Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoŠvedska rudarska kompanija Boliden oslobođena je plaćanja kompenzacije za toksično izlivanje u...

Švedska rudarska kompanija Boliden oslobođena je plaćanja kompenzacije za toksično izlivanje u Španiji 1998. godine

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Španski sud je u petak oslobodio švedsku rudarsku firmu od plaćanja 89 miliona evra na ime kompenzacije za čišćenje toksičnog mulja koje se dogodilo 1998. godine u rudniku teških metala u južnoj Španiji.

Sud je odbacio tužbu regionalne vlade Andaluzije, koja je tražila da firma Boliden plati sumu za operacije čišćenja životne sredine nakon izlivanja u rezervoar otpadnih voda u rudniku Aznalcollar.

Sud je rekao da nema dovoljno dokaza da je Boliden zakonski bio obavezan da plati radove na restauraciji i čišćenju i oslobodio ga je svake ekološke odgovornosti.

Supported by

Na presudu, koju je izrekao sud u južnom gradu Sevilji, može se uložiti žalba pred Vrhovnim sudom Španije.

Na suđenju ranije ovog meseca, švedska firma je rekla da je 1998. godine na čišćenje potrošila ekvivalent od oko 600.000 evra.

Godine 1999. španski ogranak Bolidena osuđen je od strane španskog Vrhovnog suda na plaćanje u iznosu od 43 miliona evra. Kompanija je izbegla isplatu izjašnjavanjem o nelikvidnosti.

Andaluzijska vlada je preduzela akciju protiv Bolidena u aprilu 2022, nakon šest godina neuspešnih pregovora o rešavanju ovog pitanja.

Nakon što je izbio iz korita, rezervoar je izlio oko 1,3 milijarde galona kisele tečnosti u reku Guadiamar u provinciji Sevilja.

Provizorni nasipi su sprečili da tečnost i blato otiču u obližnji Nacionalni park Donjana, ali je ogromno područje u blizini rudnika bilo preplavljeno toksičnim muljem koji sadrži tragove cinka, gvožđa i drugih teških metala. Hiljade riba i ptica je ubijeno.

Rudnik je zatvoren 2001. godine, ali je meksička grupa nedavno podnela zahtev za njegovo ponovno otvaranje.

Po obimu, izlivanje iz 1998. je drugo najgore toksično izlivanje u Španiji nakon olupine naftnog tankera Prestige kod severozapadne obale Galicije 2002. godine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Hispania kupuje imovinu u Španiji

Hispania Resources Inc., kompanija za istraživanje minerala fokusirana na Španiju, objavila je da je 10. novembra završila kupovinu Otero poseda koji se nalazi u Kastilji i Leonu, Španija. Imanje je zvanično poznato kao: "C.E. SEGOVIANA OESTE" i sastoji se od...

EU i Grenland potpisali strateško partnerstvo za održive lance snabdevanja 

EU je potpisala Memorandum o razumevanju (MoR) sa Vladom Grenlanda za strateško partnerstvo i razvoj održivih lanaca sirovina. Izvršni potpredsednik za evropski zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i predviđanje Evropske komisije, Maroš Šefčovič, potpisao je Memorandum o razumevanju sa Vladom Grenlanda,...

Prekretnica za evropsku auto-industriju

Potražnja za kritičnim mineralima, kao što su litijum i nikl, eksponencijalno se povećala poslednjih godina, paralelno sa sve većom proizvodnjom električnih vozila i globalnim naporima ka održivoj energiji i postizanju neto nultih ciljeva. Brza ekspanzija industrije električnih automobila odigrala je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!