Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoVelika lokacija za reciklažu baterija planirana za Evropu

Velika lokacija za reciklažu baterija planirana za Evropu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nakon prošlogodišnje Glencore-ove investicije od 200 miliona dolara u recikleru baterija Li-Cycle, dve kompanije razmatraju zajedničko ulaganje koje bi pretvorilo Glencore-ovo postrojenje za topljenje olova i cinka na Sardiniji, u Italiji, u najveću evropsku fabriku za reciklažu baterija.

Kompanije se nadaju da će sakupljati korišćene litijum-jonske baterije u mreži objekata koje Li-Cycle gradi širom Evrope. Ti objekti za prethodnu obradu će usitniti baterije u crnu masu, mešavinu katodnog i anodnog materijala. Li-Cycle kaže da potapa baterije u vodu tako da može bezbedno da usitnjava potpuno napunjene baterije bez njihovog rastavljanja, poboljšavajući efikasnost procesa.

Skoro vekovno postrojenje u Italiji ispiralo bi crnu masu sumpornom kiselinom za ekstrakciju hemikalija litijuma, nikla i kobalta. Ekstrahovani litijum bi se zatim nadogradio u litijum karbonat za proizvodnju novih baterija. Kompanije se nadaju da će fabrika moći da preradi 50.000 do 70.000 metričkih tona crne mase godišnje. Cilj im je da ga otvore 2026. godine, u očekivanju rezultata studije izvodljivosti.

Supported by

U martu, Ministarstvo energetike SAD-a se uslovno obavezalo da pozajmi Li-Cycle-u 375 miliona dolara za finansiranje sličnog objekta u Ročesteru u Njujorku. Li-Cycle očekuje da će pretvoriti 35.000 tona godišnje crne mase iz postrojenja za prethodnu obradu širom Severne Amerike u litijum karbonat, nikl sulfat i kobalt sulfat. Glencore je 2022. godine predložio zajedničko preduzeće za recikliranje otpada iz Britišvoltove fabrike za proizvodnju baterija, iako je proizvođač baterija bankrotirao ranije ove godine.

U zajedničkom poduhvatu sa Li-Cycle-om, Glencore planira da preradi obnovljeni nikl i kobalt u rafineriji u Norveškoj. Glencore već obnavlja ta dva metala iz baterija u Norveškoj i Kanadi, ali ne oporavlja litijum.

Hans Eric Melin, osnivač konsultantske kuće za reciklažu baterija Circular Energy Storage, kaže da partnerstvo sa Li-Cycle daje Glencore-u i način da povrati litijum i pouzdan izvor crne mase. „Zaista im je teško da se domognu crne mase jer će neko drugi uvek platiti više ako imaju mogućnost da povrate litijum“, kaže on. “Bio im je potreban proces.”

Melin dodaje da će Glencore-ovo rudarstvo i trgovina robom biti kritična dopuna njegovim aktivnostima reciklaže jer će proći godine pre nego što količina starih baterija spremnih za reciklažu bude dovoljna da dosledno snabdeva sirovine za proizvođače novih baterija.

„Veza sa primarnim materijalom je ključna“, kaže on. „Priča o reciklaži i zelenoj tehnologiji je sjajna, ali dugo ćete morati da dopunjujete proizvodnju hemikalija primarnim materijalima.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!