanija i radi od 2012. godine.

Dunav minerals, koji u Starom gradu posluje od 2008. godine, kompanija je iz Luksemburga, a Tara gold iz Velike Britanije, dok predstavništvo u Beogradu posluje od 2016. godine. Minerals Group, kompanija za istraživanje i eksploataciju ruda, je iz Beograda i aktivan je od 2008. godine.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

Retke zemlje i kritični materijali: Italija ima neiskorišćeno blago

Retke zemlje, grupa koja se sastoji od 17 hemijskih elemenata poznatih po svojim karakterističnim magnetnim, optičkim i električnim svojstvima, igraju ključnu ulogu u proizvodnji naprednih tehnologija kao što su solarni paneli, električne baterije, elektronski uređaji, turbine na vetar i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!