Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSaudijska Arabija ulaže 2,6 milijardi dolara u Valeovu diviziju za osnovne metale

Saudijska Arabija ulaže 2,6 milijardi dolara u Valeovu diviziju za osnovne metale

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U pokušaju da diverzifikuje svoju ekonomiju dalje od nafte, Saudijska Arabija je ušla u globalnu rudarsku industriju kroz ugovor od 2,6 milijardi dolara za kupovinu 10% udela u diviziji Wale SA za bazne metale. Investicija je zajedničko ulaganje između državnog fonda i državne rudarske kompanije Ma’aden, a očekuje se da će biti zatvorena početkom 2024. godine dok se ne stigne regulatorno odobrenje.
Finansiranje će Saudijskoj Arabiji omogućiti pristup različitim rudarskim lokacijama koje proizvode kritične minerale i metale, posebno one potrebne za energetsku tranziciju i rastuću potražnju za električnim vozilima. Ovaj strateški potez je u skladu sa fokusom prestolonaslednika Mohammeda bin Salmana na rudarsku industriju kao deo Vizije Saudijske Arabije 2030, koja ima za cilj diversifikaciju ekonomije zemlje.
Očekuje se da će plan Saudijske Arabije za rudarenja vredan 170 milijardi dolara privući globalne rudare. Sa značajnim rezervama nafte, zemlja veruje da takođe poseduje neiskorišćene minerale u vrednosti od preko 1 biliona dolara. Istraživanjem ovih nalazišta i povećanjem proizvodnje, Saudijska Arabija ima za cilj da postigne svoje ciljeve dekarbonizacije.
Udeo od 2,6 milijardi dolara u Wale SA obezbeđuje Saudijskoj Arabiji interese u bakru, niklu i drugim kritičnim mineralima. Ovo predstavlja prvu veliku investiciju zemlje u globalnu rudarsku industriju.
Vale, najveći brazilski rudar, planira da uloži do 30 milijardi dolara u nove projekte za rudarstvo bakra i nikla, koji su ključni za proizvodnju električnih automobila. Kompanija tvrdi da su dodatna sredstva iz Saudijske Arabije podigla vrednost njenog odeljenja za osnovne metale na 26 milijardi dolara. Izvršni direktor kompanije Vale istakao je sposobnost kompanije da zadovolji rastuću potražnju za zelenim metalima neophodnim za globalnu energetsku tranziciju.
Jedan od ovih kritičnih metala je litijum, za koji Saudijska Arabija namerava da izgradi postrojenja za preradu kao deo svog plana za uspostavljanje lanca snabdevanja baterijama. Zemlja ima za cilj da postane glavni igrač na tržištu metala za EV baterije i ima planove da razvije fabriku metala za EV baterije vrednu 2 milijarde u partnerstvu sa EV Metals Group.
Kako potražnja za električnim vozilima nastavlja da raste, litijumske kompanije takođe povećavaju svoje napore da isporuče ovaj kritični metal. Ambicije Saudijske Arabije dapostane globalni lider na tržištu minerala i metala privući će milijarde dolara investicija, što će dodatno podstaći prelazak na globalni sistem čiste energije. Sve u svemu, ulazak Saudijske Arabije u rudarsku industriju predstavlja značajan korak ka diversifikaciji njene ekonomije i pozicioniranju kao ključni igrač u globalnoj energetskoj tranziciji.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Hispania kupuje imovinu u Španiji

Hispania Resources Inc., kompanija za istraživanje minerala fokusirana na Španiju, objavila je da je 10. novembra završila kupovinu Otero poseda koji se nalazi u Kastilji i Leonu, Španija. Imanje je zvanično poznato kao: "C.E. SEGOVIANA OESTE" i sastoji se od...

Prekretnica za evropsku auto-industriju

Potražnja za kritičnim mineralima, kao što su litijum i nikl, eksponencijalno se povećala poslednjih godina, paralelno sa sve većom proizvodnjom električnih vozila i globalnim naporima ka održivoj energiji i postizanju neto nultih ciljeva. Brza ekspanzija industrije električnih automobila odigrala je...

EBRD odobrila novu strategiju rudarskog sektora

Upravni odbor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu strategiju rudarskog sektora, kojom se utvrđuju prioriteti Banke u ovoj oblasti do 2029. godine. Nova strategija prepoznaje važnu ulogu koju rudarska industrija ima u razvoju zelenih ekonomija koje...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!