Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoObezbeđivanje retkih zemalja za evropsku visokotehnološku industriju

Obezbeđivanje retkih zemalja za evropsku visokotehnološku industriju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Grupa kritičnih sirovina može pomoći Evropi da smanji ranjivost lanca snabdevanja.

Dr Arne Petter Ratvik se zalaže za dobijanje visokotehnološke robe kroz niskotehnološki izvor: đubrivo.

Ratvik, stručnjak za metale u nezavisnoj norveškoj istraživačkoj organizaciji SINTEF, kaže da se sirovine potrebne evropskoj automobilskoj, kompjuterskoj, elektronskoj, energetskoj i drugim industrijama mogu izvući iz obične proizvodnje đubriva.

Supported by

Magneti

Industrijski magneti, na primer, napravljeni su od sirovina poznatih kao retke zemlje koje se nalaze u Zemljinoj kori i ključne su komponente svega, od pametnih telefona i tableta do frižidera i mikrotalasnih pećnica.

“Retke zemlje iz đubriva mogu proizvesti veoma dobre magnete”, rekao je Ratvik, viši naučnik u SINTEF-u.

On je vodio istraživački projekat koji je dobio sredstva EU za povećanje evropskih zaliha retkih zemalja tako što će ih izdvojiti tokom procesa proizvodnje đubriva. Pod nazivom SecREETs, projekat je trajao četiri i po godine do novembra 2022.

Osiguravanje evropskog pristupa sirovinama skočilo je na vrh političke agende EU pošto geostrateška pitanja otkrivaju ranjivosti u evropskim lancima snabdevanja.

Pojedinačne zemlje koje nisu članice EU, uključujući Kinu, Demokratsku Republiku Kongo i Južnu Afriku, imaju dominantnu kontrolu nad nekim kritičnim sirovinama.

Na primer, Kina rafiniše sve retke zemlje koje se koriste u permanentnim magnetima širom sveta, navodi Evropska komisija.

U martu 2023. Komisija je predložila da se postave ciljevi EU od najmanje 10% za ekstrakciju, 40% za preradu i 15% za reciklažu u Evropi kritičnih sirovina, uključujući retke zemlje.

Retke zemlje se sastoje od 17 metalnih elemenata sa posebnim svojstvima koja olakšavaju tehnološki napredak u nizu industrija.

SecREETs su se fokusirali na tri retke zemlje koje su ključne za tranziciju EU prema zelenoj energiji: disprozijum, neodimijum i prazeodimijum—svi se koriste za pravljenje trajnih magneta za električne automobile i turbine na vetar.

Na osnovu evropske proizvodnje đubriva, tehnika ekstrakcije koju je razvio projektni tim ima potencijal da pokrije oko 5% do 10% evropske potražnje za disprozijumom, neodimijumom i prazeodimijumom, kaže Ratvik.

„Razvili smo integrisani proces ekstrakcije u okviru procesa proizvodnje đubriva da bismo uklonili retke zemne elemente“, rekao je on.

Ratvik je rekao da, na primer, fosfatne stene koje se koriste za pravljenje đubriva sadrže između 0,3% i 1% retkih zemalja. Trenutno, ovi elementi završavaju u konačnom proizvodu bez davanja dodatne vrednosti.

Fosfatno đubrivo se proizvodi rastvaranjem fosfatnih stena u kiselini. U narednim koracima, neželjeni elementi se pretvaraju u čvrste materije i filtriraju – hemijski proces poznat kao precipitacija.

Da bi postigao svoju tehniku, tim SecREETs je uključio dodatni korak koji omogućava da se retke zemlje uklone iz toka proizvodnje đubriva.

U okviru projekta, retke zemlje su dalje obrađene, a zatim poslate proizvođačima magneta u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Ova aktivnost je rezultirala snažnim magnetima visokih performansi, kaže Ratvik.

Izvor : TechXplore

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!