Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoZijin zatražio zelenu dozvolu za kopanje 1,65 miliona tona bakra godišnje

Zijin zatražio zelenu dozvolu za kopanje 1,65 miliona tona bakra godišnje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Serbia Zijin Mining podnela je Ministarstvu zaštite životne sredine krajem juna zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta eksplotacije rude iz ležišta bakra i zlata Čukaru Peki (Gornja zona 2).

Ležište bakra i zlata Čukaru Peki Gornja zona Rudna tela 1 i 2 se nalazi u blizini sela Brestovac kod Bora, prenosi eKapija.

Predmet zahteva je podzemna eksploatacija rude bakra, kapaciteta 5.000 tona na dan, odnosno 1,65 miliona tona godišnje.

Supported by

Otkopavanje će se vršiti na osnovu Elaborata o resursima i rezervama bakra i zlata u ležištu Čukaru Peki gornja zona (rudna tela 1 i 2), koje je prošlog leta izradio Intsitut za rudarstvo i metalurgiju, a prema kojem se u rudnom telu 2 u gornjoj zoni nalaze bilansne rezerve od 15.585.343 tona vlažne rude.

Prema projektu, planirano je da se otkopavanje ležišta vrši do nivoa na koti k-380 metara (m), odnosno do dubine od oko 7.600 m.

Svi rudarski procesi biće oslonjeni na Glavni rudarski projekat eksploatacije rude iz ležišta bakra i zlata Čukaru Peki – gornja zona, koji je takođe izradio Institut za rudarstvo i metalurgiju, 2021. godine.

 

U dokumentu se napominje i da investitor planira da se vrši deponovanje rude bakra na postojećem odlagalištu jalovin, pri čemu će doći do njegovog nadvišenja kako bi se omogućilo odlaganje 1,95 miliona metara kubnih (m3) rude i 500.000 m3 jalovine.

Kao razlog ovakvog rešenja, navodi se manji kapaciteta flotacije u odnosu na eksploatacione kapacitete jame, pa će se stoga ruda bakra bakra odlagati na pomenutom odlagalištu dok se ne izgradi nova flotacija koja će kasnije da iskoristi deponovanu rudu, što je planirano 2026. godine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Borci za zaštitu životne sredine protiv korporativne eksploatacije u Bosni i Hercegovini

U Bosni i Hercegovini, građani se okupljaju u borbi protiv industrijskih projekata koji ugrožavaju njihovu životnu sredinu. Ovaj pokret okuplja ljude u sve većem broju širom države sa ciljem pružanja otpora ekstrakciji minerala. Međunarodne korporacije, zainteresovane za minerale neophodne za...

Greenland Resources unapređuje projekat molibdena

Grenlandski zakon o rudarstvu ,koji je stupio na snagu 1. januara 2024. godine, kompanija Greenland Resources Inc. ocenjuje kao pozitivan jer obezbeđuje brži put ka izdavanju dozvola za eksploataciju. Konkretno, zakon je ublažio zahteve u vezi sa procenom uticaja...

Srbija: Rudarenje retkih minerala donosi ekonomske benefite

VEKOVIMA, a danas više nego ikada, rudarska industrija je veoma važna sila u globalnoj ekonomiji, kao i za ekonomsku konkurentnost pojedinih zemalja. Rudarstvo stvara ključne sirovine za kojima vlada stalna potražnja, zbog toga što se koriste za mnoštvo osnovnih...
error: Content is protected !!