Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSve veća primena tehnologija čiste energije će povećati potražnju za kritičnim mineralima

Sve veća primena tehnologija čiste energije će povećati potražnju za kritičnim mineralima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Globalna tranzicija čiste energije će imati dalekosežne posledice po potražnju minerala u narednih 20 godina. Do 2040. ukupna potražnja za mineralima iz čistih energetskih tehnologija se udvostručuje u STEPS-u i četvorostruko u SDS-u.

U oba scenarija, električna vozila i skladištenje baterija čine oko polovinu rasta potražnje za mineralima iz tehnologija čiste energije u naredne dve decenije, podstaknute naglom potražnjom za materijalima za baterije. Potražnja za mineralima od EV i baterija za skladištenje raste deset puta u STEPS-u i preko 30 puta u SDS-u u periodu do 2040. Po težini, potražnjom za mineralima u 2040. dominiraju grafit, bakar i nikl. Litijum bilježi najbržu stopu rasta, pri čemu je potražnja u SDS-u porasla preko 40 puta. Pomeranje ka nižim hemijskim sastavima kobalta za baterije pomaže da se ograniči rast kobalta, zamenjen rastom nikla.

Električne mreže su još jedna velika pokretačka snaga. Oni čine 70% današnje potražnje za mineralima iz energetskih tehnologija koje se razmatraju u ovoj studiji, iako njihov udeo nastavlja da opada kako druge tehnologije – pre svega EV i skladištenje – beleže brz rast.

Supported by

Potražnja za mineralima iz proizvodnje električne energije sa niskim sadržajem ugljenika brzo raste, udvostručujući se u STEPS-u i skoro utrostručavajući u SDS-u u periodu do 2040. Energija vetra igra vodeću ulogu u pokretanju rasta potražnje zbog kombinacije velikih dodataka kapaciteta i veće količine minerala intenziteta (posebno sa rastućim doprinosima mineralno intenzivnog vetra na moru). Solarna fotonaponska energija sledi blisko, sa svojom neuporedivom skalom dodavanja kapaciteta među tehnologijama za proizvodnju energije sa niskim sadržajem ugljenika. Hidroenergija, biomasa i nuklearna energija daju samo mali doprinos s obzirom na njihove relativno niske potrebe za mineralima i skromne dodatke kapaciteta.

Brz rast upotrebe vodonika u SDS-u podržava veliki rast potražnje za niklom i cirkonijumom za upotrebu u elektrolizerima, i za metalima bakra i platinske grupe za upotrebu u električnim vozilima sa gorivnim ćelijama (FCEV). Uprkos brzom porastu FCEV-a i padu katalitičkih pretvarača u automobilima na benzin i dizel, potražnja za metalima platinske grupe u automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem ostaje veća nego za FCEV-ovima u SDS-u 2040. godine.

Potražnja za elementima retkih zemalja (REE) – prvenstveno za EV motore i vetroturbine – raste tri puta u STEPS i više od sedam puta u SDS-u do 2040.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!