Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoUrbano rudarstvo EU za iskorištavanje resursa iz otpada

Urbano rudarstvo EU za iskorištavanje resursa iz otpada

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Stručne organizacije su sarađivale kako bi uspostavile prvu evropsku bazu podataka koja ima za cilj vađenje vrednih materijala kroz „urbano rudarenje“. Urbana rudarska platforma, razvijena kao deo projekta ProSUM, objedinjuje podatke iz 17 partnerskih organizacija kako bi identifikovala potencijal za oporavak sekundarnih sirovina pronađenih u e-otpadu, otpadnim vozilima i otpadu iz rudnika.

Ova inicijativa ima za cilj da se pozabavi značajnom količinom vrednog materijala koji se gubi svake godine nepravilnim odlaganjem. Godišnje se samo u EU odbaci oko 18 miliona tona otpada, što je ekvivalentno težini 3 miliona afričkih slonova.

Baza podataka baca svetlo na ogromnu količinu vrednih materijala prisutnih u tokovima otpada u EU, uključujući otpadna vozila, baterije, računare, telefone i druge proizvode visoke tehnologije. Na primer, 2016. godine, EU, Norveška i Švajcarska su zajedno proizvele oko 10,5 miliona tona otpadne električne i elektronske opreme (WEEE), što predstavlja približno 23% ukupnog svetskog broja.

Supported by

Globalni e-Waste Monitor je izvestio da samo e-otpad sadrži 55 milijardi evra vrednih plemenitih metala i materijala visoke vrednosti. Ovi materijali, uključujući osnovne metale, plemenite metale i kritične sirovine, ključni su za različite industrije.

Urbana Mine Platforma nudi detaljne uvide i tržišne informacije o različitim aspektima, uključujući:

  • Broj i vrste proizvoda stavljenih na tržište, u upotrebi i nastalih kao otpad
  • Sastav ključnih komponenti, materijala i elemenata u baterijama, elektronskoj i električnoj opremi (EEE) i vozilima
  • Tokovi otpada, uključujući količine sakupljanja i procene za nesortirani čvrsti komunalni otpad

Urbano rudarstvo se smatra vitalnim za obezbeđivanje tekućih zaliha kritičnih sirovina za proizvodnju uz smanjenje zavisnosti od dobavljača koji nisu iz EU. Konsolidacijom podataka iz preko 800 izvornih dokumenata i baza podataka, Urban Mine Platforma pruža sveobuhvatnu bazu znanja koja može dati informacije o političkim odlukama i ulaganjima u reciklažu i obnavljanje resursa.

Projekat naglašava ekološke i ekonomske prednosti urbanog rudarstva. Na primer, odbačeni visokotehnološki proizvodi u rudarstvu proizvode 80% manje emisije ugljen-dioksida po jedinici zlata u poređenju sa primarnim rudarskim operacijama. Štaviše, sve veći broj proizvoda sadrži dragocene resurse kao što su neodimijum, indijum i kobalt, koji su neophodni za različite tehnologije.

U budućnosti, konzorcijum ima za cilj da kontinuirano ažurira bazu podataka i poboljša kvalitet podataka kako bi bolje podržao zainteresovane strane kao što su proizvođači, recikleri, kreatori politike i istraživači. Koristeći vredne resurse iz otpada, EU može da smanji svoj uticaj na životnu sredinu, poboljša sigurnost resursa i promoviše cirkularnu ekonomiju.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!