Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoTurska i Saudijska Arabija potpisale ključni sporazum o saradnji u oblasti mineralnih...

Turska i Saudijska Arabija potpisale ključni sporazum o saradnji u oblasti mineralnih sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Investicije u zelenu energiju imaće značajan udeo u saradnji Turske i Saudijske Arabije, rekao je turski ministar energetike.
Turska i Saudijska Arabija potpisale su memorandum o razumevanju za unapređenje saradnje dve zemlje u rudarstvu, saopštio je u ponedeljak turski ministar energetike Alparslan Bayraktar.
Bayraktar ​​je rekao da sporazum posebno ima za cilj unapređenje saradnje između Turske i Saudijske Arabije u iskopavanju kritičnih minerala. „Jedna od najvažnijih komponenti ovog memoranduma uključuje saradnju na kritičnim rudnicima koji su potrebni u novim tehnologijama kao što su električna vozila ili tehnologije solarnih solarnih panela“, rekao je on za tursku javnu radiodifuziju, dodajući da obim sporazuma uključuje iskopavanje kritičnih minerala u Turskoj i Saudijskoj Arabiji, kao i trećim zemljama.
Memorandum je potpisan na marginama posete ministra industrije i mineralnih resursa Saudijske Arabije Bandara Ibrahima Alkhorajefa Turskoj. Alkhoraef se takođe sastao sa turskim ministrom trgovine Omerom Bolatom i drugim visokim zvaničnicima tokom svoje posete u ponedeljak.
U tvitu nakon sastanka, Bayraktar ​​je rekao da je sporazum put širokoj saradnji između dve zemlje, posebno u rudarstvu.
Sporazum od ponedeljka potpisan je kao nastavak niza sporazuma postignutih o
energetskoj i naftnoj saradnji između Ankare i Riyadha tokom posete turskog
predsednika Recepa Tayyipa Erdogana kraljevini prošlog meseca.
Bayraktar ​​je rekao da dve zemlje takođe žele da prošire saradnju u oblasti zelene
energije. „Videli smo da je Saudijska Arabija posebno zainteresovana za zeleni vodonik, solarnu energiju i energiju vetra“, rekao je on.
Erdogan je krajem jula otputovao u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Katar u okviru svoje prve regionalne turneje nakon reizbora u maju, uglavnom u pokušaju da privuče strane investicije u Tursku usred akutne krize strane valute u zemlji. Poseta je kulminirala u više desetina sporazuma i memoranduma postignutih između Turske i naftom bogatih zalivskih monarhija.
Govoreći u ponedeljak, Bayraktar ​​je rekao da energetska saradnja čini jedan od
najvećih udela u sporazumima koje je Turska potpisala sa Saudijskom Arabijom i UAE.
„Potpisali smo važne sporazume, posebno u energetskim i naftnim poljima sa
Saudijskom Arabijom i UAE“, rekao je on.

On je istakao da su novi energetski sporazumi Turske sa UAE vredni 29,7 milijardi dolara od više od 50 milijardi dolara u ugovorima potpisanim tokom Erdoganove posete.
„Želeli bismo da ove ugovore pretvorimo u konkretne sporazume zasnovane na
projektima i partnerske ugovore što je pre moguće“, dodao je on.
Pored energetske saradnje, odbrambene veze između Turske i kraljevine takođe su brzo napredovale nakon Erdoganovog putovanja. Zamenik turskog ministra odbrane Celal Sami Tufekči otputovao je u Rijad na prvi sastanak trilateralnog odbrambenog mehanizma između Saudijske Arabije, Turske i Pakistana. Dve zemlje potpisale su niz sporazuma o saradnji u oblasti odbrane na marginama Erdoganove posete, uključujući sporazum vredan više od 3 milijarde dolara između turskog giganta za proizvodnju dronova Baykar i kraljevske državne vojne industrije Saudijske Arabije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Skladištenje energije kao čista alternativa regionima sa intenzivnim ugljenikom

Skladištenje energije je posebno važno za regione sa intenzivnim upotrebom uglja i emisijom ugljenika, jer pruža čistiju alternativu tradicionalnim termoelektranama na fosilna goriva. Kako se fosilna goriva postepeno gase, javlja se  potreba za alternativnim metodama. Skladištenje energije može da...

Komparativna analiza tehnologija baterija za skladištenje energije

Baterije igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju kratkoročne fleksibilnosti energetskog sistema, nudeći prednosti kao što su geografska fleksibilnost i fleksibilnost veličine. Za razliku od nekih drugih sistema za skladištenje, kao što je pumpna hidroakumulacija, baterije ne zahtevaju specifične uslove, što...

Uloga obnovljivog vodonika u skladištenju energije i dekarbonizaciji

Obnovljiva električna energija se može efikasno skladištiti pretvaranjem u obnovljivi vodonik ili amonijak kroz proces elektrolize. Ova goriva se mogu direktno koristiti u različitim sektorima krajnje upotrebe ili skladištiti za kasniju konverziju nazad u električnu energiju. Kada se proizvodi...
error: Content is protected !!