Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoZagovaranje jedinstvene vizije, definicije i ciljeva za etički pristup izvorima vitalnih minerala

Zagovaranje jedinstvene vizije, definicije i ciljeva za etički pristup izvorima vitalnih minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Stručnjaci su ukazali vladama, civilnom društvu i industriji na globalno koordinisan odgovoran pristup izvoru sirovina potrebnih za postizanje cirkularne zelene ekonomije.

U izveštaju, četvorogodišnji projekat RE-SOURCING koji finansira EU predlaže usvajanje globalne vizije cirkularne ekonomije i smanjene potrošnje resursa do 2050. godine i navodi niz prekretnica i ciljeva za tri ključna industrijska sektora: obnovljiva energija, mobilnost i električna i elektronska oprema.

Izveštaj priznaje da nekoliko firmi i vlada pokazuju liderstvo u odgovornom pronalaženju izvora za rešavanje problematičnih globalnih ekoloških, društvenih i ekonomskih pitanja, uključujući:

Supported by

Biodiverzitet i zaštita staništa, zagađenje zemljišta, vazduha i vode, klimatske promene

Pristup čistoj vodi, vazduhu i zdravstvenoj zaštiti, rodnoj ravnopravnosti, ljudskim pravima, poštovanju prava na zemljište, radnim pravima i zaštiti zanatskih i malih rudara

Korupcija i pranje novca, promovisanje održivog rasta i razvoja i omogućavanje nacionalnog/lokalnog industrijskog razvoja

Istovremeno, ističu da „korporativno ponašanje koje je postojalo u prethodnom veku više nije prihvatljivo. Potrebno je preduzeti odgovornije i održivije prakse i dokazati ih.”

Dodaje izveštaj da je osnovna poruka svih zainteresovanih strana da industrija i njeni lanci snabdevanja moraju da inkorporiraju i odražavaju društvene vrednosti u svom poslovanju i upravljanju poslovanjem .

Glavni autor Masuma Farooki kaže da postizanje odgovornog izvora počinje sa univerzalno prihvaćenom definicijom i zajednički dogovorenim ciljevima za 2050. godinu, predlažući sledeće u izveštaju:

1: Cirkularna ekonomija i smanjena potrošnja resursa

2: Ispunjavanje klimatskih ciljeva Pariskog sporazuma i održivost životne sredine

3: Društvena održivost i odgovorna proizvodnja

4: Odgovorna nabavka

5: Ujednačeni uslovi i međunarodna saradnja

Međunarodna saradnja, navodi se u izveštaju, znači pomaganje kompanijama, regionima i zemljama da unaprede praksu i postignu dogovorene standarde. Ravnopravni teren „je najvažniji za postizanje svih drugih ciljeva“.

Izveštaj snažno naglašava potrebu za rešavanjem neravnoteže moći između lokalnih zajednica, radnika i drugih pogođenih aktera u donošenju odluka, omogućavajući njihovo smisleno učešće u donošenju odluka.

Transparentnost je takođe fundamentalna. Potrošači treba da znaju kako se dolazi do elemenata za proizvode koje kupuju, da sa adekvatnim informacijama izaberu proizvode održivog porekla.

Izvor : EurekAlert

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!