Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoDa li se rudarenje kobalta može poboljšati?

Da li se rudarenje kobalta može poboljšati?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

S obzirom na to da su baterije na bazi kobalta ključni i neizbežni deo tranzicije zelene energije, i industrijsko rudarstvo velikih razmera i zanatsko rudarstvo su tu da ostanu. Bela knjiga Svetskog ekonomskog foruma (VEF) iz 2020. godine ocrtala je trenutno stanje zanatske eksploatacije kobalta u DRC-u i ponudila preporuke kako bi industrija bila pravedna i bezbednija.

Među njima su formalizacija tradicionalno neformalne ekonomije, koja bi uključivala usvajanje zajedničkih standarda i metrika, uspostavljanje procesa praćenja i procene i razmenu znanja, kako bi se osiguralo da proces formalizacije bude proces sa više zainteresovanih strana. Sve u svemu, VEF sugeriše da bi povećanje transparentnosti dovelo do promena u celoj industriji. Takođe ukazuje na pokušaje formalizacije industrije odeće pre skoro 20 godina kao primer zajedničkih standarda i metrike. Međutim, kritičari bi sugerisali da ovi napori malo doprinose rešavanju osnovnih uzroka sistemskih problema prisutnih u zanatskoj rudarskoj industriji i ukazuju na povećanje kršenja ljudskih prava u industriji odeće kao dokaz neuspeha.

 

Supported by

Kako izgleda smanjenje zavisnosti od kobalta?

 

Umesto da se rešavaju problemi na strani ponude u industriji rudarstva kobalta, možda je bolje napraviti promene na strani potražnje. Potražnja za kobaltom vođena je pretežno povećanom proizvodnjom električnih vozila u nastojanju da se dekarbonizira transportni sektor. Neki lideri u industriji pokušavaju da se okrenu ka baterijama bez kobalta – tehnologiji koja je već́ na tržištu.

U 2020. godini, Rojters je izvestio da kineski proizvođač baterija CATL razvija EV bateriju koja ne zahteva upotrebu kobalta ili nikla, obe ključne komponente u tradicionalnim EV baterijama. Tesla je takođe izvestio da je polovina vozila proizvedenih u prvom kvartalu 2022. proizvedena korišćenjem litijum gvožđe fosfata bez kobalta, poznatog i kao litijum ferofosfat ili LFP baterije, koje su predložene kao održivije alternative.

Ali možda je svaka od ovih alternativa samo primer promene ekoloških problema. U svakom od ovih scenarija, prelazak na EV i razvoj baterija bez kobalta često dovode do novih, a ponekad i haotičnijih, komplikovanijih i ozbiljnih ekoloških problema, nečega što nazivamo „promena problema životne sredine“. Kritičari su sugerisali da bi umesto toga, radikalnije i dugoročno rešenje uključivalo investicije koje smanjuju našu zavisnost od vozila, električnih ili na fosilna goriva. Prelazak na električne automobile rešava samo nekoliko pitanja koja predstavljaju fosilna goriva i jasno razvija komplikacije koje su primer rudarenja kobalta u DRC-u. Osim baterija, automobilima su potrebne i gume, čija se proizvodnja i naknadno odlaganje dešavaju uz ogromne ekološke troškove.

Iako su na mnogim mestima automobili neophodni, to je često rezultat urbanističkog planiranja usredsređenog na automobile. Prelazak sa individualnih vozila na električni masovni tranzit, upotpunjen razvojem odvojenih biciklističkih staza i širokih trotoara, možda bi počeo da se bavi ovim upornim pitanjem promene ekoloških problema. Za neke svrhe i za neke zajednice korišćenje automobila je neizbežno. Ali oni se često lako zamenjuju, gradovi poput Amsterdama i Kopenhagena su ključni primeri za to.

U vreme višestrukih vanrednih situacija, klimatskog haosa, pandemije, rastuće ekonomske nesigurnosti, brzo donošenje odluka je neophodno. Često se navodi da tehnologija igra ključnu ulogu u katalizaciji tranzicije obnovljive energije, ali je važno zapamtiti da tehnologije postoje da bi nam služile, a ne da bi dominirale nama. Možda radikalniji pristup dekarbonizaciji energetskog sektora ne uključuje prebacivanje problema na DRC, već drastično smanjenje naše zavisnosti od koncepta samih automobila.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...

Dinamika ponude i potražnje utiče na rast cene bakra

Trenutna cena bakra iznosi 4,3 dolara po funti, dostigavši tako u aprilu najviši nivo u poslednjih 15 meseci. Ovaj porast izaziva zabrinutost zbog smanjene ponude i velike potražnje, što ovom metalu daje status indikatora ukupnog ekonomskog zdravlja. Smanjena proizvodnja kineskih...
error: Content is protected !!