Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoJust Transition Fund finansira novo postrojenje za proizvodnju magneta retkih zemalja u...

Just Transition Fund finansira novo postrojenje za proizvodnju magneta retkih zemalja u Estoniji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kanadska kompanija Neo Performance Materials (Neo) gradi fabriku permanentnih magneta u Narvi u Estoniji, što je čini prvom te vrste u Evropi i zapadnom svetu. Proizvedeni magneti su neophodni za zelenu tranziciju brojnih industrija, služeći kao ključna komponenta za električna vozila i vetroturbine.

„Proizvodnjom magneta dominiraju azijske kompanije. Reakcija u Evropi je da proizvodnja treba da bude u Evropi. Evropski proces je sada počeo ovde, na jednoj od polaznih tačaka u Evropi“, rekao je Constantine Karaiannopoulus, izvršni direktor Neo-a. Prema Karaiannopoulosu, proizvodni kapacitet fabrike u Narvi je prvobitno planiran na 2.000 tona magnetnih blokova godišnje, sa potencijalom da se u budućnosti proširi na više od 5.000 tona godišnje. „Ovo bi moglo dovesti do ukupne investicije na oko 250 miliona evra i možda ćemo morati da proširimo naše zapošljavanje na oko 1.000 ljudi“, dodao je on.

Proizvodnja miliona električnih automobila

Supported by

Očekuje se da će fabrika u Narvi početi proizvodnju trajnih magneta od retkih zemalja 2025. godine, sa dovoljnim količinama da podrže proizvodnju približno 1,5 miliona električnih automobila. Neoova očekivana proizvodnja u fazi 2 od 5.000 tona godišnje podržaće proizvodnju 4,5 miliona električnih automobila.

Neova obližnja fabrika za separaciju retkih zemalja u Sillameu, Estonija, obezbediće sirovinu za retke zemlje fabrici u Narvi. Ovi magnetni oksidi retkih zemalja visoke čistoće biće transformisani u sinterovane neodimijum-gvožđe-bor magnete. Ovaj proces će biti prvi te vrste u Evropi.

Estonija postaje strateška jurisdikcija zapadnih lanaca snabdevanja

Postrojenja za odvajanje i magnete u Estoniji smanjuju rizik za poslove u automobilskom sektoru koji su nesigurni u Evropi usled tranzicije na proizvodnju električnih vozila. Isto važi i za proizvodnju vetroturbina na moru, posebno u vremenima kada energija vetra mora da se poveća rekordnom brzinom za energetsku bezbednost EU i diversifikaciju dalje od ruskog gasa. Za evropsku automobilsku industriju i njenih 500.000+ radnih mesta, veoma je važno smanjiti rizik u lancu snabdevanja i otrgnuti se od potpune zavisnosti od Kine za retke metale i magnete.

Fond za pravednu tranziciju trebalo bi da donese promene u poslovnom sektoru u okrugu Ida-Viru, koji se istorijski zasniva na industriji uljnih škriljaca sa velikim uticajem na životnu sredinu. „Rat u Ukrajini jeste na neko vreme uticao na nelagodu kod investitora, ali oni znaju da je ovo teritorija EU, ovo je teritorija NATO-a i ovde se osećaju bezbedno. Nadam se da se i druge kompanije osećaju isto“, rekao je Ivan Sergejev, koordinator procesa pravedne tranzicije u okrugu Ida-Viru.

Estonski fond za pravednu tranziciju od 354 miliona evra fokusira se na dva dela, „Ekonomija i rad“ sa 273 miliona evra i „Životna sredina i socijalna inkluzija“ sa 66,7 miliona evra pokretačkih mera.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!