Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoŠvajcarski ARCORE pronašao bogato ležište litijuma u ​​Bosni, lokalno stanovništvo protiv eksploatacije

Švajcarski ARCORE pronašao bogato ležište litijuma u ​​Bosni, lokalno stanovništvo protiv eksploatacije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Opština Lopare leži na izuzetno bogatim rudnim nalazištima koja bi mogla biti presudna za razvoj Evrope. To je pokazao geološki pregled kojim je utvrđeno da na Majevici ima velikih količina litijuma. Dok se meštani plaše velikog zagađenja životne sredine, kompanija koja je uradila istraživanje najavila je eksploataciju, a ekološka udruženja su dobila upozorenja od diplomatskih predstavnika.

„Istraživanje je dobro, ali radi se o zagađenju. Nije to nešto što se samo utovari u kamion i vozi, da je tako, ne bi bilo problema“, kaže Neđo Milovanović, meštanin Lopara.

Polemika je nastala nakon što je kompanija „Arcore” objavila, po završetku istraživanja koja su trajala više od četiri godine, da su pod Majevicom pronađene značajne količine raznih ruda, uključujući i litijum, što posebno zabrinjava meštane.

Supported by

Sirovina budućnosti. Mnogi upravo to govore o litijumu, rudi koja je neophodna za savremenu auto-industriju, baterije u električnim automobilima i mobilnim telefonima. Takođe je veoma važan za savremenu farmaciju i medicinu. Međutim, njegova eksploatacija je štetna po životnu sredinu.

A lokalno stanovništvo ponešto o tome zna, jer su ekolozi sve glasniji u upozorenjima da je iskopavanje litijuma pogubno za ekosistem.

O potencijalnoj opasnosti od eksploatacije litijuma domaća javnost je saznala tokom masovnih protesta u Srbiji zbog namere međunarodne kompanije „Rio Tinto“ da eksploatiše nalazište u Jadru kod Loznice. Na samo 60-ak kilometara od te lokacije nalazi se lokalitet u Loparama, gde je najava otvaranja rudnika izazvala uzbunu meštana, pa je gradonačelnik odustao od prvobitne ideje da se budućnost projekta razmatra na referendumu.

Uprkos stavu lokalnih vlasti, kompanija koja je uradila istraživanje nastavila je pripreme za početak eksploatacije, koja će trajati od tri do pet godina. Rezultati istraživanja kompanije, čije je sedište u Laktašima, a koja nema ni veb stranicu, javnost je informisana saopštenjem u kojem je posebno naglašen razvojni potencijal eksploatacije. Reč je o podružnici „Arcore AG” kompanije iz Švajcarske, na čijem sajtu je moguće pronaći samo mali detalj o, kako kažu, njihovom osnovnom projektu „najvećem rudniku litijuma i bora u Evropi sa ogromnim potencijalom i mogućnošću rudarenja koje bi trajalo 65 godina.

Izvor : Sarajevo Times

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!