Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoTurska i Saudijska Arabija potpisale ključni sporazum o saradnji u oblasti mineralnih...

Turska i Saudijska Arabija potpisale ključni sporazum o saradnji u oblasti mineralnih sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Investicije u zelenu energiju imaće značajan udeo u saradnji Turske i Saudijske Arabije, rekao je turski ministar energetike.
Turska i Saudijska Arabija potpisale su memorandum o razumevanju za unapređenje saradnje dve zemlje u rudarstvu, saopštio je u ponedeljak turski ministar energetike Alparslan Bayraktar.
Bayraktar ​​je rekao da sporazum posebno ima za cilj unapređenje saradnje između Turske i Saudijske Arabije u iskopavanju kritičnih minerala. „Jedna od najvažnijih komponenti ovog memoranduma uključuje saradnju na kritičnim rudnicima koji su potrebni u novim tehnologijama kao što su električna vozila ili tehnologije solarnih solarnih panela“, rekao je on za tursku javnu radiodifuziju, dodajući da obim sporazuma uključuje iskopavanje kritičnih minerala u Turskoj i Saudijskoj Arabiji, kao i trećim zemljama.
Memorandum je potpisan na marginama posete ministra industrije i mineralnih resursa Saudijske Arabije Bandara Ibrahima Alkhorajefa Turskoj. Alkhoraef se takođe sastao sa turskim ministrom trgovine Omerom Bolatom i drugim visokim zvaničnicima tokom svoje posete u ponedeljak.
U tvitu nakon sastanka, Bayraktar ​​je rekao da je sporazum put širokoj saradnji između dve zemlje, posebno u rudarstvu.
Sporazum od ponedeljka potpisan je kao nastavak niza sporazuma postignutih o
energetskoj i naftnoj saradnji između Ankare i Riyadha tokom posete turskog
predsednika Recepa Tayyipa Erdogana kraljevini prošlog meseca.
Bayraktar ​​je rekao da dve zemlje takođe žele da prošire saradnju u oblasti zelene
energije. „Videli smo da je Saudijska Arabija posebno zainteresovana za zeleni vodonik, solarnu energiju i energiju vetra“, rekao je on.
Erdogan je krajem jula otputovao u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Katar u okviru svoje prve regionalne turneje nakon reizbora u maju, uglavnom u pokušaju da privuče strane investicije u Tursku usred akutne krize strane valute u zemlji. Poseta je kulminirala u više desetina sporazuma i memoranduma postignutih između Turske i naftom bogatih zalivskih monarhija.
Govoreći u ponedeljak, Bayraktar ​​je rekao da energetska saradnja čini jedan od
najvećih udela u sporazumima koje je Turska potpisala sa Saudijskom Arabijom i UAE.
„Potpisali smo važne sporazume, posebno u energetskim i naftnim poljima sa
Saudijskom Arabijom i UAE“, rekao je on.

On je istakao da su novi energetski sporazumi Turske sa UAE vredni 29,7 milijardi dolara od više od 50 milijardi dolara u ugovorima potpisanim tokom Erdoganove posete.
„Želeli bismo da ove ugovore pretvorimo u konkretne sporazume zasnovane na
projektima i partnerske ugovore što je pre moguće“, dodao je on.
Pored energetske saradnje, odbrambene veze između Turske i kraljevine takođe su brzo napredovale nakon Erdoganovog putovanja. Zamenik turskog ministra odbrane Celal Sami Tufekči otputovao je u Rijad na prvi sastanak trilateralnog odbrambenog mehanizma između Saudijske Arabije, Turske i Pakistana. Dve zemlje potpisale su niz sporazuma o saradnji u oblasti odbrane na marginama Erdoganove posete, uključujući sporazum vredan više od 3 milijarde dolara između turskog giganta za proizvodnju dronova Baykar i kraljevske državne vojne industrije Saudijske Arabije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!