Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNorthvolt razvija tehnologiju natrijum-jonskih baterija za smanjenje zavisnosti od kritičnih metala

Northvolt razvija tehnologiju natrijum-jonskih baterija za smanjenje zavisnosti od kritičnih metala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Northvolt je danas najavio najsavremeniju natrijum-jonsku bateriju, razvijenu za široku primenu isplativih i održivih sistema za skladištenje energije širom sveta. Potvrđena je najbolja gustina energije u ćeliji u klasi od preko 160 wat-časova po kilogramu. Kampus kompanije za istraživanje, razvoj i industrijalizaciju nalazi se u Northvolt Labs-u, u Vesterosu, Švedska.

Northvoltova ćelija je bezbednija, isplativija i održivija od konvencionalnih hemikalija nikla, mangana i kobalta (NMC) ili gvožđe fosfata (LFP) i proizvodi se od minerala kao što su gvožđe i natrijum kojh ima u izobilju na globalnim tržištima. Zasnovan je na anodi od tvrdog ugljenika i katodi na bazi pruske bele i ne sadrži litijum, nikl, kobalt i grafit. Koristeći napredak u dizajnu i proizvodnji baterija, Northvolt planira da bude prvi koji će industrijalizirati baterije na bazi pruske bele boje i plasirati ih na komercijalna tržišta.

Peter Carlsson, izvršni direktor i suosnivač Northvolt-a, komentariše: „Svet je polagao velike nade u natrijum-jon, i veoma mi je drago da kažem da smo razvili tehnologiju koja će omogućiti njenu široku primenu. To je važna prekretnica za tržišnu ponudu kompanije Northvolt, ali ovakva tehnologija baterija je takođe ključna za postizanje globalnih ciljeva održivosti, čineći elektrifikaciju isplativijom, održivijom i pristupačnijom širom sveta.

Supported by

Natrijum-jonska tehnologija, koju su razvili zajedno sa istraživačkim partnerom Altrisom, ima za cilj da obezbedi osnovu za Northvoltova rešenja za skladištenje energije sledeće generacije. Niska cena i bezbednost na visokim temperaturama čine ovu tehnologiju posebno atraktivnom za rešenja za skladištenje energije na tržištima, uključujući Indiju, Bliski istok i Afriku.

Pored toga, tehnologija se može proizvesti od materijala lokalnog porekla, pružajući jedinstven razvoj novih regionalnih proizvodnih kapaciteta baterija potpuno nezavisno od tradicionalnih lanaca vrednosti baterija.

Peter Carlsson zaključuje: „Naša natrijum-jonska tehnologija ima performanse potrebne da bi se omogućilo skladištenje energije sa dužim trajanjem od alternativnih hemijskih baterija, po nižoj ceni, čime se otvaraju novi putevi za korišćenje obnovljivih izvora energije. Potencijal natrijum-jona na ovom tržištu će imati ogroman uticaj u naporu ka globalnoj elektrifikaciji.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!