Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEramet: poslednja francuska rudarska kompanija

Eramet: poslednja francuska rudarska kompanija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Eramet je jedna od najosetljivijih kompanija na francuskoj berzi.
Geopolitika, nacionalni suverenitet, zaštita životne sredine i unutrašnje borbe između akcionara i menadžmenta čine „eksplozivni koktel“. Ali pored ovih pitanja, Eramet ima strateške pozicije u sektoru metala, sa značajnom izloženošću proizvodnji čelika, a sledeće godine će se upustiti u ekstrakciju litijuma.
Eramet je jedna od retkih francuskih kompanija aktivnih u rudarskom i metalurškom sektoru. 63% svoje prodaje ostvaruje od mangana, što je njegova glavna delatnost zahvaljujući rudniku Moanda u Gabonu. Ovaj metal je neophodan za proizvodnju čelika.
Nikl je druga velika aktivnost. Eramet upravlja sadve lokacije: u Indoneziji, rudnik Weda Bay nedavno je postao vodeći svetski rudnik nikla. Drugo, manje ležište nalazi se u Novoj Kaledoniji. Prošle godine je doživeo velike poteškoće u proizvodnji zbog teških vremenskih uslova u regionu. Istorijski gledano, ovaj rudnik je bio izvor složenih problema, čiji uzroci sežu do nastanka kompanije.
Eramet je jedan od najvećih poslodavaca na ostrvu i redovno se suočava sa tenzijama sa lokalnim stanovništvom. Razlozi su mnogi: želja za nezavisnošću, visoka nezaposlenost i osećaj eksproprijacije resursa teritorije. Ova napeta klima stvara rizik koji investitori ne mogu zanemariti.
Treća aktivnost, mineralizovani pesak (cirkon, koji se koristi u keramici, i titanijumske sirovine, pretvorene u titanijumsku šljaku cenjenu za pigmente) predstavljaju 9% prodaje. Proizvodi se ekstrahuju u Senegalu i prerađuju u pogonima u Norveškoj.

Izloženost Aziji

Eramet ima snažno međunarodno prisustvo, sa pretežnom aktivnošću u Aziji, koja čini 46% njegovih prihoda. Kina je zemlja sa najvećom potražnjom, jer je odgovorna za više od polovine svetske proizvodnje čelika. Ova velika potražnja se pretvara u snažnu potrebu za manganom. Erametovi drugi izvori prihoda dolaze iz Evrope (24% bez Francuske), Severne Amerike (6%), Francuske (6%) i drugih regiona (17%).
Kao što je ranije pomenuto, Eramet planira da počne da iskopava litijum sledeće
godine, sa ciljem da proizvodi 24.000 tona godišnje do 2026. Kompanija je već
obezbedila prava na eksploataciju velike koncesije litijuma u ​​argentinskoj provinciji Salta. Litijum se uglavnom koristi u sektoru energije i skladištenja, posebno u baterijama. Njegova cena je značajno porasla krajem 2022. godine i dostigla preko 81.000 evra po toni. Do 21. maja cena je pala na oko 40.000 evra. Ovo ne umanjuje potencijal poslovanja, koji će omogućiti rudarskoj grupi da se pozicionira u sektoru visoke potražnje.

Supported by

Ciklični rezultati

Eramet je prošle godine ostvario prodaju od nešto više od 5 milijardi evra, uz rekordnu neto maržu od 14,8% zahvaljujući rastu cena metala. Ipak, vanredna fiskalna 2022. godina ne bi trebalo da sakrije šumu. Tokom ciklusa od 2013. do 2021., rast je praktično nikakav, a prodaja je pala sa 3,16 milijardi evra na 3,67 milijardi evra. Što se tiče profita i slobodnog novčanog toka zajedno, oni se smenjuju između visokih gubitaka i niske profitabilnosti. Ovi osrednji rezultati se ogledaju u ceni akcija, koja je na nivou iz jula 2014. godine. Ipak, kvalitet bilansa je vredan pažnje, sa dugom pod kontrolom blizu 0,7 puta EBITDA, prema prognozama za ovu godinu.
Tekuću finansijsku godinu logično je obeležila faza normalizacije zbog nižih cena
metala. Polugodišnji rezultati odražavaju oštriji pad cena mangana i nikla nego što se očekivalo. Kao rezultat toga, Grupa je morala da smanji svoje EBITDA smernice na oko 900 miliona evra, u poređenju sa početnim predviđanjima od 1,1 milijardu evra. Profit je opao za 86%, a EBITDA za 71 % 2014.

Složena akcionarska struktura

S obzirom na svoju stratešku aktivnost, Eramet ima važnu ulogu u dostupnosti, kontroli i snabdevanju rudarskim resursima. A kada je u pitanju nacionalni suverenitet, privatni i javni sektor nisu razdvojeni. Francuska država ima 27,1% akcionara i intervenisala je u nekoliko navrata, bilo da učestvuje u raznim dokapitalizacijama ili da ublaži tenzije, kao što je bio slučaj 2021. godine, tokom sukoba između izvršnog direktora Christel Bories i porodice Duval. Ovi drugi su kontrolisali 37,1% kapitala otkako je rudarska grupa preuzela Aubert & Duval, francusku kompaniju specijalizovanu za metalurgiju. Porodica je kritikovala Christel Bories zbog njenog nedostatka kompetencije u upravljanju kompanijom, a posebno filijalom nikla i Aubert & Duval. Postignut je sporazum o prodaji Aubert & Duval-a, koji omogućava umirenje različitih zainteresovanih strana.
Erametova složenost akcionara nije ograničena samo na francusku državu. Societe
Territoriale Caledonienne de Participations Industrielles (STCPI), novokaledonski javnientitet, poseduje 4% grupe i 34% rudnika nikla na svojoj teritoriji. Lokacija za vađenje nikla Weda Bay u Indoneziji je 57% u vlasništvu kineske grupe Tsingšan. U pogledu mangana, interesi su ponovo isprepleteni, pri čemu država Gabona drži 28,9% udela u Comilogu, podružnici posvećenoj ovoj delatnosti. Konačno, u mineralizovanom pesku, Republika Senegal ima 10% udela.
Pored ove izuzetne i komplikovane kapitalne situacije, Eramet pati od nedostatka
kritične mase, koja je često neophodna u ovom sektoru. U poređenju sa svojim
australijskim, južnoafričkim i kanadskim konkurentima, Eramet ostaje mali igrač urudarskom sektoru. Kao rezultat toga, anglosaksonski fondovi imaju vrlo ograničeno prisustvo u Erametovom kapitalu.

Strateški ključna kompanija

Eramet igra aktivnu ulogu u potrebama Francuske za snabdevanje metalom. To je strateški ključna kompanija ako želimo da idemo ka modelu tranzicije. Njegova složena akcionarska struktura stvara velika trenja, pošto interesi nisu uvek konvergentni.
Poteškoće sa kojima se susreće u Novoj Kaledoniji treba pratiti. Eramet je špekulativan posao, posebno u pogledu očekivanja u litijumu. Ne očekuje se da će ova aktivnost dostići brzinu krstarenja nekoliko godina. Na kraju, polugodišnji rezultati nisu zapanjujući. Vidljivost budućih cena metala je loša, pa smo stoga oprezni kada isključujemo akcije iz našeg portfolia Europe-PEA i fonda Europa One.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Strickland Metals preuzima srpski projekat zlata Rogozna

Strickland Metals Ltd je najavio svoj naredni projekat Rogozna , što predstavlja značajan korak za jačanje pozicije u globalnom rudarskom okruženju. Smešten u okviru Tetijanskog metalogenog pojasa u Srbiji, projekat ima veliki potencijal da postane jedno od najvećih svetskih...

Ministarstvo rudarstva Srbije odbilo zahtev kompanije Ziđin za produženje licence za upravljanja otpadom

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije odbilo je zahtev kineske kompanije Ziđin Mining za produženje dozvole za rukovanje rudarskim otpadom. Licenca za upravljanje rudarskim otpadom je istekla 31. decembra 2022. godine, a ministarstvo je odbilo zahtev za produženje u novembru...

Predsednik Eurometauk-a poziva na hitnu primenu EU Zakona o kritičnim sirovinama

Evangelos Mitilineos, predsednik Eurometauk-a, smatra da je neophodna hitna primena Zakona o kritičnim sirovinama kako bi se osigurala sposobnost Evrope da uspešno upravlja energetskom i digitalnom tranzicijom. Mitilineos naglašava potrebu za brzim delovanjem kako bi se ispunili ambiciozni ciljevi,...
error: Content is protected !!