Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoTalga dobija 150 miliona evra za svoj švedski projekat baterija

Talga dobija 150 miliona evra za svoj švedski projekat baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

 

Kompanija Talga koja se bavi proizvodnjom baterijskih materijala sada je prikupila 150 miliona evra od Evropske investicione banke (EIB). Sredstva su  namenjena  Talginom projektu Vittangi anode u Švedskoj.

Supported by

Prema detaljima, projekat će koristiti 100 odsto obnovljive energije za proizvodnju 19.500 TPA zelene anode za litijum-jonske baterije. To će biti olakšano integrisanim radom rudnika i rafinerije koji senalaze u severnoj Švedskoj. Projekat će verovatno izbeći zavisnost Švedske od uvezenih materijala za baterije za električna vozila (EV), ujedno će pomoći I u njenom rastu čiste energije.

 

EIB se smatra jednim od najvećih svetskih kreditora za finansiranje klimatskih promena. Odobrila je finansiranje projekata nakon tehničkog, ekološkog i drugih pregleda. Iz Talge navode  da se sada kreće ka izvođenju projekta Vitangi anode. Rečeno je da će najnovije finansiranje EIB-a pomoći u jačanju njegovih kapaciteta za proizvodnju materijala za baterije svetske klase u Evropi.

 

U martu 2023. Evropska komisija je objavila svoj predlog Zakona o neto nulti industriji i Zakon o kritičnim sirovinama. Ovi predlozi su usmereni na proizvodnju strateških tehnologija u EU, uključujući anodne materijale i ekstrakciju kritičnih sirovina. Talga, sa druge strane, svojom ekspertizom u tehnologiji baterija pokušava da zadovolji tržište baterija, gde bi mogla da pomogne u net-nultim ambicijama evropskog automobilskog tržišta.

 

Talga je kompanija koja se bavi proizvodnjom anoda baterija i naprednih materijala i radi na ubrzanju globalne tranzicije čiste energije ka održivom rastu. Glavni cilj je omogućiti održive baterije i ostale proizvode  za potrošače.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...

Iskopavanje litijuma: Borba za imovinu, ekološka bomba ili žrtve energetske tranzicije?

Informacije o geološkim istraživanjima litijuma na području Lopara pojavile su se 2020. godine. Cijeli proces je bio zavijen u veo tajne. Posljednjih mjeseci je intenzivirana priča o vlasništvu nad državnom imovinom u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini. Otprilike u...

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj. Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!