Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoDa li se rudarenje kobalta može poboljšati?

Da li se rudarenje kobalta može poboljšati?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

S obzirom na to da su baterije na bazi kobalta ključni i neizbežni deo tranzicije zelene energije, i industrijsko rudarstvo velikih razmera i zanatsko rudarstvo su tu da ostanu. Bela knjiga Svetskog ekonomskog foruma (VEF) iz 2020. godine ocrtala je trenutno stanje zanatske eksploatacije kobalta u DRC-u i ponudila preporuke kako bi industrija bila pravedna i bezbednija.

Među njima su formalizacija tradicionalno neformalne ekonomije, koja bi uključivala usvajanje zajedničkih standarda i metrika, uspostavljanje procesa praćenja i procene i razmenu znanja, kako bi se osiguralo da proces formalizacije bude proces sa više zainteresovanih strana. Sve u svemu, VEF sugeriše da bi povećanje transparentnosti dovelo do promena u celoj industriji. Takođe ukazuje na pokušaje formalizacije industrije odeće pre skoro 20 godina kao primer zajedničkih standarda i metrike. Međutim, kritičari bi sugerisali da ovi napori malo doprinose rešavanju osnovnih uzroka sistemskih problema prisutnih u zanatskoj rudarskoj industriji i ukazuju na povećanje kršenja ljudskih prava u industriji odeće kao dokaz neuspeha.

 

Supported by

Kako izgleda smanjenje zavisnosti od kobalta?

 

Umesto da se rešavaju problemi na strani ponude u industriji rudarstva kobalta, možda je bolje napraviti promene na strani potražnje. Potražnja za kobaltom vođena je pretežno povećanom proizvodnjom električnih vozila u nastojanju da se dekarbonizira transportni sektor. Neki lideri u industriji pokušavaju da se okrenu ka baterijama bez kobalta – tehnologiji koja je već́ na tržištu.

U 2020. godini, Rojters je izvestio da kineski proizvođač baterija CATL razvija EV bateriju koja ne zahteva upotrebu kobalta ili nikla, obe ključne komponente u tradicionalnim EV baterijama. Tesla je takođe izvestio da je polovina vozila proizvedenih u prvom kvartalu 2022. proizvedena korišćenjem litijum gvožđe fosfata bez kobalta, poznatog i kao litijum ferofosfat ili LFP baterije, koje su predložene kao održivije alternative.

Ali možda je svaka od ovih alternativa samo primer promene ekoloških problema. U svakom od ovih scenarija, prelazak na EV i razvoj baterija bez kobalta često dovode do novih, a ponekad i haotičnijih, komplikovanijih i ozbiljnih ekoloških problema, nečega što nazivamo „promena problema životne sredine“. Kritičari su sugerisali da bi umesto toga, radikalnije i dugoročno rešenje uključivalo investicije koje smanjuju našu zavisnost od vozila, električnih ili na fosilna goriva. Prelazak na električne automobile rešava samo nekoliko pitanja koja predstavljaju fosilna goriva i jasno razvija komplikacije koje su primer rudarenja kobalta u DRC-u. Osim baterija, automobilima su potrebne i gume, čija se proizvodnja i naknadno odlaganje dešavaju uz ogromne ekološke troškove.

Iako su na mnogim mestima automobili neophodni, to je često rezultat urbanističkog planiranja usredsređenog na automobile. Prelazak sa individualnih vozila na električni masovni tranzit, upotpunjen razvojem odvojenih biciklističkih staza i širokih trotoara, možda bi počeo da se bavi ovim upornim pitanjem promene ekoloških problema. Za neke svrhe i za neke zajednice korišćenje automobila je neizbežno. Ali oni se često lako zamenjuju, gradovi poput Amsterdama i Kopenhagena su ključni primeri za to.

U vreme višestrukih vanrednih situacija, klimatskog haosa, pandemije, rastuće ekonomske nesigurnosti, brzo donošenje odluka je neophodno. Često se navodi da tehnologija igra ključnu ulogu u katalizaciji tranzicije obnovljive energije, ali je važno zapamtiti da tehnologije postoje da bi nam služile, a ne da bi dominirale nama. Možda radikalniji pristup dekarbonizaciji energetskog sektora ne uključuje prebacivanje problema na DRC, već drastično smanjenje naše zavisnosti od koncepta samih automobila.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska strateška transformacija u upravljanju kritičnim sirovinama

Nedavni privremeni sporazum Saveta i Evropskog parlamenta o povećanju snabdevanja kritičnim sirovinama predloženim Zakonom o kritičnim sirovinama najavljuje ključni napredak u evropskoj strategiji sirovina. Čekajući formalno usvajanje, ovaj sporazum je svedočanstvo posvećenosti Evropske unije da transformiše svoju zavisnost od...

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj. Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava...

Energetska tranzicija sa novim EITI standardom

Promene u globalnom energetskom pejzažu predstavljaju i prilike i izazove za zemlje koje se oslanjaju na ekstraktivni sektor. Za zemlje koje proizvode naftu, gas i ugalj, postoji neizvesnost u pogledu dugoročne održivosti projekata i potencijalnog pada državnih prihoda. Za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!