Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoTerra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu.

Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima?

Naš je disciplinovan i kreativan tim rudarskih profesionalaca je pokazao sposobnost da otkrije mesta koja su drugi prevideli ili napustili, i da iskoristi ove zaboravljene ili zanemarene dragulje kao inkubatore rudarskog kontinuuma i kreatore vrednosti za naše akcionare.

Supported by

Dodajte tome metalogenu ekspertizu svetske klase i mnoštvo inovativnih geohemijskih i geofizičkih tehnika koje su pomogle da se definišu ciljevi bušenja za manje od godinu dana, a sve se pokazalo kao mineralizovano.

Multidisciplinarni pristup definisanju cilja

Za nešto više od tri godine, Terrini tehnički i terenski timovi su mapirali, uzorkovali, istražili i izbušili dve od tri visoko perspektivne ciljne zone u okviru jedine oligo-miocenske manifestacije veoma plodnog orogena Zapadnog Tetija u Bosni i Hercegovini.

Pojas, čije mapirano jugoistočno proširenje stiže do Avganistana preko Balkana, Turske i Irana, sadrži porfirni bakar svetske klase i epitermalna nalazišta zlata i srebra (Sarcheshmeh, Sari Guni, Kisladag, Skouries, Olimpias, Trepča), završavase tačno kod Terra Balcanica kao metalni srebrenički magmatski kompleks.

Pedantan sistematski pristup podacima dobijenim nakon litološkog i strukturnog mapiranja, kombinovanih sa onima dobijenim geofizikom u vazduhu, satelitskim multispektralnim istraživanjem terena i hiljadama hemijskih analiza stena i tla, otkrio je dva genetski različita, ali podjednako atraktivna cilja vredna testiranja.

I Čumavići i Brezani testirani su na preko 2.000 m dijamantskog bušenja, sa atraktivnim metalnim slojevima koji su lokalozovani blizu površine.

U susednoj Srbiji , poznatoj po rudarstvu u Evropi , Terra Balcanica ima dve koncesije za istraživanje u istorijskom okrugu Raška, nekada domu mnogih srednjovekovnih saksonskih rudara koje su zapošljavali srpski kraljevi te epohe.

Ovde dozvole za Ceovište i Kaludra obuhvataju 130km² zemljišnog portfelja bogatog Zn-Pb-Ag-Au-Cu prikazima. Posebno je zanimljiv prvi, gde su Terrini geolozi sakupili uzorke plemenitih metala visokog kvaliteta na površini koji prekrivaju istorijske radove sa visoko obogaćenom mineralizacijom. Nijedan od srpskih ciljeva do danas nije testiran na bušenje i ostaje u neposrednom fokusu Terre za kampanju Faze III 2024.

Za mnoge u kompaniji Terra, otkrivanje eksploatacionih resursa potrebnih svetu sutrašnjice nije samo očigledna misija već omaž ponosnoj, vekovnoj istoriji rudarstva u Evropi.

Održive prakse istraživanja minerala

U Terra Balcanica naglašavamo odgovoran angažman sa lokalnim zajednicama, opštinskim vlastima i ključnim zainteresovanim stranama. Kompanija je posvećena proaktivnoj primeni dobre međunarodne industrijske prakse (GIIP) i održivog upravljanja zdravljem, bezbednošću i životnom sredinom.

Posebno smo ponosni na našu evidenciju o bezbednosti na radnom mestu i zaštiti životne sredine koja uključuje obuku o bezbednosti, osnovna istraživanja životne sredine i redovne inicijative zajednice. Cilj je da se naši zaposleni bezbedno vrate svojim porodicama uz minimalan uticaj na životnu sredinu.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!