Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoStrateški pristup za postizanje sigurnosti u snabdevanju mineralima

Strateški pristup za postizanje sigurnosti u snabdevanju mineralima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Neviđene količine minerala potrebne za zelenu elektrifikaciju i čiste tehnologije zahtevaju brzo povećanje proizvodnje kritičnih minerala u rudarskoj industriji. Međunarodna agencija za energiju (IEA), na primer, procenjuje da električna vozila troše do 173 kg više minerala (kao što su cink, nikl i bakar) od automobila na benzin. To je zbog njihovih teških baterija.

Državno finansiranje i podrška inicijativama za održivost doprineli su ovom povećanju. Šeme, kao što su brže usvajanje i proizvodnja hibridnih i električnih vozila u Indiji, podstakle su kupovinu električnih vozila i hibrida pružanjem finansijske podrške krajnjim potrošačima. Zbog toga će se potražnja za zelenim rešenjima – kao što je EV – samo povećati. Globalna prodaja električnih vozila naglo je porasla za 60% samo u 2022.

Učiniti rudarstvo održivim

Supported by

Rešenje za zaštitu atmosfere je, dakle, pod zemljom. Da bi se ovo održivo rešenje sprovelo, sam proces rudarenja mora biti brzo dekarbonizovan. I sve zainteresovane strane se moraju uzeti u obzir ako želimo da postignemo ono što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš nazvao energetskom tranzicijom koja je „održiva i pravedna“.

Zaista, važnost ovih materijala ne opravdava kompromitovanje najboljih praksi u oblasti životne sredine, društva i upravljanja (ESG), već pre podvlači njihov značaj. Odgovornost rudarske industrije je da omogući funkcionisanje po visokim standardima zaštite životne sredine i da se brzo dekarbonizira. Vlade i kompanije moraju da rade zajedno na poštovanju i zaštiti potreba i prava lokalnog stanovništva kako bi osigurali da zelena tranzicija bude pravična.

Inovacija i kreativno razmišljanje za rešavanje složenih pitanja su fundamentalno važni. Inicijativa Zeleni kredit, koju je pokrenuo premijer Modi na samitu COP28, je odličan primer za to. On pokazuje važnost javno-privatnog partnerstva, ne samo za povećanje rudarskih operacija, već i za ugradnju održivog razmišljanja u ceo lanac vrednosti i snabdevanja.

Industrija se mora fokusirati na isporuku ovih metala na način koji daje prioritet održivosti i osigurava efikasnu i efektivnu tranziciju, za dobrobit naše planete i budućih generacija.

Izvor : European Sting

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!