Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoŠvedska rudarska kompanija Boliden oslobođena je plaćanja kompenzacije za toksično izlivanje u...

Švedska rudarska kompanija Boliden oslobođena je plaćanja kompenzacije za toksično izlivanje u Španiji 1998. godine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Španski sud je u petak oslobodio švedsku rudarsku firmu od plaćanja 89 miliona evra na ime kompenzacije za čišćenje toksičnog mulja koje se dogodilo 1998. godine u rudniku teških metala u južnoj Španiji.

Sud je odbacio tužbu regionalne vlade Andaluzije, koja je tražila da firma Boliden plati sumu za operacije čišćenja životne sredine nakon izlivanja u rezervoar otpadnih voda u rudniku Aznalcollar.

Sud je rekao da nema dovoljno dokaza da je Boliden zakonski bio obavezan da plati radove na restauraciji i čišćenju i oslobodio ga je svake ekološke odgovornosti.

Supported by

Na presudu, koju je izrekao sud u južnom gradu Sevilji, može se uložiti žalba pred Vrhovnim sudom Španije.

Na suđenju ranije ovog meseca, švedska firma je rekla da je 1998. godine na čišćenje potrošila ekvivalent od oko 600.000 evra.

Godine 1999. španski ogranak Bolidena osuđen je od strane španskog Vrhovnog suda na plaćanje u iznosu od 43 miliona evra. Kompanija je izbegla isplatu izjašnjavanjem o nelikvidnosti.

Andaluzijska vlada je preduzela akciju protiv Bolidena u aprilu 2022, nakon šest godina neuspešnih pregovora o rešavanju ovog pitanja.

Nakon što je izbio iz korita, rezervoar je izlio oko 1,3 milijarde galona kisele tečnosti u reku Guadiamar u provinciji Sevilja.

Provizorni nasipi su sprečili da tečnost i blato otiču u obližnji Nacionalni park Donjana, ali je ogromno područje u blizini rudnika bilo preplavljeno toksičnim muljem koji sadrži tragove cinka, gvožđa i drugih teških metala. Hiljade riba i ptica je ubijeno.

Rudnik je zatvoren 2001. godine, ali je meksička grupa nedavno podnela zahtev za njegovo ponovno otvaranje.

Po obimu, izlivanje iz 1998. je drugo najgore toksično izlivanje u Španiji nakon olupine naftnog tankera Prestige kod severozapadne obale Galicije 2002. godine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Strickland Metals preuzima srpski projekat zlata Rogozna

Strickland Metals Ltd je najavio svoj naredni projekat Rogozna , što predstavlja značajan korak za jačanje pozicije u globalnom rudarskom okruženju. Smešten u okviru Tetijanskog metalogenog pojasa u Srbiji, projekat ima veliki potencijal da postane jedno od najvećih svetskih...

Ministarstvo rudarstva Srbije odbilo zahtev kompanije Ziđin za produženje licence za upravljanja otpadom

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije odbilo je zahtev kineske kompanije Ziđin Mining za produženje dozvole za rukovanje rudarskim otpadom. Licenca za upravljanje rudarskim otpadom je istekla 31. decembra 2022. godine, a ministarstvo je odbilo zahtev za produženje u novembru...

Predsednik Eurometauk-a poziva na hitnu primenu EU Zakona o kritičnim sirovinama

Evangelos Mitilineos, predsednik Eurometauk-a, smatra da je neophodna hitna primena Zakona o kritičnim sirovinama kako bi se osigurala sposobnost Evrope da uspešno upravlja energetskom i digitalnom tranzicijom. Mitilineos naglašava potrebu za brzim delovanjem kako bi se ispunili ambiciozni ciljevi,...
error: Content is protected !!