Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoUlaganje u EV revoluciju

Ulaganje u EV revoluciju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Točkovi su u pokretu: Investitori moraju biti spremni za decenije istorijskog rasta usred sve veće potražnje za električnim vozilima i kritičnim sirovinama.
Vest o klimatskoj krizi retko je dobra za čitanje. Uzmimo, na primer, najnovije vesti iz Evrope. Prema podacima Službe za klimatske promene Kopernikus, u Evropi je bilo najtoplije leto 2022. (prethodno najtoplije bilo je 2021.), sa trećom najtoplijom jeseni u istoriji. Štaviše, poslednjih nedelja u Evropu su se vratili opresivni toplotni talasi. Šumski požari su se vratili na razarajući način, sa hiljadama evakuisanih sa Kanarskih ostrva,čitavi gradovi u Italiji zatvoreni zbog vrućine od 40 stepeni, a popularna mesta poput Akropolja u Grčkoj zatvorena su za turiste u doglednoj budućnosti.

Širenje tržišta električnih vozila

Ipak, među zabrinjavajućim izjavama medija i klimatskih naučnika, ima razloga za nadu.
Prema jednom od najnovijih izveštaja Međunarodne agencije za energiju (IEA), ukupan tržišni udeo prodaje električnih vozila se više nego utrostručio u poslednje tri godine, krećući se sa niskih 4% u 2020. na 14% tržišnog udela u 2022. godini. Štaviše, IEA predviđa da će prodaja porasti za dodatnih 35% 2023. godine, kako revolucija električnih vozila bude jačala.
Ogroman rast globalne prodaje električnih vozila može se okarakterisati kao masovno buđenje. Potrošači širom sveta sede i obraćaju pažnju na neprekidnu pokrivenost vestima o klimi. Merač ponašanja se pomera i tržišta reaguju, jer potencijalni kupci sada smatraju da je uticaj novog vozila na životnu sredinu jednako značajan kao i snaga performansi ili bezbednosna ocena. Prema studiji Ernst & Young- a iz 2022. godine, po prvi put u istoriji, 52% potrošača koji su nameravali da kupe automobil u naredna 24 meseca reklo je da će izabrati EV ili hibridno vozilo.

Supported by

Ulaganje

Šta to znači za finansijska tržišta i gde investitori sada štite svoje opklade? Na koje akcije investitori treba da usmere svoj kapital u doba rastuće neizvesnosti? Proizvođači električnih automobila kao što su Tesla, Rivian i Xpeng već su ostvarili snažan povraćaj investicija tokom godina: podaci pokazuju da su akcije kompanija povezanih sa električnim vozilom konstantno nadmašile tradicionalne proizvođače automobila. Ipak, postoji mnogo obećavajućih i često zanemarenih investicionih mogućnosti izvan proizvođača automobila.
Sa svakim novim proizvodom za mobilnost dolazi potreba za većom infrastrukturom, sistemima podrške, tehnologijom i centrima za tretman na kraju životnog veka.
Masterplan EU za infrastrukturu za punjenje električnih vozila procenjuje da je do 2050. potrebno oko 1.000 milijardi evra uložiti u privatnu i javnu infrastrukturu za punjenje, nadogradnju električne mreže i kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
Istorijski gledano, neizvesnost potražnje je ometala apetit investitora za mogućnostima punjenja EV, ali kao što pokazuju nedavne brojke, potražnja je rasla izuzetnom brzinom.
Raspoređivanje investicija u oblastima kao što je infrastruktura za punjenje će ojačati poverenje potrošača u električna vozila i podstaći dalje korišćenje, što će zauzvrat rezultirati boljim povratom ulaganja na duži rok.
Isto tako, ulaganje u zalihe EV baterija može biti atraktivna opcija za investitore koji traže mogućnosti rasta. Industrijska istraživačka platforma MarketsandMarkets procenila je da je globalna industrija baterija za EV 2022.godine vredila 56,4 milijarde dolara. Predviđeno je da će rasti po kombinovanoj godišnjoj stopi rasta od 19,9% da bi dostigla vrednost od 134,6 milijardi dolara do 2027. Sve je više mogućnosti koje ovo predstavlja, na primer, oko 73 milijarde dolara u planiranim američkim fabrikama baterija najavljeno je samo u 2022, prema konsultantskoj kući Atlas Public Policy.

Ulaganje u minerale budućnosti

Međutim, pored stanica za punjenje, nadogradnje električne mreže i baterija, postoji još jedna oblast tržišta električnih vozila koja zahteva hitnu pažnju investitora. Proizvodnja rešenja za električni transport nije moguća bez nekoliko ključnih sastojaka, kao što su litijum, kobalt, bakar, nikl, germanijum i mangan. Iako na prvi pogled može izgledati kontraintuitivno izdvajati više kapitala za vađenje minerala i istraživanje rudarstva kada se pokušava spasiti planeta, ovo je u stvari neophodno kako bi se izbegle buduće nestašice u snabdevanju i postigao prelazak na čist transport.
Bez ovoga jednostavno nećemo moći da izvučemo dovoljno kritičnih sirovina za
izgradnju baterija koje će pokretati automobile, avione i lokomotive budućnosti. Uzmimo na primer tržište litijuma, gde su cene porasle za 800% u poslednje tri godine zbog rastuće potražnje i smanjenja ponude. Da bi ispunio net-nula ciljeve, sektor rudarstva i metala će morati da isporuči svoju najveću narudžbinu u istoriji čovečanstva. To znači da rudarske kompanije moraju radikalno povećati proizvodnju ovih materijala, nakon decenija nedovoljnog ulaganja.
Ono što je najvažnije, povećanje kapaciteta rudarstva mora da se odvija na odgovoran i održiv način, bez oštećenja lokalne sredine, oslobađanja ogromnih količina gasova staklene bašte ili negativnog uticaja na lokalne zajednice. Investitori i akteri u industriji stoga moraju da usmere sredstva na projekte sa jasnim planom za ublažavanje ovih rizika i promovisanje odgovornih praksi nabavke, kao što su operacije koje se pokreću iz obnovljivih izvora ili prerade otpadne jalovine u regionu. Ovo je posebno važno u složenijim jurisdikcijama, kao što je Demokratska Republika Kongo, koja proizvodi oko 70% kobalta u svetu, ključnu komponentu električnih vozila.
A ulaganja su više od novca, više od prinosa, portfelja i sigurnosti za zainteresovane strane, ali i saradnja. Nijedna zemlja ne može sama da postigne neto nulu. Globalne ekonomije sa niskim sadržajem ugljenika su moguće samo kada svi radimo zajedno, a to uključuje i finansijska tržišta. Bitka za postizanje nule je daleko od pobede. U stvari, bez pune snage privatnih investicija, verovatno nećemo dostići IEA-in Net Zero 2050 scenario. Dobra vest za investitore je da rast tržišta električnih vozila bez presedana predstavlja obećavajuće prilike koje treba iskoristiti.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!