Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSwiss Fusions Tara Resources razvoj rudnika olova cinka u Crnoj Gori, protivljenje...

Swiss Fusions Tara Resources razvoj rudnika olova cinka u Crnoj Gori, protivljenje lokalne zajednice i zabrinutost za životnu sredinu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Na nameru švajcarske kompanije Tara Resources da otvori rudnik Brskovo kod Mojkovca, grada sto kilometara severno od Podgorice, negativno su reagovali ekolozi i građani tog kraja.

Najava otvaranja rudnika olova i cinka dočekana je „na nož“, pre svega zbog namere investitora da otpadne materije rudnika deponuje u novo jalovište.

Supported by

Naime, nekadašnje jalovište koje je ostalo u Mojkovcu kao rezultat rada starog rudnika olova i cinka Brskovo sanirano je dvadeset godina nakon što je prestao sa radom. Renoviranje je koštalo 10 miliona evra.

Planirane dve jalovine novog kopa su skoro pet puta veće površine od prethodnog, koji je decenijama bio ekološka crna tačka u Crnoj Gori, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Azra Vuković iz nevladine organizacije Green Home.

I dok investitor priča o milionima koje bi rudarstvo moglo da donese, meštani strahuju od novog zagađenja životne sredine. „Građani Mojkovca šalju jasnu poruku da neće biti ekološka crna tačka u 21. veku“, kaže Ljiljana Jokić iz Mojkovića.

„Ne vidimo nijedan pozitivan efekat ovog projekta, već samo devastaciju, zagađenje i kontaminaciju životne sredine. I zaustavljanje razvoja Mojkovca u pravcu turističkog grada“, Gordana Đukanović iz Građanske inicijative Zdravi Mojkovac, koja se, kaže, organizuje sa namerom da se „otvore oči“ institucijama koje odlučuju o otvaranju rudnika.

Lokalna uprava se za sada ne izjašnjava, jer je ceo posao u nadležnosti Vlade. A u Vladi tvrde da je otvaranje rudnika dobra vest za Mojkovac i sever Crne Gore, jer će to biti jedan od najvećih rudnika cinka u Evropi, koji će zaposliti oko 550 meštana.

U februaru je rudnik obišao premijer Dritan Abazović i razgovarao sa direktorom Tara Resources, Richardom Boffijem, nakon čega je saopšteno da je u projekat već uloženo 25 miliona evra, a da je celokupna investicija procenjena na 150 miliona.

Rudnik Brskovo nalazi se između dva nacionalna parka, Biogradske gore i Durmitora, na reci Tari, koja je na Uneskovoj listi. Crna Gora je po Ustavu ekološka država.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Hispania kupuje imovinu u Španiji

Hispania Resources Inc., kompanija za istraživanje minerala fokusirana na Španiju, objavila je da je 10. novembra završila kupovinu Otero poseda koji se nalazi u Kastilji i Leonu, Španija. Imanje je zvanično poznato kao: "C.E. SEGOVIANA OESTE" i sastoji se od...

Vetroturbine povećavaju potražnju za retkim zemljama

Globalni instalirani kapacitet energije vetra uvećao se gotovo četiri puta tokom protekle decenije, podstaknut padom troškova i političkom  podrškom za više od 130 zemalja. Energiji vetra se predviđa za snažan rast u naredne dve decenije. Industrija vetra na moru sazreva...

Rudarstvo i geologija: Ključni stubovi razvoja i inovacija u našem regionu

Razvoj rudarstva u našem regionu ima bogatu i dugu istoriju, koja seže unazad stotinama godina. Ova oblast je odigrala ključnu ulogu u ekonomiji i razvoju regiona. Još u srednjem veku, naša zemlja je bila poznata po bogatim nalazištima metala poput...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!