Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoVlada Slovačke potpisala je memorandum sa kineskim Gotion High-Tech-om za izgradnju fabrike...

Vlada Slovačke potpisala je memorandum sa kineskim Gotion High-Tech-om za izgradnju fabrike baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U sredu, 22. novembra 2023. godine, u Kancelariji Vlade Slovačke Republike u Bratislavi potpisan je Memorandum o razumevanju između slovačke vlade i Gotion InoBat Batteries (GIB) u vezi sa izgradnjom fabrike baterija u Šuranima.

GIB se u memorandumu obavezao da će izgradnju fabrike započeti 2024. godine, a Vlada Republike Slovačke, koju predstavlja Ministarstvo privrede Republike Slovačke, obavezala se da će obezbediti subvencije, urediti zemljište, pripremiti gradilište i obezbediti priključak na električnu mrežu. Fabrika Šurani nalaziće se na površini od 65 hektara i otvaraće hiljade radnih mesta. Premijer Slovačke Robert Fico smatra da je poverenje investitora u odabir lokacije dokaz da se Slovačka vraća na mapu ekonomski atraktivnih zemalja.

„Strane investicije donose ne samo kapital već i mogućnosti za zapošljavanje i tehnološke inovacije. Naša vlada garantuje stabilan i predvidljiv politički i pravni ambijent, kao i profesionalizam u upravljanju državom. Dolazak stranih investicija, otvaranje novih radnih mesta, transfer tehnologije, priliv kapitala u zemlju su, dakle, direktna potvrda međusobnog poverenja“, naveo je premijer.

Supported by

Ministarka privrede Slovačke Denisa Sakova ocenila je izbor lokacije u Slovačkoj i dodala da će gigafabrika pored novih poslova doneti i najsavremeniju tehnologiju u region.

„Pomoć u izgradnji gigafabrike u Šuranima ispunjava svrhu partnerstva između države i jedne inovativne, najsavremenije, a pre svega globalne kompanije sa korenima u Slovačkoj. Zahvaljujući tome, imamo priliku da ponovo zablistamo na mapi zemalja sa tehnološki naprednom industrijom, pri čemu proizvodnja baterija za električna vozila ide ruku pod ruku sa snažnom tradicijom proizvodnje automobila koju imamo u Slovačkoj.”

Predsednik kompanije Gotion High-Tech Li Zhen rekao je da je stigla nova energetska era i da je elektrohemijsko skladištenje energije glavni oslonac tranzicije skladištenja energije. „Podržan od strane Vlade Slovačke Republike i InoBata, Gotion teži da uspostavi ovaj projekat kao najnapredniju bazu za proizvodnju baterija i fabriku bez ugljenika u Evropi, pa čak i globalno“.

Izvršni direktor InoBata Marijan Boček kaže da su svi u InoBat-u oduševljeni i ponosni što je Vlada Slovačke pokazala snažnu podršku i dala poverenje Gotion InoBat baterijama (GIB).

„GIB predstavlja zajednički napor InoBat-a i Gotion High Tech-a u razvoju giga-fabrike baterija u Slovačkoj. GIB predstavlja jedinstven primer snažnog partnerstva između brzorastućih start-up-a sa izuzetnim iskustvom u razvoju projekata i poznavanjem slovačkog konteksta i tehnološkog lidera sposobnog da isporuči čitav niz tehnologija i poveća proizvodne kapacitete. Zajedno smo u mogućnosti da ubrzamo napore za dekarbonizaciju, stavljajući Slovačku i Evropu u centar zelene ekonomije.”

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EIT RawMaterials ulaže 100 miliona evra za jačanje evropskog sektora sirovina

EIT RawMaterials-a će sa 100 miliona evra podržati projekte sirovina od velikog značaja za Evropu, najavljeno je na Samitu o sirovinama. Sa ovom finansijskom injekcijom, pored prethodnih 200 miliona evra već uloženih za period 2023-25, organizacija nastavlja svoju stratešku...

Finska kompanija planira fabriku katodnih aktivnih materijala kao deo napora ka zelenoj tranziciji

Easpring Finland New Materials Oi, zajedničko preduzeće između Finnish Minerals Group i Beijing Easpring Material Technologi Co., Ltd., nedavno je podnelo zahtev za ekološku dozvolu za fabriku katodnog aktivnog materijala (CAM) u Kotki. Oni su zatražili ubrzanu obradu po...

Francuska planira rafineriju nikla i kobalta za jačanje lanca snabdevanja

Francuska vlada podržava inicijativu privatnog sektora za uspostavljanje rafinerije nikla i kobalta u blizini Bordoa, čiji je cilj jačanje lanca snabdevanja baterijama za električna vozila u zemlji i smanjenje zavisnosti od Kine. Po ceni od 300 miliona evra, projekat, koji...
error: Content is protected !!