Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNeizvesnost procene vrednosti i ulaganja u retke zemne elemente

Neizvesnost procene vrednosti i ulaganja u retke zemne elemente

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Retki zemni elemenati su neophodni za različite moderne tehnologije, od pametnih telefona do električnih vozila. Međutim, uprkos njihovoj ključnoj ulozi, mehanizmi određivanja cena doprinose promenljivost i neizvesnost na finansijskim tržištima.

Nedostatak transparentnog određivanja cena predstavlja izazov za analitičare tržišta, koji moraju da procene kompanije retkih zemalja na osnovu spekulativnih i promenljivih cena. Lifton ističe ovu dilemu:

„Cene retkih zemalja su nepredvidive, vođene više pregovorima nego tržišnom logikom.

Supported by

Ova neizvesnost komplikuje tačne procene i povećava rizik od investicionih grešaka, posebno za analitičare koji su novi u sektoru.

Zablude o tržištu i uticaj na investitore

Specijalizovana priroda tržišta retkih zemalja, pod uticajem geopolitičkih faktora i poremećaja u lancu snabdevanja, često dovodi do pogrešnih shvatanja investitora o pravoj vrednosti kompanija retkih zemalja, posebno onih koje su izložene dominantnoj tržišnoj poziciji Kine.

Transparentna budućnost

Stručnjaci poput Liftona zalažu se za tretiranje istraživanja retkih zemalja kao diskusije o hemiji i tehnologiji, uz ekstrakciju resursa. Ovaj holistički pristup mogao bi dovesti do poboljšanja finansijskih modela i investicionih strategija. Lifton traži:

„Standardizovani mehanizam za određivanje cena sa boljim regulatornim okvirima i naprednom tehnologijom za podatke koji se mogu proveriti u realnom vremenu.“

Zaključak

Kako potražnja za retkim zemljištima raste, uspostavljanje stabilnog i transparentnog mehanizma određivanja cena postaje imperativ. Razumevanje zamršenosti ovog sektora i zalaganje za transparentnost cena su ključni koraci za učesnike na tržištu da bi ublažili investicione rizike i negovali predvidljivije tržišno okruženje. Sa liderima kao što su Lifton i CMI koji se zalažu za promene, postoji optimizam za stabilniju budućnost na tržištu retkih zemalja.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!